Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Poceci "gaminga",stare igre itd...

450 pregleda · 20 odgovora · otvorena 05.06.2011. u 22:31

Evo da malo pisemo o tome kako smo poceli igrati i na cemu smo prvo igrali.
Vidim sad u necijoj galeriji slika nintenda starog i playstationa 1 i one igre,diskete sta je ono vec bilo pa aj reko da otvorim temu da se podsjetimo na to malo.
Glavna igra je bila super mario za nintendo a za playstation je bilo puno vise igara,ja sam igrao crasha,grand turismo (koji je tad bio),gta 2 i tako to...
Od daidze sam dobio onaj komodor 64,to je bio "kompjuter" ciju funkciju nisam skonto.
Onda sam na njegovom kompjuteru igrao tactical ops (slicno ko cs) i need for speed (3 ja mislim) .
Prvi kompjuter kad sam kupovao gledalo se samo koliko se sjecam koji je pentium (3,4 il koji je vec bio) .
Sigurno i vi imate neka slicna iskustva pa eto napisite.
Pozdrav
Prvo da pohvalim temu odlicna je .

Dakle imao sam par konzola.

Nintendo,ne razlikujem ih bas po dijelovima al sam imao 2-3 vrste nintenda .
Dakle sve sam igrice volio sa njega,a sjecam se da sam igrao Super Mario 3 kojeg i sad imam,zatim Mega man,pa onda neki fudbal stari i jos puno igrica.

Zatim sam od rodjaka dobio takodje neki nintendo koji nisam prestajao igrat,uglavnom sam igrao Nindza kornjace

Al pored svih ovih konzola meni je u pamcenju ostala najvise Sega Mega aka Termintor

Znaci igrao sam skoro sve igre za nju .
Uglavnom kupovao sam svake sedmice djostik jer se brzo kvarilo.
Evo par igri kojih se rado sjecam i koje i dan danas igram na emulatorima : Robocop,Mitsume Ga Tooru,Adventure island,Super mario svi dijelovi,Mega man,The legend of Kage,Donkey Kong i naravno legendarni(barem meni) Double Dragon .

Neznam nemogu vam opisati taj osjecaj kada ponovo zaigram neku igru sad preko emulatora i kad se prisjetim svega ....
Pozdrav .
Naravno Super mario onda stari gta (slika odozgo)
Sve je bilo ok dok nije doso cs
Prva igra koju sam pogirao bila je tetris i super mario, na tzv. "Terminator" konzoli.
Igrao sam i dan i noc bilo je lijepo sve dok je stari nije razbio u paranparčad , ostao je samo adapter bez kabla u zidu .

Poslije sam dobio Sega-Mega i ubijao se igrajuci Sonica, TV Smash, i The Flash igre.
Sve dok adapter nisam sjebao .

Onda sam presao kod rodjaka na Super Nintendo i igrao ; Super Maria , Strumpfova i Asterix & Obelix.
Ponekad kada bi dosao riSk aka MEDENI za PS1 zadavali smo Tekkena 3 i Silent Hilla 2 .

Bilo je prekrasno, zatim je jedno vrijeme dosao kod mene MEDENI sa makinjom oc PC-a;
Intel Celeron @ 2.66GHz
512MB RAM (Kasnije nadogradili 768MB)
nVIDIA GeForce FX5200 koja je crkla,pa metnuli ATi 9250.
2x80GB HDD
ASUS maticna ploca nesto,P8x4X
i ZALMAN 120mm hladnjak na CPU,koji je Celerona drzao na 50-60C,dok bi Pentiuma zaledio.
Igrali smo sve sto se igralo 2004 godine .

