Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Poništeno pitanje 50 bodova

Problem sa RAID-om

301 pregled · 7 odgovora · otvorena 05.11.2006. u 00:36

Iz jednog problema se javio drugi...

Naime, imam velikih problema sa RAIDom, prije 1h vremena, isao sam u BIOS, stavio LOAD OPTIMIZED DEFAULTS, i nakon toga mi se stalno pojavljuju neke gluposti da povezem diskove u RAID.
Nikako ne mogu da se iscupam iz toga, stalno mi se to pojavljuje,, ne mogu da dodjem do windowsa nikako.
Pokusavao sam sve i svasta, od iskljucenja diskova, tj. iskljucim jedan, a drugi ostavim da radi, ne bi li mi proradilo, tkao isto ukljucim drugi....

Nije mi jasna jedna stvar: kako da podesim kada mi dodje kod onoga kada stavljam za diskove ono0 mirroring, stripping.......pokusavao sam preko toga da se rijesim i napravim ovo ali nisam uspo---
Nista od ovoga mi nije uspjelo, prije mi je PC radio normalno bez ikakvog RAIDa, pa molim one sto se razumiju u ovo, znaci da mi objasne kako da se izvucem iz ovog problema, da mi kazu korake kako da se rjesim ovoga....
Ovaj problem se moze rjesiti, posto mi je jedan lik prije godinu dana isto ovo napravio da funcionise po starom...

btw: sry na drugoj temi danas, ali mi je ovo prijeko potrebno...!!!

Ako nije problem da se na ovoj temi napisu svi koraci da otklonim ovaj problem, a ako je vec prekomplikovano, neka taj lik koji zna ovo, nek napise opce sta kako na ovoj temi, a ostatak detaljno neka meni objasni preko MSNa, posto znam da nije bash pozeljno da se sve rjesava preko MSNa

Hvala svima koji se jave !!!
Sudeći po temama koje si postavio,rekao bih da ti PC nije baš udure,najvjerovatnije da ti je pregorio il nešto,meni se slično dešavalo kad mi je napojna otišla(prvo se restartovo,izbacivo errore sve dok se jednog dana nije ugasio)

Na servisu su ubacili jaču napojnu,i rekli mi da koristim produžni kabal(sa onim prekidačem za paljenje-gašenje)...
flame[seeker je napisao/la:
Sudeći po temama koje si postavio,rekao bih da ti PC nije baš udure,najvjerovatnije da ti je pregorio il nešto,meni se slično dešavalo kad mi je napojna otišla(prvo se restartovo,izbacivo errore sve dok se jednog dana nije ugasio)

Na servisu su ubacili jaču napojnu,i rekli mi da koristim produžni kabal(sa onim prekidačem za paljenje-gašenje)...

ma vidi !, ovaj puta nije problem u neceme drugom, nista ne moze prouzrokovati ovo osim cackanja u BIOSU.
znaci nema niti jedan problem vishe, nego samo trebam da vratim HDDove da rade normalno a ne u RAID modu...ali to ne znam da uradim , dodjem do jednog koraka i stanem, ne znam se izvuci

Zadnji edit: 05.11.06 u 01:59:04

vidim da su ti S-ATA HDD ako imas samo jedan sata hdd ne mozes da koristis raid opciju i da to se stima u bios-u i prije instalacije OS-a moras da instaliras drivere za te hdd

samo reci jel jedan il vise hdd-ova pa cemo dalje
pa ja sam imao slican problem sa SATA diskovima isto sam ceprkao po BIOS-u (nediraj ono sto neznas) i pritisnuo sam jedan od ova dva

LOAD OPTIMIZED DEFAULTS
Load Fail-Safe Defaults

nestao mi je hard i nisam mogao nista zatim sam opet pritisnuo jedan od ova dva i vratilo mi se

POUKA (nediraj ono sto neznas)
Mucky je napisao/la:
vidim da su ti S-ATA HDD ako imas samo jedan sata hdd ne mozes da koristis raid opciju i da to se stima u bios-u i prije instalacije OS-a moras da instaliras drivere za te hdd

samo reci jel jedan il vise hdd-ova pa cemo dalje

2 HDD-a, oba su Maxtor, ali poenta je u tome sto meni ne treba RAID, hocu da to iskljucim, ne treba mi to uopste...hocu da sve normalno radi kao 2 posebna HDD-a....
salchin je napisao/la:
2 HDD-a, oba su Maxtor, ali poenta je u tome sto meni ne treba RAID, hocu da to iskljucim, ne treba mi to uopste...hocu da sve normalno radi kao 2 posebna HDD-a....

idi u bios i isljkuci Raid, ili nadji na netu drajvere
i to je to, nema sta drugo
Znam kako!
odesh u bios i podesis boot za boot-anje cd windows i onda se sistem restartuje
1.kad to zavrshis ona ubaci cd od tvog windowsa i cekaj da se bootuje
2.pritisni any key da se system boota s cd i setup ce te voditi kroz ostatak
3.dok se setup ucitava u donjem djelu ekrana (obicno je to siva traka)ce pisati "if you need to instal drivers for RAID press F6" (tako nesto ali je 100% vezano za RAID) odmah pritisni F6 i on ce instalirati odgovarajuce drivere za tvoj computer

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.