Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Zvijezde padalice

237 pregleda · 19 odgovora · otvorena 08.08.2011. u 01:33

Zvuci ludo al eto da vidim vase misljenje, ili ste mozda vidjeli koju?
Da li ovo uopste postoji?

Perzeidi su godišnja kiša meteora koja je najuočljivija sredinom mjeseca kolovoza. Taj događaj je poznat i kao suze svetoga Lovre jer vrhunac dostiže oko samog Lovrenčeva 10.08. kada Zemlja prolazi kroz najgušći dio Perzeidskog potoka.

Sam potok nastaje nakon što komet 109P/Swift-Tuttle prolazi blizu Sunca te za sobom ostavlja komadiće stijene i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti oko Sunca. Kada Zemlja prolazi kroz te ostatke, oni izgaraju u gornjim slojevima atmosfere i tako nam svake godine priređuju ovaj spektakularan nebeski događaj.

Potok Perzeida je predmet promatranja već 2000 godina. Legenda kaže da je dobio ime po svetom Lovri kojeg su Rimljani 285. godine mučili i spalili na roštilju. Usred mučenja Lovro je rekao: "Već sam pečen s jedne strane, ako me želite speći kako treba, vrijeme je da me okrenete na drugu stranu." Lovrina smrt se obilježava na njegov blagdan 10. kolovoza a obilje zvijezda padalica koje se vide svake godine između 8. i 14. kolovoza je postalo poznato kao "vatrene suze" svetog Lovre.

Komet Swift-Tuttle je otkriven 1862. godine a zadnji put je uočen 1992. godine. Treba mu otprilike 130 godina da obiđe oko Sunca. Svakim prolaskom blizu Sunca ostavlja za sobom trag ostataka diljem svoje orbite koji uzrokuju Perzeide. Svake godine sredinom kolovoza, kada Zemlja prolazi blizu Swift-Tuttleove orbite, materijal koji je meteor ostavio tijekom prijašnjih prolazaka zabija se u našu atmosferu brzinom od otprilike 60 kilometara u sekundi te tako stvara čarobnu svjetlosnu igru na našem ljetnom nebu.

Perzeidi su među najjačim godišnjim meteorskim pljuskovima i njihova maksimalna aktivnost iznosi 90 do 100 meteora na sat. U noći njihovog maksimuma, radijant Perzeida se nalazi nedaleko od "dvostrukog zvjezdanog klastera" Perzej – odatle i ime Perzeidi. Radijant je točka iz koje prividno izviru svi meteori koji potječu iz nekog potoka. Meteori koji su blizu radijanta bit će kraći dok će meteori koji se čine udaljeniji biti sjajniji, duži i kretat će se brže nebom. To je samo prividno jer oni zapravo putuju paralelno, mi ih vidimo na taj način zbog perspektive iz koje gledamo
Prošle godine sam to gledao i ozb sam vidio par zvijezda koje su padale
MaxYz je napisao/la:
Prošle godine sam to gledao i ozb sam vidio par zvijezda koje su padale
Fakat je istina ? Navodno je u vecerasnjoj i slijedecim nocima?
ja sam ih vidio prrosle godine.imao sam srece sto sam slucajno se zadesiio i promatrao taj preljepi prizor..palo ih je jedno 10 20 zvijezda padalica...stvarno prelijepo iskustvo !!!!!
Nisu to zvjezde padalice nego meteori/meteoriti.

A lično vjerujem da je istina, što ne bi bilo. Vrlo je teško primijetiti iz grada zbog zagađivanja i smanjenja pogleda zbog gradske i druge rasvjete - pa bježite van grada i po mogućnosti na neko uzvišenje ako planirate ovo posmatrati, ja lično hoću.

Uživajte
karaBATAK je napisao/la:
Nisu to zvjezde padalice nego meteori/meteoriti. :)

A lično vjerujem da je istina, što ne bi bilo. Vrlo je teško primijetiti iz grada zbog zagađivanja i smanjenja pogleda zbog gradske i druge rasvjete - pa bježite van grada i po mogućnosti na neko uzvišenje ako planirate ovo posmatrati, ja lično hoću.

