Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Studiranje u engleskoj / razmjena ucenika

296 pregleda · 8 odgovora · otvorena 15.10.2011. u 19:23

Pozdrav ljudi .Zanima me zna li neko od vas nesto o studiranju u UK , kako to postici i kako se prijaviti , sta vam sve treba, ili neka razmjena studenata.
Npr , kada zavrsim srednju skolu ,da se prijavim na neki eng. fakultet i da dobijem neku vizu na neko vrijeme i da mogu raditi pored fakulteta neki posao da bi mogao podmiriti obaveze (stan hrana skolovanje ).
Cuo sam da je to moguce ali moze li mi neko objasniti kako to ide i koliko to kosta.
Znam da ima za SAD. Odnosno imam drugaricu koja je išla tamo, ali na godinu. Ta razmjena, živjela u jednoj porodici, ali sve je ovo srednja škola.
Što se tiče studiranja, pogledaš koji fax i malo se raspitaš. Npr. sestra mi je otišla u Sloveniju da završi diplomski. Dobila stipendiju, tako da ne mora pored raditi ništa. A sve informacije je dobila i slala preko interneta. Rezervisala mjesto u domu, vizu sredila.
Šta sam htio reći, ako si odlučio šta želiš malo se informiši o tome.
DrawN je napisao/la:
Znam da ima za SAD. Odnosno imam drugaricu koja je išla tamo, ali na godinu. Ta razmjena, živjela u jednoj porodici, ali sve je ovo srednja škola.
Što se tiče studiranja, pogledaš koji fax i malo se raspitaš. Npr. sestra mi je otišla u Sloveniju da završi diplomski. Dobila stipendiju, tako da ne mora pored raditi ništa. A sve informacije je dobila i slala preko interneta. Rezervisala mjesto u domu, vizu sredila.
Šta sam htio reći, ako si odlučio šta želiš malo se informiši o tome.
Gledao sam british council i svasta nesto ali ne kontam ima 6 mjeseci samo , a kontam tamo i ostati ako Bog da zivim kasnije.
Englesku sam izabrao zato jer su mi nedavno strina amidza i amidzic tamo preselili pa bi mi oni mozda pomogli .
Znam da se moze otici zadnju godinu fakulteta tamo , ali zanima me moze li se tamo poceti od pocetka , ili cak premjestiti se u neku njihovu srednju skolu. Olaksice su dobrodosle .
Ma_V3r1cK je napisao/la:
Imas valjda sve sto te zanima na toj stranici predpostavljam

http://www.mladiinfo.com/

EDIT :
sjetio sam se jos jedne
evo imas i ovu stranicu

http://www.stipendije.ba/

GL
Prednosti uvijek imaju djeca sehida itd. kao i oni sa svim peticama , ja sad u drugom razredu jedva izgurao da prodjem s 5 tako da stipendija nezz ima li nesto od toga, jer probat cu i sljedece i ove godine da prodjem s 5 ali mi opet nece dati stipendiju jer nisam dovoljno dobar.
Ako si mlađi od 16 godina, možeš se prijaviti na Red Cross Nordic United World College, Ili ti ga RCNUWC. Imaju svoje koledže za završavanje 3. i 4. razreda srednje škole sa sjedištima u BiH, Norveškoj, Japanu, itd. Guglaj za više informacija. Uglavnom ako to završiš, možeš dalje aplicirati za IB diplomu, tražiti stipendije full ili parcijalne, i tako to, uglavnom jedna osoba koju dobro poznajem je to završila na koledžu u Norveškoj, i sad je u SADu, tačnije New Hampshire državi na Dartmouthu :)
Vidi ovo. Ako zelis neku stipendiju za citav dodiplomski studij to je pretesko dobiti. Ima osoba koje dobiju, ali je pretesko i 98% da to ne mozes dobiti.
Sto se tice razmjene studenata, to je vec vrlo lahko dobiti. Imas na jedan semestar i na dva semestra razmjenu (semestar=polugodiste).

Ako bas hoces da studij od pocetka do kraja zavrsis u inostranstvu, onda moras da se prijavis na fakultet. Kad se prijavis i ako te prihvate onda pomocu toga dobijes vizu za studiranje. Odes tamo uplatis sebi stan ili studentski dom i pocnes da ucis. Imas oglase za studente pa nadjes neki honorarni posao.
Ne ocekuj da ti roditelji ne salju nista novca, nije bas takva situacija.
Prvo moras biti siguran da te roditelji mogu finansirati pa onda da odlucis da studiras vani, inace bi svi studirali po UK, Njemackoj,....

Dosta materijala o ovome imas na http://www.studiraj.ba/

Sretno !
ACE je napisao/la:
Vidi ovo. Ako zelis neku stipendiju za citav dodiplomski studij to je pretesko dobiti. Ima osoba koje dobiju, ali je pretesko i 98% da to ne mozes dobiti.
Sto se tice razmjene studenata, to je vec vrlo lahko dobiti. Imas na jedan semestar i na dva semestra razmjenu (semestar=polugodiste).

Ako bas hoces da studij od pocetka do kraja zavrsis u inostranstvu, onda moras da se prijavis na fakultet. Kad se prijavis i ako te prihvate onda pomocu toga dobijes vizu za studiranje. Odes tamo uplatis sebi stan ili studentski dom i pocnes da ucis. Imas oglase za studente pa nadjes neki honorarni posao.
Ne ocekuj da ti roditelji ne salju nista novca, nije bas takva situacija.
Prvo moras biti siguran da te roditelji mogu finansirati pa onda da odlucis da studiras vani, inace bi svi studirali po UK, Njemackoj,....

Dosta materijala o ovome imas na http://www.studiraj.ba/

Sretno !
a kako to za 1 i 2 semestra ide ,kome da se obratim itd.? jel to iz srednje skole razmjena ili sta ?
rason je napisao/la:
a kako to za 1 i 2 semestra ide ,kome da se obratim itd.? jel to iz srednje skole razmjena ili sta ?
Ne, to ti je razmjena izmedju studenata. Npr., ako upises Ekonomski fakultet mozes tokom studija otici na razmjenu studenata 1-2 semestra.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.