Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Krv ( Grupe )

252 pregleda · 14 odgovora · otvorena 06.10.2010. u 15:33

http://www.gamers.ba/forum/10/122721/hitno-potrebna-krv/

Nakon citanja ove teme i postova zakljucio sam da dosta vas ne zna bas razliku izmedju krvnih grupa , znam da cu biti popljuvan poslije ovog i smijat ce te se kako se ja pravim pametan i tako.

al eo

A - Najcesca grupa i moze primit grupu samo od iste krvne GRUPE!
B - druga najcesca grupa krvi moze primit samo od iste krvne GRUPE!
0 ( nulta ) - treca grupa ali jedna od rijetkih moze primati samo od iste krvne grupe!
AB+ - Veoma rijetka krvna grupa i veoma se tesko nalazi .

Nulta grupa se vise ne daje svim grupama zato sto ostavljaju razne poremecaje poslije transfuzije krvi.

Kod nas u BiH nemamo razvijenu misao o darovanju krvi ali u ovakvim situacijama moze spasiti nekom drugom zivot ili cak vas!

Da bi saznali vasu krvnu grupu ne treba vam puno vremena isto tako da je i date , malo vaseg slobodnog vremena sto bi proveli za kanterom , provedite ga spasavajuci nekom drugom zivot! :)

Nema potrebe za pljuvanjem ili slicno samo sam zelio da saznate nesto novo sto niste znali :)

btw sto se tice teme u Zenici , nemogu dati krv zato sto sam maloljetan ne dozvoljavaju mi lijecnici iako sam AB+ :(
Pa nisi ni ti bog zna šta objasnio.

Ja npr. dajem krv već 2 godine, nulta sam negativna, i moju krv može primiti apsolutno svaka grupa, a ja mogu primiti samo od svoje.

Uostalom, ovo je svako učio iz biologije u 9. osnovne.
v3Tr0x je napisao/la:

Ja npr. dajem krv već 2 godine, nulta sam negativna, i moju krv može primiti apsolutno svaka grupa, a ja mogu primiti samo od svoje.

al nije svako naučio
v3Tr0x je napisao/la:

Nisam ni pokusao da objasnim zato sto ja nisam nikakav profesor ili slicno , samo sam zelio objasnit da se malo bolje razumiju i tvoju krv ne prima svaka grupa , zato sto to ne smiju doktori radit , pravila SMO-a ( svijetske medicnske organizacije ) .
Odnosno.

A grupa - ima aglutinogen A, odnosno aglutinin anti-B, sto znaci da moze primati samo A i dati samo A
B grupa - aglutinogen B, aglutinin anti-A, primati samo B i dati samo B
AB grupa - aglutinogen A,B, aglutinin nema, sto znaci da moze primati sve, ali moze dati samo AB
0 grupa - nema aglutinogen, a aglutinin anti-A i anti-B, sto znaci da moze primati samo 0, ali mogu svima dati

Krv se provjerava tako sto se odvoje krvna plazma od fibrinogena, odnosno, provjeravaju krvni serum koji se dobije sedimentacijom, i u njega ubacuju aglutinine.

Krv mozete dati ako imate vise od 55kg, racuna se tako sto svoju kilazu podijeli sa 10 i onda pomnozi sa 0.8 (mislim da je 0.8 ) i tako dobijete informaciju koliko imate litara krvi. Takodjer u Hrv u Crvenom krizu mozete dobiti iskaznicu na kojoj potpisujete suglasnost o tome da dajete svoje organe nakon smrti, ili da ste dobrovoljni davaoc krvi.

ugl. Nadam se da ste skuzili. xD

Post dobio aplauz od ultranumb

xpallyy je napisao/la:
Nisam ni pokusao da objasnim zato sto ja nisam nikakav profesor ili slicno , samo sam zelio objasnit da se malo bolje razumiju i tvoju krv ne prima svaka grupa , zato sto to ne smiju doktori radit , pravila SMO-a ( svijetske medicnske organizacije ) .
Ajd' nemoj se raspravljati života ti.
Deblja mi je knjižica davaoca krvi nego tvoje knjige za školu.
Nulta negativna se još zove "ultra donor" i može dati apsoštrumfno svima.
jesi i objasnio:-X pa nismo telad jbt
btw u mene:
stari nulta pozitivna
mati AB pozitivna
sestra B pozitivna
brat A potivna
JA neam blage koja sam heheh
ultranumb je napisao/la:
Ajd' nemoj se raspravljati života ti.
Deblja mi je knjižica davaoca krvi nego tvoje knjige za školu.
Nulta negativna se još zove "ultra donor" i može dati apsoštrumfno svima.
ok , kako ti kazes neam se volje raspravljat ja samo kazem sta je meni doktor danas na medicini reko , al ti bolje znas ;)
mersimthebody je napisao/la:
jesi i objasnio:-X pa nismo telad jbt
btw u mene:
stari nulta pozitivna
mati AB pozitivna
sestra B pozitivna
brat A potivna
JA neam blage koja sam heheh
Otiđi u zavod za transfuziju i traži da ti urade preliminarnu analizu krvne grupe. Traje 3 sekunde i kažu ti "odokativno" koja si grupa. Nakon toga nije neophodno da daš krv ako nećeš/ne možeš/ne smiješ.

Najveće su ti šanse, naravno, da si nulta negativna, jer ti je otac ta grupa.
Ajmo mi sto imamo nulte grupe da osnujemo klan na gamersu i da zajebavamo ove sto imaju bzze krvne grupe! xD
Uglavnom,ova tema je po meni beskorisna,koda nekoga trenutno briga koja je krvna grupa,a pola nas ako ne i 90% nezna koja smo...ako netko živi u Zenici i da je 18+ bilo bi časno da ode i dadne krvi da spasi život bar jednoj osobi.
Ja sam A pozitivna i skoro svi u familiji takodjer. Prije desetak dana sam doniro tako da treba malo vremena proc da opet dam. Trebate u zenici da navedete sto vise raje da doniraju za povrjedjene, tako je najbrze.

Tema nepotrebna ima vec jedna u zanimljivim.
Nulta pozitivna , vise od 15 davanja :D ; krenuo dobroboljno davati krv kada sam imao 14 godina , tj. kad mi je stara bila bolesna i trebalo krvi a tesko bilo naci , nakon toga redovno dajem :D

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.