Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Pitanje Riješeno 35 bodova

Baterija / Li-Polymer

115 pregleda · 6 odgovora · otvorena 28.10.2010. u 18:16

Kratko i jasno pitanje na koje zahtjevam konkretne i tačne odgovore , znači onaj ko ne zna neka se ne javlja jer ne želim netačne informacije.

Posjedujem telefon sa Li-Polymer baterijom koja je relativno skupa kada se kupuje original i ne želi mda je mjenjam narednih godinu dana , jer je praktično nova.

Smije li se dopunjavati i kada ? Da li je potrebno prethodno potpuno isprazniti bateriju prije nego je stavim na punjenje ?
Da li skinuti bateriju sa punjenja kada mi telefon kaže da je pomenuta puna ili puniti 10-12h ?

Ponovo pročitaj prvi paragraf.

Hvala lijepa.
Ja koliko znam o tim baterijama jeste da ih ne treba drzati ispraznjene ispod 40% i koliko znam za punjenje se koristi konstantni I/konstantni U metoda. Struja punjenja je 1C, napon 4.2V po celiji + koliko znam moze se puniti do 150 puta a vrijeme brzog punjenja je duze i traje od 8 do 15 sati

+ da li je extended ili slim i koliko mAh-a? (1500) ili manje?
Lima je napisao/la:
Ja koliko znam o tim baterijama jeste da ih ne treba drzati ispraznjene ispod 40% i koliko znam za punjenje se koristi konstantni I/konstantni U metoda. Struja punjenja je 1C, napon 4.2V po celiji + koliko znam moze se puniti do 150 puta a vrijeme brzog punjenja je duze i traje od 8 do 15 sati

+ da li je extended ili slim i koliko mAh-a? (1500) ili manje?
Manja je od Xperiine 1500mAh , moja je 1000 mAh

hvala , ako znaš još nešto reci pa da predamo bodove..
Rješenje
KRYSTAL je napisao/la:
Manja je od Xperiine 1500mAh , moja je 1000 mAh

hvala , ako znaš još nešto reci pa da predamo bodove..
Uglavnom trebao bi da se pridrzavas slijedeceg:

~ Da kontrolises da nije praznija od 40% (naravno to mozes preko moba to ti nije problem)

~ Kad je punis puni je maximalno, jeste da je 15 sati ono max ali najbolje je puniti 12-13 sati (najlakse pred spavanje ustekat, da ti se lakse orijentisati)

to bi bilo to sto ja znam o tim baterijama imao sam iskustvo sa njima samo sto je kod mene bila od 1500mAh-a (nema veze bila 800 1000 ili 1500maha) i kada sam punio ovim postupkom koji tebi pisem nikada nisam imao problema sa njom.

+ te baterije su zakon

Post dobio aplauz od vLexinho

Lima je napisao/la:
Uglavnom trebao bi da se pridrzavas slijedeceg:

~ Da kontrolises da nije praznija od 40% (naravno to mozes preko moba to ti nije problem)

~ Kad je punis puni je maximalno, jeste da je 15 sati ono max ali najbolje je puniti 12-13 sati (najlakse pred spavanje ustekat, da ti se lakse orijentisati)

to bi bilo to sto ja znam o tim baterijama imao sam iskustvo sa njima samo sto je kod mene bila od 1500mAh-a (nema veze bila 800 1000 ili 1500maha) i kada sam punio ovim postupkom koji tebi pisem nikada nisam imao problema sa njom.

+ te baterije su zakon
Samo da se ubacim i da pitam . .. kakva je razlika izmedju te Li-Polymer i obicne baterije ? Koliko ova baterija moze da drzi i zasto ne sme da ide ispod 40% ?

Nije zajebancija, ozbiljno me zanima
vLexinho je napisao/la:
Samo da se ubacim i da pitam . .. kakva je razlika izmedju te Li-Polymer i obicne baterije ? Koliko ova baterija moze da drzi i zasto ne sme da ide ispod 40% ?

zavisi od kojeg su materijala tj. koji je materijal koristen za izradu celija

Nikal,Nikal-Metal,Litij (litij ima najvecu izdrzljivost pa samim time baterija duze traje)

to je baterija o kojoj sada raspravljamo Lithium-Polymer

vLexinho je napisao/la:

koliko ja znam razlika izmedju li-ion (baterija koje se koriste u 99,99% telefona) i li-polymer baterija je to da je unutar li-ion baterije nalazi tecnost a u polymer baterijama neka cvrsta masa (nestou tom smilu ) Lakse je oblikovati, u manjim velicinama se mogu praviti i tako
Li-polymer baterije mogu duze stojati napunjene da im napon ne opada, znaci ostavis je napunjenu na 100%, nakon mjesec dana opadne par postotaka.

To sam nekad procitao u nekim novinama, nisam siguran ni kada ni gdje

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.