Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Poništeno pitanje 10 bodova

Centralna Afrika - referat

1.448 pregleda · 3 odgovora · otvorena 15.02.2007. u 22:12

Kao sto naslov teme kaze imam referat centralna afrika!
Trazio sam na googlu i na wikipediji ima skroz malo. Nadite nesto ako znate gdje ima.
Nemojte samo nac nesto o nekoj zemlji iz centralne afrike i to postat ko neki link!
Dakle treba mi samo cisto centralna afrika ono po redu polozaj, reljef, klima, rijeke, stanovnisto, privreda, i jos to.

10 bodova za trud
@ b0n3Z : hvala ima ovdje dosta al o Africi nema detaljno o "centralnoj" africi!!!

@ papa : gledao sam prije na wikipediji! nema ovdje 2-3 recenice i nabrojane drzave
Srednja ili Centralna Afrika je središnja regija afričkog kontinenta u koju se često ubrajaju:

* Burundi
* Čad
* Demokratska Republika Kongo
* Ruanda
* Srednjoafrička Republika

Srednja Afrika (engl. Middle Africa; termin koji koriste Ujedinjene nacije u svojoj kategorizaciji geografskih podregija), analogni termin koji označava deo Afrike južno od pustinje Sahare, istočno od Afričke kotline i zapadno od Velike rasedne doline. Regijom dominira reka Kongo i njene pritoke koji zajedno čine iza Amazona drugi po veličini sliv na svetu. Prema UN-u Srednju Afriku čini devet zemalja:

* Angola
* Čad
* Demokratska Republika Kongo
* Ekvatorijalna Gvineja
* Gabon
* Kamerun
* Kongo (Republika Kongo)
* Sao Tome i Principe
* Srednjoafrička Republika

Sve države koje se nalaze u UN-ovoj podregiji Srednja Afrika zajedno sa onima koje se obično smatraju delovima Srednje Afrike (dakle 11 zemalja) tvore Ekonomsku zajednicu srednjoafričkih država (Еconomic Community of Central African States).

Srednjoafričku Federaciju (1953-1963), koja se takođe nazivala Federacija Rodezija i Njasalend, činile su današnje države Malavi, Zambija i Zimbabve, koje se sada smatraju delovima Južne i Istočne Afrike.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.