Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Overclock Asus Ati HD 6670

150 pregleda · 3 odgovora · otvorena 09.10.2011. u 00:19

Pozdrav swima!
Nedavno sam kupio novi racunar te sam malo cackao po programima i snimio jedan program koji se nalazi na Driveru graficke kartice/ Catalyst Control Center.Pored mogucnosti podesavanja rezolucija,antialiasinga i detalja slike nasao sam jedan program pod imenom Graphics Overdrive.Malo sam pogledao i skuzio da je to program za overclock graficke te podesavanja brzine ventilatora,te nudi,dakle, podizanje frekvencije GPU-a sa 810MHz(zadano) na max 900MHz i clock Memorija sa 1000MHz(zadano) na nekih 1150MHz,kao i podesavanje brzine ventilatora.Sada me zanima dali bi ja smjeo overclockat svoju Asus Ati 6670 sa tvornickih 810/1000MHz na nekih 900/1150MHz,te dali bi to bio neki veci overclock i kako bi se obrazio na temperature i stabilnost sistema,te koji bi bili rizici za taj,barem po meni,manji overclock te kako bi se to obrazilo na gameplay igrica i opcenito performansi grafike?
Mislio sam poceti sa dizanjem frekvencija po nekih 20MHz pa stability test i sve tako,zatim pratiti temperature,po potrebi regulisat brzinu ventilatora.Eh sad me zanima imali neko da me malo nasavjetuje sa ovim mojim postupkom,te neki(mozda i boljim nacinom) overcocking-a,jer nemam neka prakticka iskustva sa Overclockingom opcenito,samo sa tutoriala,dakle samo sam teoretski informisan,a jako me zanima svijet racunara,pa samim tim i Overclocking,te bih htio poceti sa ovim prvim,praktickim Overclocking iskustvom.
Evo i gradivo sa kojim raspolazem:
Grafika: ASUS Ati HD 1 GB GDDR5 GPU 810MHz(max 900MHz,MEM Clock 1000MHz(max 1150 Mhz sa overclockom)
Maticna ASUS P7 H55 M LX
proc Core i5 760 2.80MHz
Dakle,htio bi cuti iskustva i savjete nekog vrhunskog gamer-a i overclockera vezano za ovu moju temu.
Unaprijed,ZAHVALJUJEM!:D
Ma pajdo nemas potrebe za tim..mozes clockovati ... ali imas 1 Gba brze Gddr 5 memorije i netreba ti vise
OC se vrsi na sljedeci nacin:

Podizes taktove pomalo; znaci nekih+ 50MHz + 100MHz i igras (za vrijeme igranja pravo testiras) e kad "prekoracis OC" graficka obicno izbaci fleke po monitoru(u vidu artefakta), pa se mora vratiti podignuti takt unazad.

Ili samo u toku igranja igra zaledi pa se mora rr PC.

eto to je to.

Sto se tice procesora uz dobro hladjenje, dobru maticnu i Overklokerski ram moze komotno na 4GHz.

Najbolji programi za OC GPU-a:

MSI AFTERBURNER
EVGA PRECISION

NE DIRAJTE MI iMZ-a
Overclocking = više struje treba, više se grije. Ako i dalje imaš ono napajanje što si naveo u prijašnjoj temi nemoj pokušavat ništa overclockat, samo će ti se sistem resetirat ako probaš pokrenut neku igru sa tim frekvencijama jer nema dovoljno snage u napajanju da namiri potrebe svih komponenti. Brzinu ventilatora također ne diraj, pusti da CCC sam određiva koliko rpm je potrebno da je ohladi.
Sa tim overclockom nećeš ništa značajnije postić. Eventualno možeš izvuć 5-10 stabilnih frameova i to uz uvijet da se grafička ne pregrije.
Ostavi sve kako je sad jer samo možeš spržit grafičku.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.