Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

Napojna i još ponešta

124 pregleda · 5 odgovora · otvorena 26.07.2010. u 16:11

Odlučio sam pojedinačno da kupujem komponente za kompjuter... prvo na redu sam mislio da uzmem novo kučište(ovo što ja imam ima mjesta samo za jedan vanjski ventilator što mi je zaista malo), te novu napojnu...

Smatrao sam da ova što ja imam da je vjerovatno najjeftinija do 30-40 km.. međutim malo sam trazio po netu i tako...

Radi se o Chieftec Smart Series GPS-450AA-101A napojnoj sa snagom od 450 wati. Ima zaštitu od prevelikog napona i temperature. Da li se isplati uzimat novu napojnu od 100-150 km? Gledao sam neke napojne takvih cijena i nemaju sve zaštite , tačnije nemaju pojedine ni zaštitu od prevelike temperature... da li da zadržim ovu moju napojnu ? Znam da je "marka" loša ali eto... imam Amd athlon 4800 +(2,5 ghz), Ati radeon 2600 hd xt 256 mb GDDR3... da li da zasad zadržim ovu napojnu , pa kad budem uzimao bolju grafičku da uzmem jaču napojnu?

Dali su dobre ove napojne sto dolaze uz kucista? dal je bolje da uzimam samo kuciste bez napojne.

Kolko je važna napojna za grafičku, matičnu procesor i ostale komponente?

Dali mi se isplati pojedinačno kupovat komponente, ili odjednom da kupim sve? Mislio sam napr napocetku kupit kuciste , pa napojnu, pa veci hard disk... pa novu maticnu sa procesorom , pa grafičku...

Kolko je važan procesor za igre... mislim cuo sam da su neki uspjeli pokrenuti GTA IV sa pentium 4 (1,8 ghz) i da im je islo bez problema, naravno imali su dobru graficku.

Dajte mi neke stranice na kojima se raspravlja o najnovijim grafičkim il gdje imaju poređenja starijih modela, pa kako koji radi na nekoj igri... također gdje se govori o procesorima, što je vazno imat dobar procesor, sto je vazno imati dovoljno rama itd..

Koju vi grafičku preporučujete? da nije preko 300 km... sad nije tolko ni važno koko ima "megabajta" jer što se tiće monitora ima 19 ''.

Hvala unaprijed.. naravno zamolio bi one sto se vise razumiju u hardware da komentarišu ;)

Gdje su najjeftiniji dijelovi ? Koja je vaša preporuka ? plus, imtec, ue?

I da zaboravio sam, imam 2 nekakva produžna kabla u kojima su prikopcani svi dijelovi kompa. Vjerovatno su veoma nekvalitetni. Dal je dobro imat kvalitetan produžni? Možda jest malo glupo pitanje al eto... Cuo sam da imaju pojedini, koji i kad nestane struje u stanu omogucavaju korisniku 5 minuta da fino spasi filove i slično... Kolko koštaju malo kvalitetniji produžni?
svakako da vrijedi sastavljati a ne samo onako gotov racunar uzeti, sto se tice napojne vrijedi dati pare, ali trebao pazljivo probrati sta ti treba i sta je najbolje za tvoje potrebe, sto se tice kvaliteta komponenti idi u plus neces se pokajati.. bolje dati koji marku vise za komponentu ako imas dovoljno sredstava, ali znas onda i da vrijedi..
CoolerMaster eXtreme Power + 500 u plusu za 125KM
XFX nVIDIA GeForce GTS250 1GB GDDR3 ZA 285.50km (terabajt.ba)
imas ovakvu u plusu sam sto je asus i od 512mb za manje od 250km
Za napojnu (po mom misljenju) ne treba dati neke "velike" pare zbog toga sto se lako kvari. A sto se tice komponenti za kompijuter, najbolje i najjeftinije ti je u plusu.
Eh ovako druze krenut cu ti redom ehhehe.....

