Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Program u C++(Qt creator)

97 pregleda · 4 odgovora · otvorena 11.05.2011. u 21:41

Pozz
Zadatak glasi ovako:
Napisati program koji pronalazi najkraću riječ u rečenici i ispisuje je kao i njenu dužinu.
Qt console aplikacija.
Koristiti Stringove.
Ko zna svaka mu dala.
Za c++ nemogu da ti kazem u phpu znam nego samo moram da upitam ko je zadao zadatak,jedna stvar mi je jako smijesna - ako se radi o riječima neceš raditi sa integerima fakat sa stringovima lolz
MOLIM BILO KODA DA MI POMOGNE AKO SE RAZUMIJE U OVO POGRAMIRANJE.

Treba mi do 13.05.(sutra navece do 24h) da posaljem ova 2 programa uradjena da dobijem 10 bodova koji mi fale za prolazne ocjene na fakultetu, a veze nemam sa ovim.

Bio bi prezahvalan kada bi mi neko ovo pomogao.

1.Napišiteprogram koji će od korisnika tražiti unos prirodnog broja (u glavnom dijeluprograma).
U funkciji pretvori(…) treba učitani prirodni broj pretvoritiili u broj 0 ili u broj 1.
Pravilo pretvaranje je da se parni brojevipretvaraju u 0, a neparni u 1. Na kraju, u glavnom dijelu programa
trebaispisati koji broj dobijemo nakon pretvaranja.

2.Napišiteprogram koji će od korisnika tražiti unos tri cijela broja (u glavnom dijeluprograma).
U funkciji poredak(…) treba provjeriti jesu li tri broja učitaniod manjeg prema većem,
te ako jesu funkcija treba vratiti vrijednost true,a ako nisu funkcija vraća vrijednost false.
Odaberite odgovarajućupovratnu vrijednost funkcije. U glavnom dijelu programa treba ovisno opovratnoj vrijednosti
funkcije ispisati: 'brojevi su uzlazno sortirani' ili'brojevi nisu uzlazno sortirani'.
Jbg ,da je fortran mogao bih ti pomoci ,reci mi jel slicno to .zao mi je ,ne vjerujem da ih ima ovdje koji znaju c++ ,mozda 2 3 usera .
#include<iostream>
#include<string>
using namespace std;
int main() {
string recenica,max_rijec,rijec;
int brojac(0);
cout << "nUnesite recenicu:n";
getline(cin,recenica);
for (int i=0;i<recenica.size();i++) {
if (recenica[i]<'a'||recenica[i]>'z'||i==recenica.size()-1) {
rijec=recenica.substr(i-brojac,brojac);
if (i==recenica.size()-1) rijec=recenica.substr(i-brojac,brojac+1);
if (rijec.length()>max_rijec.length()) max_rijec=rijec;
brojac=0;
continue;
}
brojac++;
}
cout << "Najduza rijec recenice je: " << max_rijec << endl;
cout << max_rijec << " ima " << max_rijec.length() << " slova";
return 0;
}

Mislim da je ovo sad Ok.
Mala primjedba, posto ne znam sta treba ako dvije rijeci imaju istu duzinu ja sam pravio da ispisuje prvu od njih, osim toga ovaj program radi samo za mala slova i moguc je unos vise recenica (uzimajuci u obzir da sam getline koristio) ali lahko ti je prepravit da provjerava samo 1. od njih, a i da se u obzir uzimaju i velika slova.

Edit: ovaj g.ba jede "backslash" pa ih dodaj u ovim coutovima :)

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.