Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Zamjena CPU

234 pregleda · 15 odgovora · otvorena 22.09.2011. u 22:27

Pozdrav ljudi , ovako imam veliku dilemu...Citao sam mnogo po web-u o ovoj stvari koju cu vam sada napisati.Znači imam 2 compa , jedan je moj dok je jedan od roditelja...Ko i uvjek meni uvalili neku kantu od compa... 3.0 Procesor Single Core 1 G Rama i neku graficku 128 ... Normala ja sam zamjeno graficke kartice ubacio njima tamo 128cu a sebi mazno NVIDA GT 240 ....Sad iskreno i neznam koliko je ona dobra... (Naravno uvjek ima bolja )... I sad hocu da ucinim sljedecu stvar...Zdramio sam i 4 G RAM-a i sve to al me sad procesor fura malo.... 3.0 Single. što je jako lose sa obzirom da sada zelim da igram nba 2k12 , PES i jos drugih igrica.... Treba mi Duall Core.... A Roditelji imaju taj comp koji im je za firmu striktno znaci, cuvaju neke bitne podatke i tako to ...Naravno njima ne treba tolika masina :
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7500 @ 2.93 GHz 2.93 GHz
Pa sad zelim da zamjenim procesore , da uzmem sebi ovaj a njima dam onaj od 3.0 ...Pa me sada brine ako izvadim procesor hoce li im se izbrisat podatci i dal'' ce past sistem...Nijedno od ovo 2 nebi smjelo da se desi inace Ja Najeba :D

Molim vas da ne bubate ako neznate :)

Veliki Pozzz ! :)
Logicnije je da njima das svoj komp a sebi uzmes njihov.odes u sobu kod stara i pocnes pricat s njima.
Gledaj sto se tice samog procesora nece, al prob je sto mozda procesor neces moci prebaciti, ne moze svaki procesor na svaku maticnu... aa da i fkt smao zamjenis hdd i uzmes sebi njihov 
Trebao si od pocetka samo zamjeniti Hard Diskove, i to nagovjestiti i dogovriti se sa roditeljima. Bolje da im kazes nego ovako, da jednu po jednu komponentu "krades" i prebacujes. Na hard disku se cuvaju podaci, ma kakvi oni bili, sto znaci da ostale komponente nemaju veze sa tim "bitnim podacima" te njima naravno nece nista biti.
1. Vidi mozel ti maticna ploca podrzati C2D E7500.
2. Ne uzimaj taj proceor (nov) jer je pre pre preskup 250KM.
3. Idi ako si u mogucnosti na AM3 platformu, bolja je,jeftinja je, AMD PHENOM II X4 955 @ 3.2GHz QuadCore je 250-260KM.
al moras mjenjati maticnu plocu i ram.(ako zelis AM3,a moze i na AM2+ stim da ti ostane stari ram)
4.Ako nezelis ovo od navedenoga,uzmi DualCore E5700 @ 3.00GHz, jeftiniji je 130KM, a performanse su tu negdje.

5. Mozes promjeniti proc, podaci ce ostati 100%.
Ma nisam jednom to reko , svi mi govore , jbt sta ce im Toliko jak racunar za firmu.....

Pokusavao sam nekoliko puta i nema sanse...

Jednostavno nedaju ! :/

Znaci ako to hocu da uradim moro bi kutiju da zamjenim :) Sa kucistem :)

Da izvadim napojnu , maticnu i sta ti ja vise znam i da ubacim u stari a njima dam ovu ... Ne ide :/

Na mom compu je Matična :

As Rock 775 Dual VSTA

Dal moze neko da provjeri dali bi mogao ovaj procesor na maticnu moju ? :D

Kad gledam CPU svoj pise mi :

Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz (2CPUs)

Vidis jbg single core j**e me to :/
brooklyn je napisao/la:
Ma nisam jednom to reko , svi mi govore , jbt sta ce im Toliko jak racunar za firmu.....

Znaci ako to hocu da uradim moro bi kutiju da zamjenim  Sa kucistem 

Da izvadim napojnu , maticnu i sta ti ja vise znam i da ubacim u stari a njima dam ovu ... Ne ide :/

As Rock 775 Dual VSTA

Dal moze neko da provjeri dali bi mogao ovaj procesor na maticnu moju ? 

Intel Core2Duo E7500 ne moze na ovu plocu jer je 45nm izvedba, ploča prima Core2Duo 65nm izrade (max Core2Extreme X6800 koji mozes naci jedino polovan)

I da moze bilo bi glupo baciti 260KM u vodu.

GT240 losa grafa.
Pu jbmu kafu :D

Nema veze onda nista.... U svakom slucaju Hvala Vam ... :)

Pa šta mi preporucujes onda da uradim u vezi procesora ? Odnosno ako cu uzimat koji da uzmem ?

Odnosno dal to znaci da moja Maticna Nemoze podnijeti Nijedan C2D ?
brooklyn je napisao/la:
Pu jbmu kafu 

Nema veze onda nista.... U svakom slucaju Hvala Vam ... 