Prvo tvoja odluka da kupujes dijelove za racunar pojedinacno je veoma pametna. Mnogo je razloga za to ali jedan od boljih jeste da ces dobiti neovisnu garanciju za svaki kupljeni dio, zatim moci ces sam da popravljas racunar kako softverski tako i hardverski bez straha od gubitka garancije na neki dio. A samim tim sto kupujes svaki dio pojedinacno ti sam direktno utices na performanse a vjeruj mi i jeftinije ti je.. ;)

Drugo
Napojna Chieftec nije losa za pocetak iskreno bolja je od bilo kojeg "kineza" kojeg ces dobit uz kuciste tako da ti ne preporucujem da kupujes kucista sa napojnom. Kad budes kupovao novo kuciste pobrini se da provjeri da ima dovoljno otvora za zrak i sto je najvaznije NE GLEDAJ KUCISTE PO VANJSKOM IZGLEDU, takodjer nemoj zaboraviti da provjeris i prekidace za paljenje i reset posto oni znaju nekad biti jeftine proizvodnje pa mogu da se ostete.
Kad budes kupovao novu napojnu preporucio bih ti da kupis napojnu preko 600W, ovo ti govorim iz razloga zato sto mislim da ces htjeti neku jacu graficku karticu.

Trece.
Napojan je veoma vazna za sve u racunaru sto je koristi.
Pri kupovini procesora, maticne, graficke i sl, dobro pogledaj njihove radne napone jer prema njim ces se orijentisati pri kupovini napojne, ako planiras jak komp onda ce ti biti i potrebna i jaka napojna.
Takodjer pri kupovini napojne preporucio bih ti da pogledas maksimalnu voltazu i struju koju napojna moze da isporuci po grani (tj po jednom prikljucenom kablu) prije nego sto se preoptereti... Ja cu ti iskreno preporuciti Fortron ili Coolermaster-a zato sto oni imaju visoke nivoe maksimalno dopustenog napona i struje po grani...

Cetvrto
Ja licno imam Pentium 4 1,7 GHz procesor i prilikom pokretanja GTA 4 dusu sam mu uzeo, moze graficka ali nemoze procesor. Procesor ti je veoma vazan ne samo za igre nego za sve. Svaki podatak koji se treba obraditi ce proci kroz njega nevazno koji je tako da on ti je i srce i mozak i on mora biti veoma jak, Sljedece sto se tice maticne ona je isto vazna koliko i procesor, ona se brine da ono sto procesor zeli bude uradjeno kako treba i i ona ne samo da veze sve komponente vec im i diktira nacin rada...

Preoprucujem ti da ti napojna maticna i procesor budu glavni na njih potrosi najvise, ali opet potrosi najvise na maticnu inace ces se kasnije pokajati sto si dao 400 KM na graficku a 120 KM na maticnu koja u tom trenutku nece vrijedit ni 50 KM... Kupi dobru maticnu i procesor, jer ako budes imao dobru maticnu uvijek ces kasnije moci nadograditi komp sa nekom jacom grafickom karticom....

Za testiranje procesora i za preporuke maticnih ploca preporucujem ti stranicu www.tomshardware.com
Što se tiče napojne jedinice, nebi trebao dati puno para za nju jer je podložna kvaru sa vremena na vrijeme, ventilator slabi itd.
Napojnu probaj pronači do 100KM, mislim da ti je to dovoljno sa voltažom oko 450W, mislim da ti netreba više.

Komponente obavezno uzimaj posebno, jer za svaku dobijaš garanciju što je veoma važno kod aznih kvarova.

Vidim da namjeravaš igrati igrica u tom sličaju potrebno je da izdvojiš najviše para za grafičku kao komponentu, izbor je tvoj što se tiče njih.Memorija ti je isto tako važna, dovoljno bi ti bilo 2GB rama.
Ako imaš ovo dvoje jako mislim da ti procesor netreba biti ultra jak, uzmeš neki solidan procesor da kasnije budeš rahat, što bi naš narod rekao.
Pokušaj uzeti što bolju matičnu pluču, jer u slučaju mjenjanja komponenti da imaš jaku osnovu i da ti ta komponenta bude kompatibilna sa pločom.

Što se tiče foruma, dosta toga možeš pročitati na bug.hr i na hardwarebase-u.

Imaš jako povoljne komponete u imtecu i plusu, ali definitivno ako hočeš kvalitet trebaš otiči u BBS, jest da su skuplji od ostalih firmi ali su jako kvalitetni robu dbiju iz IBM-a i lenova.Oni su generalni zastupnici IBM-a i lenova na BiH tržišu.

Ako budeš imao neka pitanja i nedoumice obrati mi se na MSN-u.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.