Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Eurosong - drugo polufinale

452 pregleda · 20 odgovora · otvorena 12.05.2011. u 09:15

Dino Merlin otvorit će večeras u Dusseldorfu drugu polufinalnu noć Eurosonga pjesmom "Love in Rewind". Naš predstavnik veoma dobro kotira na svjetskim kladionicama, a ako je suditi i po reakcijama publike Bosni i Hercegovini je zagarantovano mjesto u finalu.

- Druge polufinalne večeri u Areni Esprit predstavit će se 19 zemalja. Pored Bosne i Hercegovine nastupit ce jos 18 zemalja, i to:
- Austrija
- Holandija
- Belgija
- Slovačka
- Ukraina
- Moldavija
- Švedska
- Kipar
- Bugarska
- Makedonija
- Izrael
- Slovenija
- Rumunija
- Estonija
- Bjelorusija
- Latvija
- Danska
- Irska.

- Dino Merlin, odnosno pjesma "Love in Rewind" već mjesecima jako dobro kotira na svjetskim kladionicama. I brojni strani mediji pisali su o našem ovogodišnjem predstavniku, te niko ne sumnja u prolazak u finale, no ipak o tome će odlučiti glasovi žirija i publike.

- Prvi favorit za pobjednika 56. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope je Francuska, ali jedan od favorita je svakako Bosna i Hercegovina. Prema predviđanjima, "Love in Rewind" bi trebala sigurno ući u pet najboljih pjesama na ovogodišnjem Eurosongu.

- Podsjetimo, u prvoj polufinalnoj večeri plasman u finale izborile su :
- Srbija
- Litvanija
- Grčka
- Azerbejdžan
- Gruzija
- Švicarska
- Mađarska
- Finska
- Rusija
- Island.

- Pobjednike prve i druge polufinane večeri u finalu dočekuju predstavnici velike petorke - Francuske, Italije, Velike Britanije, Njemačke i Španije.

- Drugu polufinalnu noć gledatelji iz BiH mogu direktno pratiti od 21. sat u programu BHT-a

Dino Merlin "Uvijek ima pozitivne treme. Kada bi čovjek bio drven, čemu onda cijela priča. To je noć u kojoj se može desiti sve - trenutak kada zablistaš ili izgoriš od želje za pobjedom. Ja se iracionalno ponašam prema svojim pjesmama. Ja ih pišem i živim ih, te pjesme me očaravaju i razočaravaju.Moja želja je da me glas služi i da zablistam. To su samo tri minute. Imate malo vremena za reći sve što imate - glasom, duhom i cijelim bićem. Treba imati sreće. U ljubavi se ne možete pretvarati, a ja volim ovo što radim, volim svoje pjesmeMoji favoriti uvijek završe na dnu liste, tako da neću govoriti o tome. Ali, moram priznati da ima jako mnogo talentovanih ljudi."

Dokazano komšijsko glasanje

- Nakon svakog Eurosonga uslijede kritike zbog "komšijskog glasanja". Jedni negoduju zbog toga i kritikuju, drugi tvrde da su to samo predrasude. Međutim, glasanje po principu "ja tebi, ti meni" je činjenica, a potvrdio ju je i jedan njemački matematičar.

- Tokom glasanja u finalnoj večeri Eurosonga neke zemlje daju predsnost svojim komšijama. Mnogi, pak, tvrde da je to samo predrasuda, ali tu "predrasudu" dokazao je njemački matematičar Markus Veber, piše Deutsche Welle.

- Matematičar iz berlinskog centra "Konrad Cuze" na insistiranje sedmičnika "Die Ziet" odlučio je rezultate glasanja na Eurosongu u posljednjih deset godina ubaciti u jedan kompjuterski algoritam. Program inače služi za molekularnu analizu prilikom razvoja lijekova i traga za takozvanim klasterima (međusobno povezanim faktorima). Upravo zbog toga je ovaj program i koristio prilikom dokazivanja "komšijskog glasanja".

- Analizom je pronađeno šest klastera, koji prilično odgovaraju načelu "dobrosusjedske saradnje".

Iz kojeg klastera dolazi pobjednik 56. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope?

