Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Pomoc Carina?

215 pregleda · 10 odgovora · otvorena 11.10.2011. u 17:17

Pozz svima.

Dogovorio sam se sa frendom da mi iz Amerike posalje 2 iPhone-a i cuo sam od drugog frenda da ce mi naplatiti porez pri preuzimanju paketa, interesuje me je li ovo istina i koliko ce otprilike iznositi taj porez?
10 % ti je carinska stopa, dažbina za evidentiranje 1 %, PDV je normalno 17 %, carinske takse 10 KM i još nekih sitnica 15ak KM.
Ako ti salje normalnom postom, neka stavi na paket da je "gift" i da mu je value nesto sitno (najbolje mu je da napise nesto tipa "comp part" i value ispod 50$). U 99% slucajeva, naplate ti pregled (od tipa par maraka, i to je to). Preporucena metoda (sa ebaya do sada primio nekoliko artikala, nikad nisam platio nista)
Ako ti salje DHL-om ili nekom tako kompanijom, ne gine ti carina :( (1 paket vrijednosti oko 60km, raznoraznih dazbina i carina jos toliko)
dvr je napisao/la:
Ako ti salje normalnom postom, neka stavi na paket da je "gift" i da mu je value nesto sitno (najbolje mu je da napise nesto tipa "comp part" i value ispod 50$). U 99% slucajeva, naplate ti pregled (od tipa par maraka, i to je to). Preporucena metoda (sa ebaya do sada primio nekoliko artikala, nikad nisam platio nista)
Ako ti salje DHL-om ili nekom tako kompanijom, ne gine ti carina :( (1 paket vrijednosti oko 60km, raznoraznih dazbina i carina jos toliko)
Jedan mi lik rece da ako baci racun i posalje da mi nece uzeti nista jer ne znaju originalnu vrijednost.
sombrerox je napisao/la:
Jedan mi lik rece da ako baci racun i posalje da mi nece uzeti nista jer ne znaju originalnu vrijednost.
Mogu da otvore paketic :D i onda te ocarine po njihovom "ceifu" :D (svejedno neka ti ne salje racune u paketu). Posto je obavezno da se naznaci vrijednost posiljke onda je to najjednostavnije rijesenje.
dvr je napisao/la:
Mogu da otvore paketic :D i onda te ocarine po njihovom "ceifu" :D (svejedno neka ti ne salje racune u paketu). Posto je obavezno da se naznaci vrijednost posiljke onda je to najjednostavnije rijesenje.
Nista onda recu da posalje kao gift nema druge.
sombrerox je napisao/la:
Ako baci racun u posalje ti oduzet ce ti ga dok ne doneses racun,

Najbolje bi bilo da on sacuva racun a da ih posalje kao sto je ovaj gore rek'o nek napise da je nesto jeftino da ne moras puno platiti , a carinu ne mozes izbjeci
Ja sam 17 platio, kad su mi donijeli
Smajke_ je napisao/la:
Ako baci racun u posalje ti oduzet ce ti ga dok ne doneses racun,

Najbolje bi bilo da on sacuva racun a da ih posalje kao sto je ovaj gore rek'o nek napise da je nesto jeftino da ne moras puno platiti , a carinu ne mozes izbjeci
OK.

Hvala svima na odgovorima.
Zavisi - jesi li kupovao preko ebay-a ili .. jer nisi gore naveo odakle kupujes sem da ti frend salje .. Ako si preko ebaya uzimao onda ti pise direktna cijena kolko ce ti postar uzeti kad ti donese ajfon

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.