Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Zaključana Riješeno 20 bodova

Fruity loops :D

185 pregleda · 2 odgovora · otvorena 16.06.2011. u 03:52

imam jedno pitanje u vezi fruity loops :D

da li je moguce staviti na tastaturi na neko dugme sample neki i tako da se pravi naprimer matra? :)

Ako je moguce molim vas da mi objasnite samo kako D:

ko 'pomogne' dobija ovih jadnih 20 bodova :D

Izvinjavam se za puno tema :/
Rješenje
Malo je komplikovan proces, ali eto..

Uglavnom, loadiraj taj svoj neki sample i stavi ga u pattern. Nebitno koji je sample, ja ću koristiti obični Kick.

**** prvo vidi da je Options > Typing keyboard to piano OZNAČENO! (po defaultu jeste, ali eto.. za svaki slučaj pogledaj)

Idemo:

1) Otvori Channel Settings od tog tvojeg samplea (klik na ime samplea)
2) Idi na MISC tab
3) sada na tastaturi pritišći dugmad dok ne vidiš željenu "visinu" tog samplea koji hoćeš. Evo, naprimjer, ja ću uzeti da mi je to R (inače ako te interesuje Q je C5 što je osnovno "stanje", norma). Sada par puta pritisni tu tvoju tipku i vidi koju ti tipku na tom klaviru pritisne, pa ti onda tu tipku klikni desni klikom miša
4) stvoriti će ti se mali naranđasti kvadrat odmah iznad te tipke, pa klikni na njega lijevim klikom miša. U ova posljednja dva koraka si definisao da ćeš za kick koristiti samo taj jedan ton, jednu visinu

Evo ti u slikama ova posljednja dva koraka ako nisi shvatio:

Sada idem desni klik na ovu tipku i pojaviti će mi se naranđasti kvadratić koji kliknem lijevim klikom:

Eh, sad ćemo napraviti Layer i na njemu definisati određeni sample za određenu tipku (u našem slučaju KICK za tipku R). Ako ti nije jasno zašto ovo radim, ako želiš napraviti više sampleova moraš ići preko ovog Layera i unutar njega svirati. Jer ako za 5 sampleova staviš samo jednu tipku (koja mora biti različita) (ovo što smo do sada uradili), možeš svirati samo na selektovanom sampleu, ovi ostali neće ništa. Putem layera sve ćeš moći svirati.

Dakle,

1) idi na Channels -> Add one -> Layer
2) otvori Channel Settings od ovog Layera (opet, klikni na ime samplea, tj. klikni na "Layer"
3) Selektuj sampleove koje će ovaj Layer svirati, tj. klikni desnim klikom na one "linije" pored imena sampleova da ih selektuješ. U našem slučaju, to je samo jedan sample.
4) sada u Channel Settingsu od Layera, kada si selektovao sample, klikni "Set Children"

Eto, nadam se da si shvatio rekao sam ti već, komplikovan je proces pa ako ti nešto nije jasno slobodno pitaj

Post dobio aplauz od StealtH

Ako misliš svirukat' na tipkovnici, mislim da sam negdje čitao da ti i učitani semplovi stvaraju dodatni lag, bez obzira što imaš instaliran ASIO driver za nižu latenciju ( kašnjenje zvuka ).

Za to ti treba dosta dobra zvučna kartica, a i preporučujem midi kontroler ako se misliš time baviti.

@ ovaj iznad gore: +1, objasnio čovjek

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.