Onda sam ja dobio PC, smetlje
AMD ATHLON K6 II @ 400MHz
120MB RAM
8GB HDD Maxtor
8MB inetgrusa grafa
15 "CRT

Igrao sam , Chicken Invanders i Delta force.
Poslije toga dosao je i 27.12.2007 godine, kada sam kupio PC
Intel Pentium DualCore D925 @ 3.00GHz
ASUS P5PL2
Palit nVIDIA GeForce 8500GT 256MB DDR2 > pa kupio 9500GT
160GB HDD WD
1GB RAM > kupio 2GB

i evo ga sve do dan danas, igram CS,za ostale igre nemam zivaca.

CS i hardware (da nije bilo AmoK-a Boga pitaj sta bi ja danas radio,odnsono sta bi znao o hardweru
Prvo da pohvalim temu , odlična!
Ja sam poceo na Nitendu i to igrica ona kad pucas one patke i onaj pas ih trazi,...
Pa sam onda presao na gameboy (nitendo)
Onda je kasnije poceo da hara racunar
Prvi racunar je bio windows 95 koliko se sjecam
Kasnije sam dobio nesto bolji racunar (windows 200)
Kad sam poceo da igram cs dobio sam neki jaci racunar koji sam zamjenio prosle godine
Pentium 4 veoma je bio dobar za csa.
Et toliko
heheh sjecal se iko int.kluba u bill gatesu (picerija u sarajevu) ?? nije to tako davno zatvoreno valjda se neko sjeca :)
Evo izdvojicu vremena da napisem koju pametnu

Ovako je to bilo, bajram prije mozda 8 godina ako se sjecam dobro, mjesto radnje Ilijas...odlazim sa majkom da kupiim neku sitnicu jer sam bio dobar ucenik(a drugi razred osnovne al' nvm da kupim sta bilo) i vidim ja na polici u radnji pod imenom Bazar, neku kutiju i na njoj slika maria, nekih tenkova, i dzojstik...ja fasciniran vucem majku za rukav moleci je da mi kupi taj tzv. Nintendo(kopija) koji je tada kostao oko 25 km.

Dolazim u stan rahmetli nene i palim 15 incni crni Sharp televizor iz njemacke donesen negdje oko 1998. toga se sjecam jer mi je nena pricala.....kupio sam 3 zute diskete(1 disketa=1 marka) i prva igrica je bila kao ti imas helikopter i pucas avione i izbjegavas bombe....poslije je tek dosao mario i igre tipa nekih fatjova itd....kada sam dosao kuci igrao sam neprestano na svojoj konzoli(nije me bilo briga sto moj drug posjeduje Playstation 1, nikad se na njoj nije naigrao kao ja na ovoj svojoj) ali nakon nekog vremena TV je crkao(nije to onaj 15 inchni ovo se kod mene kuci radnja dogadja) i stari uzme neki koji nije imao "dzekove" za ovu konzolu, i ostavim ja nju u regal, i jednom spala nekako kad je stara trazila nesto i ode sve u pm.....

3.razred, kraj skolske godine, opet uspjesan u skoli(preuspjesan, citao vise knjiga nego u zadnje 3 godine, takmicenje iz lektire i tako to) i imam da biram sta zelim kao nagradu, zelio sam racunar...a otac je srecom u firmi imao kolegu koji se kontao oko racunara i imao je 2 mobitela LG koji su tada bili ono fancy i kostali oko 300 km(stari dobio od suraka, tacnije dao mu moj daidja ) i zamjeni za Pentium 3 sa 700 MHz, CD citacem, 128 MB rama i int. grafickom....

Tada sam istinski usao u svijet racunara, prvi sam u mahali imao Dial-Up internet sa 58 kbps...

Igra koju sam igrao medju prvima a da mi je ostala u sjecanju jeste Stronghold....igrao sam je danima, nocima, stalno sam je igrao....dok nije dosla nova igra, slicne tematike, Age of Empires III.

Igrao sam i tactical Ops, igru slicnu cs-u ali sjecam se najvise retardiranog shopa za oruzje....i kompjuterski kontrolisani igraci su imali imena tipa :
Stivon Sigol, Angilona Jiloe itd....

