Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Pomoc oko HDD-a

276 pregleda · 6 odgovora · otvorena 09.12.2006. u 20:29

Imam u Racunaru hard disk od 40GB to mi je malo tako da sam kupio jos 40GB e sad neznam kako da spojim ta dva hard diska, ja ih znam staviti i spojiti ali kad ih skopcam onda mi racunar nemoze da udze u windows nego samo mogu pritisnuti F8 tj da udze u BIOS ...
dali moram uraditi format na oba diska pa onda na jednom instalirati Windows na drugom nista i tad ih skopcati dali ce tad moci ili nesto u bios-u moram uraditi ? ja stvarno neznam a necu da idem u servis da dajem 20-30 km na to kad mogu i sam uraditi ...
Ajde molim vas vi koji znate pomozite Hvala.
Hmm .. pokusaj ovako ..

Kada prikljucis oba diska, otidji u BIOS, malo ceprkaj i nadji u opcijama BOOT FROM, tako nesto, te odaberi PRIMARY ili SECUNDARY disk.

Vjerujem da bi tako trebalo, jer znam da tako barem kad ima vise particija moras birati odakle ce se windows bootati.

Ako sam negdje pogrijesio .. don't hate me
taj novi disk sto si kupio ti je nastiman da bude isto primarni tako da na njemu moras prebaciti jedan mali pipak
u jednom redu imaju 4x2 neke iglice i vidit ces da je na jednom redu nesto nabijeno
taj malu kurcic prebaci na mjesto pored

(neznam drugi nacin da ti objasnim)

Zadnji edit: 09.12.06 u 21:16:15

Muahahaha je napisao/la:
taj novi disk sto si kupio ti je nastiman da bude isto primarni tako da na njemu moras prebaciti jedan mali pipak
u jednom redu imaju 4x2 neke iglice i vidit ces da je na jednom redu nesto nabijeno
taj malu kurcic prebaci na mjesto pored

(neznam drugi nacin da ti objasnim)

ma to se zove jumper i njega postavljas da dobijes kombinacije koje daju HDD-u informaciju da li ce on da bude primarni ili slave..mora da bude slave ako oces da na njega ostavljas samo podatke a ne windows...e sad taj jumper ima shemu na tvom HDD-u i ta ti shema objasnjava kako da postavis jumper (pipak) na te iglice da one grade slave disk..et tako sam i ja uradio pa sve radi..
fino ti kazu za jumpere al morate malo bolje objasnit.
U biosu ne moras nista da cackas. Boot ti je vec nastiman i n emoras da ga diras. Vec sam negdje procitao da ti je taj sto si kupio HDD vec nastiman na master. Kada okrenes HDD otpozada imas utore sada ako ti je SCSI HDD ( disk koji se prikopcava uz pomoc paralelnog kabla tj onog pljosnatog na koji idu standardni CD-ROM-ovi i DVD-ROM-ovi) imas imas jedan 24 pinski utor, utor za napajanje, juper utor i utor za zvuk. ( 24 pinski ti sluzi za kablove pomocu kojih ces taj HDD da prikopcas na maticnu, utor za napajanje ti se sastoji od 4 debela jacka mislim tu ne mozes pogrijesit, jumper utor ti se sastoji najcesce od 2*4 izlaza tanka jack-a prepoznat ces ih po tome sto najcesce iznad njih pise kombinacije za posatljanje jumpera master, slave itd... a utor za zvuk ti se sastoji od 3 jack-a)

Sada ako imas na maticnoj ploci 2 IDE kanala ostavi taj HDD na master i jednostavno samo u njega ukopcaj napajanje iz napojne i SCSI kabal, onda pogledaj na maticnoj gdje ti pise ili IDE primary i IDE secundary ili IDE 1 ili IDE 2. Ti taj pljosnati kabal moras da ukopcas u IDE secundary ili IDE 2 kako li vec pise. I tvoj HDD je spojen.

Sada ukoliko nemas 2 IDE kanala taj HDD moras da stavis na slave da bi bios mogao da ga prepozna i uradis ovo gore sto sam ti napisao. Prikopcas napon, SCSI kabal (pljosnati) u HDD i na plocu. I to je to.

Ako imas kakvi dodatni pitanja [email uklonjen]

btw mislim da je prikljucivanje i instaliranje novog hardvera 10 KM
               FragLike- je napisao/la:
Hmm .. pokusaj ovako ..

Kada prikljucis oba diska, otidji u BIOS, malo ceprkaj i nadji u opcijama BOOT FROM, tako nesto, te odaberi PRIMARY ili SECUNDARY disk.

Vjerujem da bi tako trebalo, jer znam da tako barem kad ima vise particija moras birati odakle ce se windows bootati.

Ako sam negdje pogrijesio .. don't hate me

ebiga ne moze edit ...

jesi pogrijesio si jer ako ih ne spoji kako treba uopste ih bios nece prepoznat ...

a to nisu particije u biosu nego diskovi biras odakle tacnije s kojeg hdd ce citat os
Mucky je napisao/la:
ebiga ne moze edit ...

jesi pogrijesio si jer ako ih ne spoji kako treba uopste ih bios nece prepoznat ...

a to nisu particije u biosu nego diskovi biras odakle tacnije s kojeg hdd ce citat os

Ja sam samo dao primjer ..

Jer koliko znam, kada se JEDAN disk podijeli na dvije particije, ti mozes birati s koje ce ti se bootati.. Recimo da na jednoj imas XP, na drugoj imas Win95, morat ces odabrati jedan "disk"(jedna particija) s koje ce se windows dizati..

Valjda

Aj cus.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.