Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Zaključana Poništeno pitanje 150 bodova

Setovanje konekcije na Ubuntuu

211 pregleda · 5 odgovora · otvorena 29.08.2011. u 09:25

Znam, postoji milion tutorijala na internetu ali meni treba vaša pomoć...

Dakle, instalirao sam ubuntu jutros i totalni sam početnik. Pregledao sam 10 nekakvih klipova na youtubeu, pedeset stranica na nekim forumima, ali opet ne znam kako da se konektujem..

Potreban mi je bio SSID i onaj password... to nisam znao pa sam sa Windowsa 7 našao SSID i one keyeve, i našao sam da je onaj vrag WEP, key 1, authentication open, ali dolazi zavrzlama.. Naime, password od moje mreže je, ne znam, "gamers". Ali ovdje u ovom keyu stoje neki brojevi i slova, naprimjer "m05t4r"... Ja sam to oboje ubacivao tamo u network connections - wireless - add, ali ne može. Jednostavno, upišem tamo ssid, stavim WEP 40/128 bit key (a postoji i WEP 128 bit paraphrase, oboje sam pokušao ne može) ali neće da se konektuje..

po mnogim klipovima kad to završite jednostavno će pisati "connecting" i to je to, ali meni toga nema :S ja odem samo na apply i.. i ništa, ko da nisam ništa ni uradio. Gledam imal tamo Wireless Networks, ali.. već znate..

(i da, označio sam connect automatically pri pravljenju)

Totalni sam početnik što se Linuxa i Ubuntua tiče, pa bih volio da mi neko korak po korak objasni kako-šta... Zauzvrat će dobit ovih 150 bodova, valjda je dovoljno..

I da, ja sam samo digao sistem, nisam ništa instalirao nikakve drivere i to.. ako je šta od toga potrebno.. napišite... 

zahvaljujem!

edit: e da, zaboravio sam reći, koristim ubuntu 10.04., ne onaj najnoviji. Pročitao sam na nekoj temi da je ovaj za početnike, a i na internetu sam našao da ovaj posljednji, 11.04., nije stabilan... Pa eto, valjda će vam to olakšati posao.
Trebao si instalirati 10.10, malo je stabilniji ali nije neka prevelika razlika.

OT: U gornjem panelu idi System>Administration>Network.

Izbaciće ti prozor gdje će ti pisat "Wireless Connection", označi je idi na Properties. Upiši dole šifru i idi connect. Označi pored i "Enable Roaming Mode".

EDIT: Svi driveri su instalirani, kad napraviš net samo ga updatuj.

Post dobio aplauz od 4rm4n1

Onaj Amar/Mandriva koristi Ubunt duze vrijeme pitaj njega kako je to odradio najvjerovatnije je da ce znati 
Casanova7 je napisao/la:
Trebao si instalirati 10.10, malo je stabilniji ali nije neka prevelika razlika.

OT: U gornjem panelu idi System>Administration>Network.

Izbaciće ti prozor gdje će ti pisat "Wireless Connection", označi je idi na Properties. Upiši dole šifru i idi connect. Označi pored i "Enable Roaming Mode".

EDIT: Svi driveri su instalirani, kad napraviš net samo ga updatuj.
U System - administration, sa prefiksom "Network" postoji samo Network Tools, a kad to otvorim nema nigdje Wireless Connection 

Izađe mi ovo:

Cloud je napisao/la:
U System - administration, sa prefiksom "Network" postoji samo Network Tools, a kad to otvorim nema nigdje Wireless Connection :r

Izađe mi ovo:

Lol, ipv4 ti na localhostu :D

Imaš li msn ili nešto za instant chat, lakše je, nikada nisam koristio WEP ključeve, telemah ftw.  :D

Ako ti se da čitati, pogle i ovo:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=865900

Post dobio aplauz od 4rm4n1

Momci, malo guglanja, gledanja i citanja tutorijala se isplati. Sve sam sebi napravio, bez icije pomoci.. al sam se namucio dobro 

Hvala svima sto su pokusali pomoci, dobiti ce utjesni aplauz 

Tema ide pod lock

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.