Uživajte ;)
a qme nemozes ti to gledat gad god hoces to se desava vrlo rijetko ali ako budes imao srece da ih ugledas ja sam licno vidio tu kisu meteora SJEBO SAM SE ali bilo ih je na 10 20 ...STRASNOO JE IZGLEDALO :))))))))))))))))))
Nikad prije nisam to cuo, al bi volio da mi se ukaze prilika da vidim. Jos koji bi prozor bio dok ste sa curama da se to desi
eX_SnoW je napisao/la:
Fakat je istina ? Navodno je u vecerasnjoj i slijedecim nocima?
Da,istina je.Ali nije sad da ih pada 100000 koje možeš vidjeti svake sekunde,već je rijedak prizor.
Prošle godine sam životario na balkonu i uspio sam dvije vidjeti, tako da je istina
Ja gledao i nisam nista vidio.
Raspitivao sam se oko toga; i kažu da ne padaju, već se samo ugase .
Slabo je neko ovdje vidio dalje od racunara a ne neke zvijezde padalice
bUc0 je napisao/la:
a qme nemozes ti to gledat gad god hoces to se desava vrlo rijetko ali ako budes imao srece da ih ugledas ja sam licno vidio tu kisu meteora SJEBO SAM SE ali bilo ih je na 10 20 ...STRASNOO JE IZGLEDALO )))))))))))))))))
Znam drug, ali od sutra pa do 14. augusta planeta Zemlja proalzi kroz tu 'kišu meteora', kako piše i u tekstu, tako da je sutra moguće vidjeti.
Vrijedi posmatrati par sati, pa ako šta naleti - naleti
Lima je napisao/la:
Slabo je neko ovdje vidio dalje od racunara a ne neke zvijezde padalice
Hahaha to si upravu. Al ima i romanticni tipova ovdje HAHA
Kume nego sta je neg istina

Ja sam imao vise prilika to da vidim , a pogotovo ljeti i to na planini gdje se to veoma dobro vidi
Ja sam prije dok sam bio manji stalno gledao imal' to gdje, mama govorila kad vidiš zamisliš želju i ostvari ti se
ja jeNom gledO ono pade jedna pade druga treca nije podesila rejtove stopa i cetvrta pade i majka me probudi et ... :/
Posto se vec pocelo prosipati pametovanje, lockam temu, i hvala na informacijama.
Teze ih je uociti u gradu , zbog izduvnih gasova , ali ih je moguce uociti ako su veci, i ako su jedni do drugih

Ove "zvijezde padalice" koje cemo mi gledati u sljedecim 6 dana , ce uglavnom biti velicine graha (ili vam ga pasulja) , ali sto ih je vise na jednom mjestu stvaraju veci plamen pa se bolje primjete nego ove vece "zvijezde padalice".

Procitao sam u nekom clanku , da je 1966. god. u SAD-u , u 40 min. vidjeno preko 140.000 meteora.

Najbolje je da se ode na neko vise mjesto , recimo planina , ili nemora biti planina moze biti i neka ravnica , ali da je uglavnom izvan grada

Ako vec nemozete izlaziti iz grada , odete na zgradu i uzivajte .

Cak mozda bude i kissy kissy
bUc0 je napisao/la:
ja sam ih vidio prrosle godine.imao sam srece sto sam slucajno se zadesiio i promatrao taj preljepi prizor..palo ih je jedno 10 20 zvijezda padalica...stvarno prelijepo iskustvo !!!!!
Kakvo te iskustvo spopalo, nisi bio u svemiru pa da je neko iskustvo ://
I veceras ih je par proletilo da tako kazem, a vjerovatno ce i sutra :) I cuj da li je istina -.- ne mogu da vjerujem ://

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.