Pa šta mi preporucujes onda da uradim u vezi procesora ? Odnosno ako cu uzimat koji da uzmem ?

Odnosno dal to znaci da moja Maticna Nemoze podnijeti Nijedan C2D ?
Pa citaj post, majku mu je**m .

Mogu Core2Duo koji su 65nm izrade i max 1066MHz FSB-a.

znaci "stariji" C2D.

mada je LGA775 plaftorma stara ko Grčka.

Post dobio šamar od pN

Pa hljeb te j**o pa ništa mi ku**u nevalja, ni graficka, ni maticna ni koja Karina :D

J**o ga KITA MOKRA ! :S

Post dobio šamar od pN

brooklyn je napisao/la:

Znaci ako to hocu da uradim moro bi kutiju da zamjenim  Sa kucistem 

As Rock 775 Dual VSTA

Dal moze neko da provjeri dali bi mogao ovaj procesor na maticnu moju ? 

Vidi nesto daj procesor nije uopste los nit je karina kakvom ga smatras jer sam imao isti prije ovog sad uglavnom na prosloj konfiguracij
taj procesor 2GB rama i 7600GS sam mogao igrat skoro sve igrice na solidnoj rezolucij Carbon je cak na high isao ko i Modern Warfare al nebitno
sto se tice procesora to su prvi procesori koji su se pojavili sa "duplim" jezgrom neki djavo multicore + ima onaj ku**c Hyper Threading [HT]

http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/hyper-threading/hyper-threading-technology.html

i sigurno je bolji od vecine Dual Core procesora
[ne Core 2 Duo isl.] stabilnij je i ne divlja mu temperatura sto se znalo desavati kod dual core-a

+ Sad kad si vec prebacio grafu i ram 3GB su ti dosta vrati im jos 1 GB
nemas potrebe da mjenjas procesor

jos nesto probaj pokrenut Crysis kec i onaj dodatak Warhead
ako mognes igrat njih bez problema moci ces sve
WonderBoy je napisao/la:
Vidi nesto daj procesor nije uopste los nit je karina kakvom ga smatras jer sam imao isti prije ovog sad uglavnom na prosloj konfiguracij
taj procesor 2GB rama i 7600GS sam mogao igrat skoro sve igrice na solidnoj rezolucij Carbon je cak na high isao ko i Modern Warfare al nebitno
sto se tice procesora to su prvi procesori koji su se pojavili sa "duplim" jezgrom neki djavo multicore + ima onaj ku**c Hyper Threading [HT]

http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/hyper-threading/hyper-threading-technology.html

i sigurno je bolji od vecine Dual Core procesora
[ne Core 2 Duo isl.] stabilnij je i ne divlja mu temperatura sto se znalo desavati kod dual core-a

+ Sad kad si vec prebacio grafu i ram 3GB su ti dosta vrati im jos 1 GB
nemas potrebe da mjenjas procesor

jos nesto probaj pokrenut Crysis kec i onaj dodatak Warhead
ako mognes igrat njih bez problema moci ces sve
Konf je ovakva :
775DUAL VSTA As Rock
NVIDIA GeForce GT240
4 G Rama DDR2
3.00 GHz (2CPUs)

Samo mi daje nekako da mogu NBA 2K12 koji ce izac da ga na High stavim , barem igrace .....Na 2k11 nemoze sa 1 G rama jer sad imam 1 G RAMA a sutra cu te 4 G uzet i nemoze mi na High Igraci...Al' Nebitno ....

Mislio sam da je Ovaj moj Single KARINA Žešća :D

Jbg sa obzirom da je compu 5-6 godina opet je dobar :)

Sad neznam što onaj sere da Graficka nevalja :S

Nije Allah od graficke al' brate nije ni kanta :/
ne moze covjek zamjenit HD kad nije mozda isto kuciste nisu ni starci toliko coravi da to ne vide :D

a ako mjenjas procesor (u slucaju da tvoja maticna podrzava dual) eh onda se moze desit da se sistem nece pokrenut znaci da ces morat formatirat njihov a i svoj...narocito ako je win 7 :) ja sam prije 2 mjeseca mjenjo procesor i nije mi htio pokrenuti sistem tako da sam ga morao formatira al spremi podatke i onda formatiras i cao starci ja imam novi comp :) hahaha
DaDoXy je napisao/la:
ne moze covjek zamjenit HD kad nije mozda isto kuciste nisu ni starci toliko coravi da to ne vide

a ako mjenjas procesor (u slucaju da tvoja maticna podrzava dual) eh onda se moze desit da se sistem nece pokrenut znaci da ces morat formatirat njihov a i svoj...narocito ako je win 7 ja sam prije 2 mjeseca mjenjo procesor i nije mi htio pokrenuti sistem tako da sam ga morao formatira al spremi podatke i onda formatiras i cao starci ja imam novi comp hahaha
Driveri se moraju samo reinstall. Možda si ti stavio intel a bio ti amd pa si zato morao format. Ali ako je intel - intel sam se driveri update.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.