Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 100 bodova

Hemija - Hundovo pravilo polupopunjenosti

475 pregleda · 13 odgovora · otvorena 10.11.2010. u 00:01

Ovako, znam odlicno da nije ni mjesto ni vrijeme. Ali ovo mi je jako hitno i bitno, a i nema nista puno da se radi. Znam da cete odmah reci: Jesi nasao gdje ces pitati. Ali negdje duboko dole ja vjerujem da ovdje ima pametnih ljudi koji se kontaju u nesto ^^

Odmah da kazem, prerovio sam google, ne mozes nac' da si pita -.-

Pitanje: Zasto se kod Hundovog pravila polupopunjenosti prvo popunjavaju sve orbitale elektronima istog spina, pa tek onda suprotnog? Zasto se npr. odmah ne popuni jedna sa 2 elektrona suprotnog spina?

Evo ovih 100 bodova ako mi neko kaze tacan i obrazlozen odgovor. Hvala unaprijed.
zato sto je takvo stanje energetski najpovoljnije
N3sTabilaN je napisao/la:
zato sto je takvo stanje energetski najpovoljnije
E jesi objasnio halal ti vjera... To bi znala reći i moja nene koja ima pola razreda osnovne škole.
reLo je napisao/la:
E jesi objasnio halal ti vjera... To bi znala reći i moja nene koja ima pola razreda osnovne škole.
Štaš i nemam hemije, i što sam imo u prvom 90% bjezo
Rješenje
Jer time dolazi do stabilne konfiguracije :S Ne znam kako bih ti drugacije objasnila.
Elektroni se popunjavaju tako da im je max spinski moment tj najveci broj elektrona s nesparenom spinom jer tada ukupni oblak naboja elektrona maksimalno rasprsen po atomu i atom ima najmanju energiju :S
Orbitale se popunjavaju redom od nize prema visoj energijia, a dok istovrsne orbitale se uvijek popunjavaju tako da najveci moguci broj elektrona bude nesparen, jer je tada energija atoma najmanja.
Gledas uvijek koja ti je zadnja ljuska, i makar to bilo 4s2 3d10 4p3 (arsen), zadnja ljuska ti je 4s2 i 4p3 tako da zadnju orbitalu P, crtas po Hundovom pravilu.

Gugl says : elektroni istog spina zauzimaju pojedinačno sve orbitale jednake energije, prije nego što se dva elektrona spare.

Post dobio aplauz od reLo

Fizika & Hemija prokletinja moja :)

Raspodjela elektrona u atomu (elektronska konfiguracija)
odvija se prema pravilu F. Hunda

Hundovo pravilo
Za degenerisane obitale najnize energetsko stanje je ono u
kome je broj elektrona sa istim spinom max.
Znas i sam da dolazi do odbijanja elektrona ako su isto naelektrisani. (Kao takvi se ne podnose i bjeze jedan od drugog) [Ne mogu se dogovriti koji je bolji u CS-u xaaa sala :) ] ).

Eh sad imas pravila koja kazu

Okretni momenti pojedinih elektrona u djelimicno popunjenim
ljuskama se slazu i iznos ukupnog okretnog momenta je
maksimalan.
Isto vazi i za spinove gdje se slazu maksimalan je.
E zbog toga je
ukupni okretni moment svih elektrona i ukupni spin svih elektrona
u sasvim popunjenoj ljusci jednak nuli, a
ukupni okretni moment svih elektrona i ukupni spin svih elektrona
u djelomicno popunjenoj ljusci razlicit od nule.
(Na ovom ti se zasniva njegovo pravilo :) )

(Bruku objasnjena ako hoces da skontas bas sta kako hoda potrazi u fizici, a ne u hemiji :). Lakse ces skontat kad budes ucio u primjerima sa paramagnetizmom.)

A mozes pratit sto ti dea napisa i fataj se prelazni metala i popunjavanja ljuski :D

Ima jos bruku toga al ode to onda u nedogled...

Nadam se da sam ti bar nesto pomogao :)

Evo imas par slicica

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/Hbase/atomic/hund.html
Istovrsne orbitale uvijek se popunjavaju tako da se prvo popune elektronima istog spina jer je takvo stanje energetski najpovoljnije.
dea je napisao/la:
Jer time dolazi do stabilne konfiguracije :S Ne znam kako bih ti drugacije objasnila.
Elektroni se popunjavaju tako da im je max spinski moment tj najveci broj elektrona s nesparenom spinom jer tada ukupni oblak naboja elektrona maksimalno rasprsen po atomu i atom ima najmanju energiju :S
Orbitale se popunjavaju redom od nize prema visoj energijia, a dok istovrsne orbitale se uvijek popunjavaju tako da najveci moguci broj elektrona bude nesparen, jer je tada energija atoma najmanja.
Gledas uvijek koja ti je zadnja ljuska, i makar to bilo 4s2 3d10 4p3 (arsen), zadnja ljuska ti je 4s2 i 4p3 tako da zadnju orbitalu P, crtas po Hundovom pravilu.

Gugl says : elektroni istog spina zauzimaju pojedinačno sve orbitale jednake energije, prije nego što se dva elektrona spare.
djes' lejdi hemicarko

Post dobio šamar od KillaOR

nighty1zhe je napisao/la:
djes' lejdi hemicarko 
de osamarite ovog lejdi najta, smara me momak!

:D

Post dobio šamar od KillaOR

To smo mi učili,meš čini,prošle godine. :D

Prvo se popunjavaju orbitale sa elektronima istog spina,to znači da ne smiješ odma u jednu orbitalu staviti dva elektrona suprotnih spinova.Tj. ovo:

Trebaš ići postepeno:
1.

2.

3.

Trebaš ići postepeno jer,recimo,kad bi imao 4 elektrona da ih podijeliš po orbitalama i kada ne bi išao postepeno(po Hundovom pravilu) onda bi ti ta dva elektrona bila u prve dvije orbitale,a treća bi ostala prazna i time bi raspored elektrona bio netačan.Evo slikovito:

Upiši u search "Hundovo pravilo" i odgovor je jednostavan.

Click
Eh, upravo to radimo i ja cu ti objsniti!
Skoro svaki element ima 4 orbitale s p d f .Eh da bi doslo do zasicenosti orbitala, i stabilne konfuguracije potrebno je postepeno popunjavati orbitale! Naprimjer s orbitala moze da primi 2 elektrona, p orbitala moze 6 itd. da sad ne ulazim u detalje,znači : Neko pravilo bi trebalo glasiti ovako : Zbog nezasićenosti elemenata, i njihove stabilne konfiguracije, primjenjuje se Hundovo pravilo.
Sretno :)
~ Prvo se popunjavaju elektroni sa pozitivnim spinom, a zatim sa negativnim spinom !

~ Pozitivan spin - strelica prema gore ! 

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.