Sjecam se kako sam bio kolekcionar slika automobila

Volio sam miniclip igre, tada su bile free 4 download.....sada ih mozes igrati samo preko neta ili skinuti preko posebnog programa, a sa mojom dial up konekcijom 1 mb se skidao poprilicno dugo....i cak i najgluplju igru sam igrao dok je ne predjem.

Ako se sjetim jos necega editovacu...

Pa da, kako sam mogao zaboraviti na delta force, zbog nje mi je riknuo komp. sjecam se da je bila iz 1998. godine(pisalo dok se ucitavala) i jaran i ja smo jednom igrali jednu misiju i grmilo je, i kaze stara gasi to crknuce roknuce ga grom, ja reko nek rokne ja ga sad ne gasio....trenutak poslije puce grom 100 metara od kuce samo mi se na sredini sobe prikazao kao kamehame ha neki bljesak i ugasi se kompjuter....prezivio je samo HDD, na ramu i maticnoj su bili vidljiva mala ostecena kao da je neko vario(sprzila se malo )

Jos uvijek se sjecam tog osjecaja, kako mi je hebeno krivo bilo...

Nekad uzmem taj HDD iz starog komp-a i prikljucim ga u novi i prisjecam se starih dana, kad sam s jaranima iz mahale picio igrice tipa PES 2003., delta force, mario, i nekih strategija......gledam svoju kolekciju slika automobila, tacnije fotografija
Puca me nostalgija, sve je bilo drugacije, mobitel koji me sada sramota nositi u skolu je tada bio 300 maraka....
Da, taj mobitel jos uvijek radi, a sada kupite mobitel za 800 KM i nakon godinu dana mu ode ili flat kabal ili mu neradi tipka ili sta vec....prije su stvari pravljene da traju, danas se stvari prave da nas zadovolje kratkorocno, ali da dok ih posjedujemo tj, dok rade, da nam pruze sve moguce funkcije......

Post dobio aplauz od StealtH

Joj jerane kako me trenutno puca nostalgija i kako imam neke leptirice u stomako kao da sam zaljubljen.. nekako mrzim taj osjecaj, ali evo da kazem svoje

Jedna napomena: ne morate sve citati ali ako ste ljubitelji nostalgicnim igara strogo vam preporucujem da cujete moje misljenje:

Znaci sjecajuci se prvog trenutnka igranja je najvjerovatnije na nitentovoj konzoli sa disketama,bilo je dosta igara.Mutno se sjecam jer sam vecinom to igrao na svojoj vikendici sa rodzakom ( jer sam svake subote tamo isao)

Sjecam se neke igre sto ti kao neka osoba ( gledas ga iz 3rd persona) trcis nekom livadom i preskaces neke rupe i sve tako... to beskonacno

Eh onda jedva vako radi se o betmenu... i ti si kao u minijaturnom obliku odnosno sve je vece od tebe, i sjecam se jednog dijela ovako ti u nekoj kuhinju i preskaces sudoper,posudze itd i na kraju se u frizideru protiv nekoh bossa boriss hehhe

Tu je onda i Super mario... nekako mi je lakse pricati o njemu jer nemam puno nostalgije tu zato sto i danas izlaze nove njegove igre pa se stoga nekako lakse i bolje osjecam.

Imaju jos oni tenkovi . Ono kao ti si jedan tenk i ima vako labirint i u njemu su jos poneki drugi tenkovi i ti ih trebas ubiti ... prejako.

