Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Zauvijek se riješite podataka!

491 pregled · 15 odgovora · otvorena 20.10.2011. u 20:26

Možda nekada dođete na ideju da poklonite nekome stari računar ili nešto slično, pa će biti potrebno da bukvalno sve pobrišete, za to sam spremio ovaj mali tutorial, nadam se da će vam se svidjeti =)

Vjerovatno su neki od vas to znali, ali evo za one koje nisu, znači prilikom Formatiranja Hard Diska/HDD, vaši podaci ne odlaze u zaborav, i postoje mnoge aplikacije (jedna od boljih je svakako MiniTool Power Data Recovery) pomoću kojeg možete vratiti podatke sa vašeg Hard Diska, Memorijske kartice, vanjskog uređaja(usb, mobitel) itd itd..
Kako, kada obrišemo podatke postoje aplikacije pomoću kojih ih možemo vratiti, tako postoje aplikacije, pomoću kojih, zauvijek, ali baš zauvijek možete obrisati vase podatke (nema tog MiniTool-a koji će ga vratit xD )

- Roadkil’s Disk Wipe
Prvi od dva takva programa jeste Roadkil’s Disk Wipe. On će vam ponuditi višestruko formatiranje nakon kojeg će Disk postati apsulutno čist tj. nema vise vraćanja podataka ni na bilo koji način.
Također osim HardDiskova, on će vam poslužiti da očistite i vase Flash/USB memorije, floppy-e i tako dalje.
Link za download: http://www.roadkil.net/program.php/p14/disk%20wipe

- DBAN (Darik’s Boot and Nuke)
Drugi naš program za slanje podataka u nepovrat jeste DBAN. DBAN je utility program sa kojim ćete kreirati Bootabilan CD/DVD za brisanje podataka. Sve što trebate jeste downloadovati ga za zvanične stranice, i snimiti na prazan CD or DVD, i Bootati kompjuter sa tog diska, i za ostalo je zadužen DBAN. Postoji vise metoda prilikom formatiranja, ali obično uzmite standardno“trostruko” brisanje podataka jer “sedmerostruko” ili čak “35-ostruko” je već pretjerivanje a uzima i mnogo vise vremena.

I za kraj da napomenem, postoji još jedan extremni način za rješavanje podataka, naime program ste vi, a glavno oružje je bušulica, čekić, motorna pila, brusilica ili tako nešto slično =)
Šalu na stranu, nadam se da vam se svidjela ova tema, koga ne zanima ovo neka mi ne “se*e” po temi, da ne bude šamaranja, i svakako prije brisanja ne zaboravite uraditi BACKUP vaših bitnijih podataka, to možete pomoću standardnog Windows Backupa ili neke aplikacije.

Toliko od mene, ćao!

(Izvor: INFO Magazin - programi opširnija priča; skraćeno za gamers.ba by me!)
Znam za ovo, dobro je i učinkovito.
1 pravilo :

Kad poklanjate komp izvadite HDD :D
toliko o TUT-u
Zanimljivi programi, al' Active@ KillDisk je zakon. Stisneš nekoliko tipki na tastaturi i ode čitav HDD.
Ovaj iznad pa sta ce nekom pc bez hdd

Najs , nikad nisam vracao podatke , mozda nekad ovo uradim .
Sve u svemu najs .
Nisam znao, sad se više zanimam za te "izgubljene" podatke nego za tutorijal, al' svakako je dobrodošao, bookmarked! Mogao bi se spojit stari računar, da vidim šta se može iskopati iz njega
Napiši nam fino kako vratiti izgubljene stvari , datoteke , programe etc ?

Neki dan sam formatirao sestrin pc , ona otisla u Ameriku , i digo sistem , vratio podatke , no zezno sam nesto i zaboravio ponovo te iste podatke snimiti na stick , formatirao ga jos jednom znaci 2 puta formatiran , postoji li mogucnost za povratkom podataka , u pitanju je oko 1500 slika ..
NightWalker je napisao/la:

Neki dan sam formatirao sestrin pc , ona otisla u Ameriku , i digo sistem , vratio podatke , no zezno sam nesto i zaboravio ponovo te iste podatke snimiti na stick , formatirao ga jos jednom znaci 2 puta formatiran , postoji li mogucnost za povratkom podataka , u pitanju je oko 1500 slika ..
Imaš u download sekciji recovery programe (3 programa) te sa ta tri pokušaj vratiti te fajlove, moguće je zašto ne.
KRYSTAL je napisao/la:
Imaš u download sekciji recovery programe (3 programa) te sa ta tri pokušaj vratiti te fajlove, moguće je zašto ne.
Ma ja moram barem pokušati vratiti te podatke .

