Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija U kanti

Cemu vjerovati?

262 pregleda · 10 odgovora · otvorena 07.11.2010. u 18:33

Hello IF.

Svjedoci smo kako se jos od davnina sukobljavaju 2 teorije, 2 pogleda na zivot. To su vjera/religija (bilo koja) i nauka.
Jedno kaze da je covjek postao od majmuna a drugo da je prvi covjek napravljen od blata.
Jedno kaze da ce se za xx godina ''ohladit'' sunce, ili presusit planeta, ili udarit meteor i da je to nas kraj, a drugo da ce bog okoncat uz pomoc meleka/andjela.
Imamo jos milion primjera al da ne duljim, pitanje je jasno ;
Cemu na kraju vjerovati, odnosno cemu vi vjerujete ?
Ja vjerujem u Boga
-i u Božije meleke
-i u Božije kitabe - objave
-i u Božije poslanike - pejgambere
-i u Sudnji dan - kijametski dan
-i vjerujem da sve što se događa biva s Božijom voljom i Božijim određenjem
Da su ljudi nastali od majmuna, valjda bi i u današnje vrijeme majmuni transformirali u ljude, što znači da je ova teorija netačna. Vjerujem u Boga.Nisam neki preveliki vjernik, ali vjerujem,što je važno.
Niko od nas ne može sa sigurnošću reći šta će se desiti, šta će biti za 20 godina, a kamoli za milione i milione.Naravno vrijeme će pokazati svoje.
Bespotrebno otvaraš temu ... Svako vjeruje za sebe, a ne za nekoga drugog ... Opet će početi prepucavanja oko ove teme ...
Pa necemo ti mi govoriti sta da vjerujes, ili da vrisimo polemiku, "ja vjerujem u boga, ja ne vjerujem". Tema je suvisna, pitanja koja si dao da ti se odgovore su invidualna pitanja, svako sebi treba odgovoriti, a ne ovjde diskusiju dizati i ubjedljivati jedni druge, "ovako je, nije nego je ovako".

btw. Pitanja koja si dao mene i ne zanimaju, ne zanima me kad ce biti smak svijeta i hoceli ga biti (bilo da je u vidu meteora ili boga), da li je covjek postao od blata ili majmuna, uglavnom postali smo, zivi smo, za evoluciju mi i nije toliko bitno.

Imam ovdje nekih razmislja na tvoje pitanje.
Znanstvenici takodjer kazu da smo postali od blata, zivot je nastao na nekoj odredjenoj temperaturi, u odredjenim uslovima. Bakterije, jednostavna jedinjenja su nastala, pa polako se razvija sam zivot dok ne dolazimo do naseg pretka majmuna, koji kasnije evoluira u pracovjeka, pa kasnije u savremenog covjeka.
Tu se nalazi podudarnost znanost / religija.
Takodjer se postoji podudarnost relija / znanost, gdje se u Kuranu nalazi ovo>
Kur’anska istina potvrđena – Majmun postao od čovjeka
Vjerujem u Boga.

- Drugo, vjerujem da za našeg života, a to je ono bar još 200+ godina, izbit će koji rat, i sjebaćemo se sami. Ne trebaju nam prirodne nepogode.

Kratko, jasno :]
Vjerujem u Sebe.

Ja sam svoj Bog, ja imam svoje Ja.
zeitgeist
pogledati film. (oba dijela, mislim da imaju 2 samo)
Svako ima svoje vjerovanje, 90% ovakvih tema, prije kante se pretvore u raspravu
100KAA je napisao/la:
zeitgeist
pogledati film. (oba dijela, mislim da imaju 2 samo)
Svako ima svoje vjerovanje, 90% ovakvih tema, prije kante se pretvore u raspravu
<3brat

Jos sam ja jedoj o proslih temi napisao da pogledaju te filmove, da bi mi neko od vjernika napisao da su to ciste lazi!

Ne mozes ti dokazati neke stvari, ljudi se ne mogu pomiriti sa cinjenicom da poslije smrti ide jedno VELIKO NISTA!
Ja vjerujem da postoji neko ko je napravio svemir i zivot na zemlji stim da vjerujem da postoji i zivot van zemlje ( i ako to u religiji vecini kazu da nije tako )....

Uglavnom ne zamaram se ovim pitanjem nesto puno..... sta bude , bude ...xD
Ne bih previše da filozofiram, jednostavno se slažem sa smokijem.

Dodao bih samo eto to da je i u Kur'an-u spomenuto da je čovjek nastao u fazama, kao sto govori i nauka.

Sto se tiče personalno mene.
Musliman sam i dosta toga znam o vjeri (o svim vjerama ne samo Islamu) al' eto jednostavno nije vrijedno prepravljanja i prepirke koja može nastati
favoriziranjem nekog objašnjenja ili vjere...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.