Eh sada prelazim na ps1 i magicne trenutnke svog zivota .Da pocnem::

:::Spyro:::: (svi dijelovi) ... Jedna od mojih najdrazih igrica svih vremena sto postoji na ovoj planeti.
Znaci nadam se da je svima poznata.. mali zmaj kroz svoje pustolovine upoznaje mnoge prijatelje... previse nostalgicno.Postoji vise dijelova i svi su dobri ( na ps1 mislis) ... Ono sto me najvise nerviva i napisao sam i oismo email zalbu na ove nove kompanije koje su upropastile tu igru praveci je na ps2 odnosno skroz mijenjati pricu,uklanjati glavne likove,praviti novog spyroa,novo doba modernog svijeta,pozeze itd... FUJ FUJ kako ih samo nije stid... kako ih samo nije stid i jos se cude sto su milione izgubili na tome kriveci igru ma fuj je**m im mrtve boze me oprosti.
Jos moram dodati ( iako je to pozet curice neke) Nekad mi je suza krenula kad sam cuo Muziku iz Spyro misija... nekako me podjseca i prejaka muzika nemoze se opisati svaka im cast.

::::Crash:::: (svi dijelovi na ps1 i prvi dio na ps2).Takodzer kao i Spyro jedna od mojih najdrazih igrica svih vremena na ovoj planeti itd.. .Jednostavna prica a tako dobar serijal.Isto mislim da je vama svima poznata ova igrica i njegov karakter.Svaka cast kompanij koja je nastavila sa serijama na ps1 od crash bandicoot serijala do crash car race to crash bash itd.Postoji jedna stvar koja je veoma zanimljiva.Evo posto navodim sve ove igre priznajem da mi je najdraza Crash Twinsanity sa ps2.. znaci sa ps2 i to prva igra o crashu na ps2. Sada zasto je dobra? Eh pa zato jer je ista kompanija pravila,svaka cast na tom potezu i dosta su para zaradili jer je prva igra na toj novoj konzoli sto se i primijeti.Jedina promjene su bile znaci grafika( u smisli da su boje i kvaliteta bolja) . Muzika je znatno bolja ( nekako u stilu jazz,blues). To je odprilike to jer sve je ostalo isto, prica,likovi,mogucnost pozeta,crash,i lokacija odnosno coca iland otok .

Eh naravno kao i kod spyroa dolaze nove kompanije koje kupljuju tu igru :: Activiision i Treyach . Mamicu im je**m... skontali da su napravili fail sa codom i moraju odmah druge igre praviti odnosno kupiti jer ne znaju pricu novu napraviti nego kradu stare.Naravno igra je upropastena... sve su izmjenili. Imam obje te igre koje su objavili Crash mind over mutants i ta druga nesjecam joj se imena i mrsko mi sada traziti...to je sve od toga FUJ FUJ FUJ

Prije nego sto nastavim sa pricom moram napomenuti slicnost za Crash i Spyro

U obje igre se pojavljuju portali kad zelis u drugi svijet uci sto je odlicno.. a ne da se koncept lokacije mijenja samo zato jer zelis na neko hladnije mjesto 8-)

Evo da nastavim sada ...

Dude nukem... eh ta igra j**o ona mater svoju ... Pravo da vam kazem ne znam ni ja zasto mi se svidza .. jer kad se sjetim sve se radi o nekom glupom pucanju na neke cudoviste a jbte al ipak hehe .. Evo cujem izlazi novi nastavak pa da vidim oce li je opet upropastiti.Nadam se da ce barem jedna igra prezivjeti nove kompanije.

Joj staje ovo ne sjecam se vise ni jedne..
Dosta sam napisao i ne zelim vise spammati zz svima

Glavna igra za PS1 je bila Medievil, Crash( svi djelovi), Spyro( svi djelovi), Twisted Metal( Svi djelovi), Tekken 3...
Za PC prvu igru što sam igrao je AoE. A na onim konzolama najjača je BILA KONTRA !!!!!!!!!!!
Tema je vrh, svaka čast za ovo

Pa da počnemo ...

Kad sam bio mali, sa jaranima sam često znao igrati neke patke šta ja znam, sjeli bi za jedan računar, te bi se poslije određenog nivoa mjenjali. Bilo je ultra mega giga fun .

