Evo izdvojicu vremena da napisem koju pametnu
Ovako je to bilo, bajram prije mozda 8 godina ako se sjecam dobro, mjesto radnje Ilijas...odlazim sa majkom da kupiim neku sitnicu jer sam bio dobar ucenik(a drugi razred osnovne al' nvm da kupim sta bilo) i vidim ja na polici u radnji pod imenom Bazar, neku kutiju i na njoj slika maria, nekih tenkova, i dzojstik...ja fasciniran vucem majku za rukav moleci je da mi kupi taj tzv. Nintendo(kopija) koji je tada kostao oko 25 km.
Dolazim u stan rahmetli nene i palim 15 incni crni Sharp televizor iz njemacke donesen negdje oko 1998. toga se sjecam jer mi je nena pricala.....kupio sam 3 zute diskete(1 disketa=1 marka) i prva igrica je bila kao ti imas helikopter i pucas avione i izbjegavas bombe....poslije je tek dosao mario i igre tipa nekih fatjova itd....kada sam dosao kuci igrao sam neprestano na svojoj konzoli(nije me bilo briga sto moj drug posjeduje Playstation 1, nikad se na njoj nije naigrao kao ja na ovoj svojoj) ali nakon nekog vremena TV je crkao(nije to onaj 15 inchni ovo se kod mene kuci radnja dogadja) i stari uzme neki koji nije imao "dzekove" za ovu konzolu, i ostavim ja nju u regal, i jednom spala nekako kad je stara trazila nesto i ode sve u pm.....
3.razred, kraj skolske godine, opet uspjesan u skoli(preuspjesan, citao vise knjiga nego u zadnje 3 godine, takmicenje iz lektire i tako to) i imam da biram sta zelim kao nagradu, zelio sam racunar...a otac je srecom u firmi imao kolegu koji se kontao oko racunara i imao je 2 mobitela LG koji su tada bili ono fancy i kostali oko 300 km(stari dobio od suraka, tacnije dao mu moj daidja

) i zamjeni za Pentium 3 sa 700 MHz, CD citacem, 128 MB rama i int. grafickom....
Tada sam istinski usao u svijet racunara, prvi sam u mahali imao Dial-Up internet sa 58 kbps...
Igra koju sam igrao medju prvima a da mi je ostala u sjecanju jeste Stronghold....igrao sam je danima, nocima, stalno sam je igrao....dok nije dosla nova igra, slicne tematike, Age of Empires III.
Igrao sam i tactical Ops, igru slicnu cs-u ali sjecam se najvise retardiranog shopa za oruzje....i kompjuterski kontrolisani igraci su imali imena tipa :
Stivon Sigol, Angilona Jiloe itd....
Sjecam se kako sam bio kolekcionar slika automobila
Volio sam miniclip igre, tada su bile free 4 download.....sada ih mozes igrati samo preko neta ili skinuti preko posebnog programa, a sa mojom dial up konekcijom 1 mb se skidao poprilicno dugo....i cak i najgluplju igru sam igrao dok je ne predjem.
Ako se sjetim jos necega editovacu...
Pa da, kako sam mogao zaboraviti na delta force, zbog nje mi je riknuo komp. sjecam se da je bila iz 1998. godine(pisalo dok se ucitavala) i jaran i ja smo jednom igrali jednu misiju i grmilo je, i kaze stara gasi to crknuce roknuce ga grom, ja reko nek rokne ja ga sad ne gasio....trenutak poslije puce grom 100 metara od kuce samo mi se na sredini sobe prikazao kao kamehame ha neki bljesak i ugasi se kompjuter....prezivio je samo HDD, na ramu i maticnoj su bili vidljiva mala ostecena kao da je neko vario(sprzila se malo

)
Jos uvijek se sjecam tog osjecaja, kako mi je hebeno krivo bilo...
Nekad uzmem taj HDD iz starog komp-a i prikljucim ga u novi i prisjecam se starih dana, kad sam s jaranima iz mahale picio igrice tipa PES 2003., delta force, mario, i nekih strategija......gledam svoju kolekciju slika automobila, tacnije fotografija

Puca me nostalgija, sve je bilo drugacije, mobitel koji me sada sramota nositi u skolu je tada bio 300 maraka....
Da, taj mobitel jos uvijek radi, a sada kupite mobitel za 800 KM i nakon godinu dana mu ode ili flat kabal ili mu neradi tipka ili sta vec....prije su stvari pravljene da traju, danas se stvari prave da nas zadovolje kratkorocno, ali da dok ih posjedujemo tj, dok rade, da nam pruze sve moguce funkcije......