Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Carina i porezi

251 pregled · 15 odgovora · otvorena 06.12.2011. u 13:05

poz, uzeo bi nešto preko interneta u vrijednosti oko 50$, i sad me zanima kako ide carina, porez itd.? tj. koliki su? 50$ je oko 73,5 KM.
hvala puno!!!

radi se o robi i to manjoj količini i težini...
Cijena carine ovisi o robi koja se uvozi, te porijeklu robe.Stupi u kontakt sa prodavacem pa neka ti kaze koliko bi te carina mogla izaci, jer ovako da ti mi govorimo bila bi samo nagadjana
Svaki paket ako prelazi vrijednost od 50 KM ce biti pregledan i ocarinjen, znam iz iskustva. Nijedan prodavac ti ne moze reci kolika ce ti carina doci jer to zavisi od zemlje do zemlje. U zavisnosti ko ti je prodavac mozes se probati dogovoriti sa njim, da na paket stavi nizu vrijednost i da paket oznaci kao poklon. Ako narucujes nesto preko ebaya i slicnih stranica, od kineza, onda se mozes vrlo lahko dogovoriti, samo im posalji poruku i rijesen problem, a ako je neka registrovana firma recimo u UK onda ce to ici malo teze. Pozdrav i sretno !

Post dobio aplauz od Limmaa

IceWolf je napisao/la:
Svaki paket ako prelazi vrijednost od 50 KM ce biti pregledan i ocarinjen, znam iz iskustva. Nijedan prodavac ti ne moze reci kolika ce ti carina doci jer to zavisi od zemlje do zemlje. U zavisnosti ko ti je prodavac mozes se probati dogovoriti sa njim, da na paket stavi nizu vrijednost i da paket oznaci kao poklon. Ako narucujes nesto preko ebaya i slicnih stranica, od kineza, onda se mozes vrlo lahko dogovoriti, samo im posalji poruku i rijesen problem, a ako je neka registrovana firma recimo u UK onda ce to ici malo teze. Pozdrav i sretno !
ovako, radi se o robi u vrijednsoti 50$ od jedne kineske firme. ako posalje kao poklon onda se roba ni ne pregledava ili? i kolika bi bila carina ako je bude?
hvala puno
" Da sumiramo, kada neko npr. iz Njemacke kupi proizvod iz Engleske u vrijednosti npr. 100 KM sa postarinom, 100 KM je ukupan iznos i nema vise nikakvih troskova.
Ovdje to ide ovako:
100 KM * 10% carina = 10 KM
100 KM * 1% carinsko evidentiranje = 1 KM
To izadje ukupno 111 KM na sta ide obracun PDV-a od 17%, sto izadje 129,87 KM. Jos na taj iznos dodajmo taksu od 10 KM i 3,5 KM za pregled paketa i dobijemo ukupan iznos od 143,37 KM naspram 100 KM koliko se plati u uniji."

Ovo je primjer nekog proizovda, ali sve ovo vrijedi i za bilo koji drugi proizvod. Kao sto Wolf rece, na sve iznad 50km se placa carina. S obzirom da je ovo cudna drzava, moglo bi ti se desiti i da ti ne naplate carinu jer to obicno zavisi od njihovog raspolozenja 
mihic je napisao/la:
ovako, radi se o robi u vrijednsoti 50$ od jedne kineske firme. ako posalje kao poklon onda se roba ni ne pregledava ili? i kolika bi bila carina ako je bude?
hvala puno
Paket bi se svakako trebao pregledati (droga, oruzje itd) ali ako stave kao poklon ne bi trebalo biti carine, i slobodno reci prodavacu da stavi da je vrijednost paketa 20$, objasni mu u poruci da je to zbog carine u tvojoj drzavi. Vecinom to kinezi i sami urade ali eto za svaki slucaj ga kontaktiraj. A ako kojim slucajem bude carine, a nece je biti u tvom slucaju ako prodavac uradi sve kako sam rekao carina ti se racuna ovako, na vrijednost paketa ide 10% + na to 17% vrijednosti paketa (PDV). Znaci 27% od vrijednosti paketa. U tvom slucaju bi to bilo 13.5$ plus carinski pregled koji je u zavisnosti od velicine paketa od 5 do 10 KM.
Ako ti salje normalnom postom, neka stavi na paket da je "gift" i da mu je value nesto sitno (recimo neka napise " USB stick ili nesto tako" i value ispod 50$). U 99% slucajeva, naplate ti pregled od par maraka, i to je to.

Ako ti salje UPSom.DHLom FEDexom ili nekom tako kompanijom, ne gine ti carina  (1 paket vrijednosti oko 60km, raznoraznih dazbina te carina jos toliko . 
holyshit je napisao/la:
Ako ti salje normalnom postom, neka stavi na paket da je "gift" i da mu je value nesto sitno (recimo neka napise " USB stick ili nesto tako" i value ispod 50$). U 99% slucajeva, naplate ti pregled od par maraka, i to je to.