Imao sam tad staaari PC 3, na kojem je jedva kanter radio, iako u to vrijeme nas nije ni zanimao ...

Tu je bila i stara Nintendo konzola, sa onim kockastim džojsticima, koju ni kako treba nisam ni isprobao ...

Nakon starog Nintendo-a, na red je došao fenomenalni, naravno u to vrijeme PS 1, koji me, opet ponavljam u to vrijeme oduševio ...

Jednostavan, a tako zabavan, pogotovo PES koji sam stalno igrao ... Ne znam je li se tako zvao, ali uglavnom bila je neka simulacija fudbala, grafika kockasta, ofo ono, znači sve što odlikuje ovu konzolu.

Sad da počnemo o igrama :

Igra koja me je najviše od sviju impresionirala ako možemo tako reći je igra Crash upravo za PS 1.

Slikovito :

Igrao sam je stalno i stalno, pogotovo jer se mogla igrati u dvoje, tj. igrao sam je sa prijateljima ...

Bilo je tu još mnogo igara, sad da ne navodim ...

Nakon toga je došao i PS 2, standard, najviše smo igrali PES-a iako sam volio odigrati igru u kojoj si ustvari "ribar" i pecaš ribe.

I dan danas to radim, tj. pecam u rl. jer mi se dajdža bavi profesionalnim ribarenjem.

Igrao sam često i F1, koje su u to vrijeme bile zanimljive.

Tada, sve se usavršavalo, stare konzole su zamjenile ove savremenije, a računari su izlazili sve bolji i bolji.

Sad bi ja mogao pisati o tome do sutra, al' eto, da vidim šta će drugi reći o njihovom početku etc.

Toliko od mene ...

Pozdrav
Prvo svaka cast za ovu temu.

Prva igrica koja je bila na nekoj konzoli je mislim Super Mario ako se nevaram. Onda je polako dosao ps1 onda igrao neku Kosarku i Fifu to sam prvo poceo nolajfat :D
Onda kasnije dolazi ps2 igrao prvo Def Jam i odatle sam dobio i nick od jednog borca.

E onda dolazi kompjuter koji neznam ni ja pentium 2 il 3 nez.
Prva igrica Kosarka ofc. I onda dolazi era cs-a pocetak igrao na nekom pub serveru mp-igre tako nesto tu sam naucio osnove i tako to.

I tako onda samo pocinje nolajfanje cs-a ;D
Mission je napisao/la:
Nemojte zaboraviti internet kakav je bio,bilo ono preko telefona pa kad dignes slusalicu od telefona pukne konekcija i dok si na internetu zauzet telefon,tako nesto je bilo.A tek zvuk,moras zacepit usi koliko krci dok se konektuje,o brzini da ne govorim...
edit : evo uzivajte u melodiji http://www.youtube.com/watch?v=Qtqz0bdq30Q&feature=related
Jaoo pa jos mi u glavi ona melodija....

Pa ja skidam neku igricu s miniclipa a stari kaze ajd zavrsavaj moram zvati nekoga.

Sjecam se igrica tipa motor stunt, i sad ima tih igrica dosta....bilo je ono kao led neki i bila je verzija sa nekim daskama, gumama i slicno....ugl. cilj je da predjes te prepreke da se ne prevrnes s motorom
Mission je napisao/la:
Nemojte zaboraviti internet kakav je bio,bilo ono preko telefona pa kad dignes slusalicu od telefona pukne konekcija i dok si na internetu zauzet telefon,tako nesto je bilo.A tek zvuk,moras zacepit usi koliko krci dok se konektuje,o brzini da ne govorim...
edit : evo uzivajte u melodiji http://www.youtube.com/watch?v=Qtqz0bdq30Q&feature=related
Oj kako me podsjeti fino

Ma sjećam se jarane, kad sam imao tu uber mega slow konekciju.
Prvo, ne možeš istovremeno pričati i biti na internetu, onda zvuk dok se konektuje Bože sačuvaj , dok brzina je glavna mana...

