Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[diskusija] WASD vs. TCCS

184 pregleda · 5 odgovora · otvorena 23.08.2010. u 21:09

Vecer gameri !

U zadnje vrijeme malo gaming diskusija ili X puta vec vidjenih, evo jedan zanimljiv update. Opce poznato je da se vec godinama, ako ne i decenijama, odvija borba na polju gaminga izmedju PC-a i konzola. Kako se razvijaju razne specifikacije, vazan faktor predstavljaju upravljacki hardware-i koji sa odredjenim dizajnom i funkcijama olaksavaju, ali i predstavljaju uzitak gamerima u igranju igara. Sa jedne strane imamo PC na kojima je standardna oprema tastatura i mis, dok sa druge strane zastitni znak konzola su djojstici.

WASD

WASD je kombinacija slova na tastaturi koja je najpopularnija medju PC gamerima, prvenstveno u FPS igrama jer omogucuje ergonomican polozaj ruke za upravljanje. Slova W i S obicno u igrama zamjenjuju strelice za kretanje kroz igru naprijed i nazad, dok A i D sluze za strafe-anje odnosno kretanje lijevo i desno. WASD je tipican za desnjake dok je IJKL za ljevake. U kombinaciji sa misem PC gameri imaju mocan sistem za upravljanje kojim odlikuje preciznost i brzina. Osim navedenih kombinacija slova takodjer su popularni ESDF, HJKL, SDF+space.

Kako tehnologija napreduje tako i sama oprema, neki proizvodjaci su napravili korak naprijed pa tako danas imamo tastature sa nevjerovatnim dizajnima, mnogim dodatnim funkcijama, tehnologijama kao sto su laserki misevi sa visokim dpi-om, slusalicama sa visokom kvalitetom zvuka, bezicna oprema, podloge za mis za kvalitetnim materijalima itd. Kao sto smo rekli, osim FPS igara ovaj sistem upravljanja je nezaobilazan u RTS i RPG igrama.

TCCS

TCCS je skracenica od Triangle, Circle, Cross, Square, skup geometrijskih oblika oslikanih na dugmadima kao zastitni znak djostika DualAnalog konzole PlayStation i opcenito zastitni znak gaminga na konzolama. Za razliku od PC-a, konzole su iskljucivo namjenjene igranju igara kao i upravljaci zvani djojstici, koji zbog velikog broja proizvodjaca konzola ima sirok spektar izbora dizajna i funkcionalnosti kroz historiju. Sliku revolucije djostika mozete pogledati na ovoj slici:

Djostici su dizajnirani precizno da odgovaraju ruci svakog igraca, pruzaju uzitak pri igranju jer igracu omogucuje da njegov gaming place za razliku od stolica kod PC gamera bude po zelji igraca, najpopularnije zalegne na kauc i bez problema uziva u igranju. Djostici sadrze na malom obimu odlican raspored dugmadi koji se isticu pri igranju sportskih i auto-moto simulacija, akcionih i borbenih igara. Kao sto ste vidjeli u slici revolucije djojstika, uvedeni su mnogi noviteti kao bezicna oprema i vibracija, a istakli su se Wii Mote i PlayStation Move.

Diskusija

Navedite sa kojim ste se sve sistemima za upravljanje susreli i djojstika i pc opreme uz kritike pozitivne i negativne. Koji je sistem upravljanja bolji za vas u odredjenim zanrovima igara (FPS, RTS, Simulacije itd.) i navesti za koje igre je koji sistem dobar, a koji los. Da li ste ikada probali hibridni sistem protiv vaseg prijatelja odnosno tastatura vs.djojstik i navesti koje igre. Koje kombinacije slova ste koristili za igre pri igranju sa tastaturom.
Ne treba ti ovo diskusija u nazivu teme, isto si kakav rookie. ):

WASD je praktičnije koristiti u fps igrama, tj igrama koje zahtjevaju preciznost pokreta. npr Zamisli igrati CW u kanteru na đojstiku od PS? Trebo bi godinama igrat na đojstiku da se 'uhavizaš'.

TCCS je praktičniji u dvodimenzionalnim igrama kao što je fudbal, košarka, hokej, igre tipa mario itd. Lakše je kontrolisat lika.

btw. na staroj tastaturi davno su se izlizala slova w,a,s,d,e i r.

PS. Igrao sam milion puta PES-a na tastaturi i mogu ti reć' da je sve stvar navike. Također sam igrao i na PS medal of honor i slične fps igre. Prilično je teško ako moraš manuelno nišaniti protivnika. Može te 20 puta ubiti dok ti njega nanišaniš. Al' opet, navika. : )
Lakse je definitivno igrati na PC FPS RTS etc. igre,dok na konzalama kao sto je spY naveo dva de igrice Ali draz konzole je bas u tom "analogu" u toj tezini igranja dok se ne naviknes.Znam na mom Gamecube-u.Poceo momak 007 da igra,ne moze se okrenuti ali kad se vec "ustelis" ne zelis da se maknes sa analoga.

Mislim kako god da se igra,meni je fino jer sam navikao na oboje + Wii Remote ( ala je to bilo tesko savladati )

i saljavratit cu ti za onaj udarac po glavi sa Wii Remote-om
huh.
prije nego sto sam dobio racunar kuci,igrao sam samo konzole,racunar me nije nimalo privlacio.kuci sam imao ps2,dok sam igrao po klubovima xbox old,xbox360,ps3,ps2 eyetoy...
to su bila divna vremena,ti dojstici :D
danas,samo glupi racunar samo WASD,zalim za onim vremenima,za "kockom,trokutom,krugom,iksom,er 1,er 2,el 1 el,el 2,lijeva,desna,donja,gornja strelica" :(
WASD for life

Al' iskreno ... Sebe vidim samo kao PC faga, nikako konzolaša. Nikad mi nije prijala atmosfera dok sam igrao konzola (sem možda kad sam bio klinac pa šuto tenkiće ).
WASD nije koristan samo u FPSovima, već i u svim RPGovima, MMORPGovima itd. ....

WASD here, WASD there, WASD everywhere !
Za simulacije puno bolji TCCS, za FPS, TPS, RPG itd. puno polji WASD.

Naprimjer bilo koju simulaciju voznje je daleko lakse voziti na standardnom TCCS joysticku nego na strelicama, a razne pucacine je lakse na tastaturi. Cisto ko' suza.

Meni licno prija i jedno i drugo, opet kazem zavisi sta se igra.

btw., sjecam se da sam na palcevima imao zuljeve od starog nintendovog joysticka, ergonomija bila na nivou xD

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.