Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[TuT] Render / Saving Video in Sony Vegas

207 pregleda · 8 odgovora · otvorena 22.08.2010. u 19:11

Zz Raja,

Ev par tema zadnjih dana, cak nekoliko danas u vezi spasavanja video-a, oznacavanja projekta i naravno velicina video-a.

Pa pokusacu ukomponirat to sve u jedan mali Tut.
Nadam se da nitko ne zamjera.
Pa pocnimo:

Ovako bi to trebalo izgledat kad zavrsite sa projektom.

Udaljite pogled, i stisnite dugme koje sam oznacio. Veoma je vazno da je projekt "premotan na pocetak.

Nakon sto ste premotali zavrseni projekt, uradite desni klik na oznaceno podrucje i odaberite "Set Selection to Project".
To ce oznaciti vas projekt od pocetka do kraja. Sad ste spremni za Render video-a (Laicki: Spasavanje).

Idete, FILE > Render As:

I sad vazan dio spasavanja-- Odaberite da spasite kao .wmv video - najbolje opitimiziran format video-a, po mom misljenju, sa zadovoljavajucom velicinom i kvalitetom

Odabreite Default Template i stisnite CUSTOM:

Na prvom tabu Project: Odabrite kvalitetu renderanja- stavite najbolju za najbolju itd..

Drugi Tab je za Audio dio projekta- odaberite zeljenu frekvenciju i bitrate zvuka - sto vise to bolje al veca velicina. Ne toliko vazan aspekt spasavanja

Na Video Tabu - najvaznijem - podesavate velicinu video-a tj. video format u kojem se prikazuje, te samu kvalitetu. Osobno ne mjenjam VBR kvalitetu -- samo odaberite velicinu koju zelite pod strelicom koju sam oznacio. Original ili custom preporuceno - ili pak DVD - ono sto gledamo na YT i slicno.

I sada Quality Tab- ja ga obucno "zakucam" do kraja - jer kvaliteta je presudna od ovog slajdera. Sto vise to vece i bolje.

Prebacite na Bit rate index i provjerite u gornjem dijelu jeli sve kako ste podesili u posljednjih par koraka. Ako jeste stisnite OK i podesili ste vas video za spasavanje.

I na samom kraju preimenujte vas video, odaberite lokaciju i pritisnite SAVE. I to je to

Ovako izgleda, kada se video Render-a, sacekajte vrijeme, zatvorite Vegas i gledajte vas Uradak.

SRETNO !

Uploaded with ImageShack.us

(Stavljao sam Thumbonaile- valjda ne smeta! -izgleda citljivije, ima teksta a mozete otvoriti sliku ako ne znate na sta mislim)

Tutorial je napravljen za pocetnike i za one koji nisu totalno upuceni u ovo a mozda znaju baratati Vegasom.

Po ovim postavkama, ovaj Video koji sam Render- je ispao 222 Mb tezak, sa 10 minuta duzinom i visokom kvalitetom.

Mislim da je to zadovoljojavajuce, a ne 2ipo miliona bajta za neko cudo od 5 min..

Nadam se da ce nekome pomoci. Cisto da se ne otvaraju teme ovog tipa vise, ali se ne bi kladio u to.

Ps. koristen je Vegas 7.0 - omiljen meni. Mozda koristite novije pa se prilagodite.

SRETNO ;)

-Yubs
Dobar [TUT] ...
10/10

Nekom će pomoći
TUT za 10ku, dobro objašnjeno za one koji ne znaju. Ja sam saznao za ovo prije 20 dana na netu tutorijal našao, ali pomoći će onima koji ne znaju svakako.
Dobar tut sto jest jest svaka cast potrudio si se.

Cista Desetka )
Hvala na pozitivnim komentarima.
I ja se nadam da ce nekome pomoci.

Ako tko ima koji zahtjev za tutorial u Vegasu moze mi javiti, pa cu viditi sta mogu uciniti.

Vec duze vrijeme radim sa navedenim programom.9-)
TUT prejak i sigurno ce nekim poslužit.
Dobar je tut, ali sa XviD .avi dobijes skoro isti kvalitet, a 2x manji file.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.