- Najviše zemalja se nalazi u klasteru koji se može nazvati sredozemnim. Tu su Albanija, Andora, Kipar, Grčka, Turska, Malta, Portugal, Španija, ali i Bugarska, Rumunija, Mađarska i Češka.

- U drugom klasteru nalazi se devet zemalja. U tom, nazovimo ga istočnoevropsko-azijskom klasteru, su Armenija, Azerbejdžan, Gruzija, Izrael, Moldavija, Poljska, Rusija, Ukrajina i Bjelorusija.

- U trećem, odnosno sjevernoevropskom su Danska, Finska, Švedska, Norveška, Velika Britanija, Irska, Island, Monako i Slovačka.

Južnoslavenski klaster

- Osam članica ima južnoslavenski klaster u kojem se nalaze Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, ali i Austrija i Švicarska.

- Ali, i zapadni Evropljani vole svoje komšije. Njemačka, Belgija, Holandija, Francuska i San Marino također redovno daju natprosječan broj glasova. Najslabiji "klaster" je baltički. Estonija, Latvija i Litvanija još nisu uspostavile "dobrosusjedske" veze sa ostatkom sjevera Evrope, a veze s "istočnom braćom" su očigledno popucale, objavio je Deutsche Welle.

A evo i pjesme sa kojom ce Dino Merlin otvoriti drugo polufinale Eurosonga u Dusseldorfu

Dino Merlin - Love in rewind

- Kakva su vaša očekivanja ?
- Da li će Dino Merlin proći u finale, i ako prođe koje mjesto će zauzeti u finalu ?
- Fina solidna pjesmica, imam neke sanse.
- Ja se nadam da hoce, i ako prodje u finale da sto bolje mjesto zauzme.
btw.

Poceli su u zadnje vrijeme smarat s ovom pjesmom , u svakom kaficu po 200 puta puste Dinu .
Ma proći će, mada čisto sumnjam da će biti u prvih pet u finalu. Bit će 9-10, to je moje skromno mišljenje.
Moje misljenje je da prolazi u finale, ali mislim da ce zavrsiti na jedno 7 - 8 mjestu sto je sasvim solidno.
- Pa volio bi da prođe , a ako prođe završit' će na 7 ili 8 mjestu .

Ništa nije za očekivat !
Ma ovi nasi jesu losi , ali sto su ovi ostali losi :OOO ! FINALE ZAGARANTOVANO :D
Ma proci ce u finale , ali da bude medju prvih 5
Nadam se
Ma Dino je legenda nece nas obrukati .
U finale mogu reći da 'ladno prolazi

Nadamo se najboljem mjestu našeg Dine, bilo to 10-11 ili nešto slično, iako znam da ćemo sa ovom pjesmom daleko dogurati ...

U prvom polufinalu, nijedna pjesma nije se nešto posebno istakla, al' se meni posebno svidjela pjesma Finske
Fina je pjesma, da nam je medju rvih 10 u finalu :D .
Ali veceras nema : Srba,Hrvata,Turaka gdje dobivamo najvise glasova :)
- Pjesma je u odnosu na proslu godinu vrh vrhova, onako laganini
- Definitivno prolazimo u finale i definitivno medu prvih 10

ps. moze li mi ko dati link da gledam live streaming eurosonga veceras na PM.
Kmaan Dinoo
O njegovim pjevačkim kvalitetama se ne treba pričat, ali što se tiče pjesme malo me razočarao, nije to njegov stil ali ajde želim mu puno sreće i aBd barem u prvih 5
Prolazimo 100 % u finale .Nadam se nekoj pobjedi jer imamo dobru pjesmu sa univerzalnom porukom .Muzika je jako ugodna .Ako ne pobjedimo sigurno smo u prvih 5 ako ne i u 3 .
slika govori sve

edit:

to sto govore da je Francuska favorit svake godine dobiju max 10 bodova..
~ iskerno imamo velike šanse da odemo u finale, fina pjesma jako mi se svidjela.

~ naravno uz Dinu sam aBd i da bude Eurosong u BiH
Nadam se prolazu u finale,te barem u prvih 5 da udjemo ali mislim da Dino moze bolje i da ce dati sve od sebe da budemo sto bolji

Pjesma mi se svidja a i oni vole ovakve zabavne pjesme i ugodan ritam pa mozda bude svacega 9-)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.