Ako ti salje UPSom.DHLom FEDexom ili nekom tako kompanijom, ne gine ti carina :( (1 paket vrijednosti oko 60km, raznoraznih dazbina te carina jos toliko . :)
pa kako će staviti usb stick, ako mi šalje robu, a sve pakete pregledavaju??
šalje vjerovatno DHL-om jer je najbrže, ovom poštom traje po mjesec dana, a preko ovog tjedan dana, je malo skuplje al jbg..
OverDoseeD je napisao/la:
15 km je carina za bilo koji uredjaj elektronski.
Od kad to molim te
Znaci ako ja narucim lcd 3d tv od 4000 maraka , samo ce 15 maraka carine bit
IceWolf je napisao/la:
100% netacno, narucivao Lego Mindstorm od 250KM i nije ocarinjen bio.

Ono što se kod nas najčešće carini:

Mobiteli (99%)
Laptopi (99.9%)
Knjige (99.5%)

Ukoliko se dogovoris da ti stavi manju cijenu, osiguranje ti pokriva cijenu koju ti je on stavio, tj. ako kojim slucajem ne dobijes artikal dobijes cijenu koju si trazio da bude na kutiji (naravno ne da je povecavas).
VioleN je napisao/la:
100% netacno, narucivao Lego Mindstorm od 250KM i nije ocarinjen bio.

Ono što se kod nas najčešće carini:

Mobiteli (99%)
Laptopi (99.9%)
Knjige (99.5%)

Ukoliko se dogovoris da ti stavi manju cijenu, osiguranje ti pokriva cijenu koju ti je on stavio, tj. ako kojim slucajem ne dobijes artikal dobijes cijenu koju si trazio da bude na kutiji (naravno ne da je povecavas).
Zavisi kada si narucivao (vjeruj mi da ima veze ako je to bilo prije godinu dana i sada), da li je bila dostava kurirskom sluzbom (FedEx, DHL, UPS) ili obicna posta i naravno velicina paketa. Do prije pola godine se vecina paketa pregledavala "na srecu" ali posto je doslo do promjena u carini (dijelili se otkazi, veci gradovi u BiH su htjeli svoje carinske jedinice tj. da se ukine centralizovana carina na aerodromu u sarajevu pa su se zbog toga poostrile mjere). Naravno da se i sada moze desiti da prodje neki paket koji ima veliku vrijednost a da je malih dimenzija (posebno kada se salje u vecoj koverti) ali o tom po tom.
IceWolf je napisao/la:
Zavisi kada si narucivao (vjeruj mi da ima veze ako je to bilo prije godinu dana i sada), da li je bila dostava kurirskom sluzbom (FedEx, DHL, UPS) ili obicna posta i naravno velicina paketa. Do prije pola godine se vecina paketa pregledavala "na srecu" ali posto je doslo do promjena u carini (dijelili se otkazi, veci gradovi u BiH su htjeli svoje carinske jedinice tj. da se ukine centralizovana carina na aerodromu u sarajevu pa su se zbog toga poostrile mjere). Naravno da se i sada moze desiti da prodje neki paket koji ima veliku vrijednost a da je malih dimenzija (posebno kada se salje u vecoj koverti) ali o tom po tom.
Krajem oktobra ove godine, 50x50 paket ako nije i veci.

Sedmicno narucujem artikle u vrijednosti od $0.99-$15, tj. na ebayu imam oko 70ak kupljenih artikala i nikad nista nije bilo carinjeno, samo sam platio 3KM par puta jer se radilo o vecoj kutiji (siberie, robot itd.).
VioleN je napisao/la:
Krajem oktobra ove godine, 50x50 paket ako nije i veci.

Sedmicno narucujem artikle u vrijednosti od $0.99-$15, tj. na ebayu imam oko 70ak kupljenih artikala i nikad nista nije bilo carinjeno, samo sam platio 3KM par puta jer se radilo o vecoj kutiji (siberie, robot itd.).
Artikle do 15$ jasno da nece ocariniti a za taj paket je bio njihov propust, tj. imao si srece. Sto se tice zakona/pravilnika o carinjenju trebali ti je ocariniti ali nije, lucky guy :)
je napisao/la:
Od kad to molim te
Znaci ako ja narucim lcd 3d tv od 4000 maraka , samo ce 15 maraka carine bit
tako ti je to sta si ti konto da ce ti bit carina 1000 km ? pa nije auto
OverDoseeD je napisao/la:
tako ti je to sta si ti konto da ce ti bit carina 1000 km ? pa nije auto
pa carina je 15% , mozda malo vise ili malo manje (prije da je malo vise)
a do neke vrijednosti npr.300 maraka se ne placa carina, a za sve ostalo postoji koliko % od cjene proizvoda placas carine , a to 15 maraka za elektroniku je supljak

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.