Tu sam non stop pitao prijatelje, kol'ko troši utube, kol'ko troši Counter Strike, kol'ko troši wow i to ...

Budeš 15 minuta, 10 maraka ti nabiju na računu ...

Al' sad se sve modernizovalo, u sekundi otvoriš traženu stranicu i to je to
NexT_T1 je napisao/la:
Jaoo pa jos mi u glavi ona melodija....

Pa ja skidam neku igricu s miniclipa a stari kaze ajd zavrsavaj moram zvati nekoga.

Sjecam se igrica tipa motor stunt, i sad ima tih igrica dosta....bilo je ono kao led neki i bila je verzija sa nekim daskama, gumama i slicno....ugl. cilj je da predjes te prepreke da se ne prevrnes s motorom ;D
ta igrica s motorom mi je poznata :D
sad ima svakavih mobitela al...j*bo iphone vidi ovu masinu

Mission je napisao/la:
ta igrica s motorom mi je poznata
sad ima svakavih mobitela al...j*bo iphone vidi ovu masinu

Najbolji mobitel

Igrati old sql snake na toj mašini - neprocjenjivo

NAJACA i Moja prva gaming ljubav
http://gamers.ba/forum/10/95601/1/gaming-iskustva/

Prije 2 godine sam sličnu temu pokrenuo bio, ali se zagubila vremenom. Tu je bilo prejakih postova. Ova iznad je dobra kopija, ali nije to to.
Terminator pa PS1, pa onda kompjuter i onda ostao kompjuter

Al najjaca mi je uvjek bila GAME BOY !
To se upravo desilo prije nekih 7-8 god max..Hodamo ja i stari po pijaci i vidim slikku Muper marija na nekoj kutiji.Kazem ,,tata tata kupi mi majia" a on nece.Kasnije odem u Zenicu kod nane i ista radnja odemo na pijacu...i kazem nana kupi mi majia i kupi mi ja sav sretan :)
Prva igra je bila super mario nikad je nisam presao dodjem do nekih lava :S
Druga igra je bila Pucanje nekih prica sa pistoljem.
Meni je nana govorila da sam magao po citav dan da igam Marija
Kasnije Izadje ps1
Bilo je to tad skupo. pihh
Prije nekih 6 godina dobio ja ps1 od Dajdje ♥ iz Italije.Prvo nisam znao sta je to dobio sam nekih desetak igrica
Od toga mi je ostalo nekoliko njih Slika :

Upravo neki dan sam upalio ps2 i ubacio kresh jer mi je bilo dosadno a i htio sam se sjetit onih starih dana.Odes kod nane poneses ps1 i pucas citav dan samo jedes :D

Odoh naci crash i uslikat vam da se sjetite masine :D

Poslije toga Kompjuter se nalazi na trzistu
Pemtium 1,2,
Pemtium ni na televiziji nisi mogao da ga vidis a da ne zatrazis :)
i prije 3 ipo godine dajdja ♥ dodje i donese mi ga
bio je mal a tezak oko 10 imao je 4 GB HDD brzina 0.2 :S i nije mogao citat DVD
Monitor da ne pricam Guza ona prava :) 14 inci
1.Igra mine koju i sada svi imaju na kompjuteru
Edit:Sjecam se da sam isao po kanter u grad odem kazu nema :S
Mission je napisao/la:
heheh sjecal se iko int.kluba u bill gatesu (picerija u sarajevu) ?? nije to tako davno zatvoreno valjda se neko sjeca
Dobra tema ,

Sjecam se ja bio sam tamo visio kad su davali one sifre pa ti da ukucas.Poceo sam isto tako u billgatesu kantera igr'o bot bio onda presao u igraonu albatros i tamo sam igrao lana pucao sve zivo.Onda je dosao kompjuter pa onda kuci pa kuci pucaj pa na lan i eto

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.