Konfiguracija pc-a nije nesto , 2.4 celeron , 512 rama , 64 mb graficka , cisto za neta comp se koristi, no sa tom konfiguracijom xp bi morao raditi sasvim normalno , na tom compu užasno šteka , pokušavam to riješiti vec desetak dana.
Ma ja moram barem pokušati vratiti te podatke .

Konfiguracija pc-a nije nesto , 2.4 celeron , 512 rama , 64 mb graficka , cisto za neta comp se koristi, no sa tom konfiguracijom xp bi morao raditi sasvim normalno , na tom compu užasno šteka , pokušavam to riješiti vec desetak dana.
Da, trebao bi XP raditi tečno.

A probaj, poslije, kad vratiš fajlove opali opet format.
KRYSTAL je napisao/la:
Da, trebao bi XP raditi tečno.

A probaj, poslije, kad vratiš fajlove opali opet format. 8)
Vidi , koji god CD ubacim odma mi blokira firewall i taskmanager , i nemoguce ih je otvoriti , te kroz par minuta sve aplikacije sa ekstenzijom .exe je nemoguce pokrenuti ..

Radi toga sam jedan comp moro u dijelove prodati.. obradovo neku dječicu :)
Vidi , koji god CD ubacim odma mi blokira firewall i taskmanager , i nemoguce ih je otvoriti , te kroz par minuta sve aplikacije sa ekstenzijom .exe je nemoguce pokrenuti ..

Radi toga sam jedan comp moro u dijelove prodati.. obradovo neku dječicu
Ne znam kad si zadnji put digao sistem ali moguće je da je pretrpan ili da imaš neki malware.Seka ima malo slabiji PC kao što je taj tvoj i ona je imala taj isti problem.

Igrom slučaja. Njen je optički drajv takođe bio bezveze pa je i njega promjenila, oborila sistem i sad je PC opet kao nov s tim da nakon nekog vremena opet dolazi do tih zagušenja.

Pretpostavljam da je RAM uzrok, tj. njegov nedostatak.
KRYSTAL je napisao/la:
Ne znam kad si zadnji put digao sistem ali moguće je da je pretrpan ili da imaš neki malware.Seka ima malo slabiji PC kao što je taj tvoj i ona je imala taj isti problem.

Igrom slučaja. Njen je optički drajv takođe bio bezveze pa je i njega promjenila, oborila sistem i sad je PC opet kao nov s tim da nakon nekog vremena opet dolazi do tih zagušenja.

Pretpostavljam da je RAM uzrok, tj. njegov nedostatak.
Ma kupio sam ga tek formatiranog lik iz TZ sredio sve, no ja kad ubacim XP sve ode u vraga , nista nije kako treba.

Ma kod mene je mašina dok ovaj sto sestra koristi malo slabiji samo za neta :)

Kod mene W7 i neamm nikakvih problema , a to što kazes jeste malware , garant sam zarazio CD-ove tim sranjem pa sad kad ubacim na xp uvjek ga zaebe i moram format isti momenat , dok na W7 prefektno očitava sve i sve mi radi normala , hajd valjda cu sredit , ako ne uspijem ja , sa visegodisnjim iskustvom i servisiranjem računara , platit cu nekom pottiju da to uradi :)

Sve što trebaš jest skinuti ovaj program: http://www.powerdatarecovery.com/

Interfejs je poprililčno lagan za skontat, znači otvoriš taj svoj c: ili d: gdje su ti bile slike sa ljeve strane piše recover i to je to =)

Ako nije šta jasno pitaj.
Mislio sam sebi kupit eksterni HDD prekopirati neke važne podakte i sve ostalo pobrisati sa racunara, ovo ce mi uveliko pomoci..
hvala,ovo bi trebalo u sticky

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.