Pozdrav svim, gamerima. Evo već duže vrijeme jedan tut mi stoji na hdd, pa reko da ga iskoristim. Radi se o instalaciji webspell cms-a. Vjerujem da su mnogi od vas zapeli upravo na instalaciji ovog CMS-a(dođe i tome kraj).
Instalacija WebSpell CMS-a
Prvo što ćemo uraditi jeste skinuti neku verziju ovog popularnog cms-a(ako imate već neki template spreman prvo pogledajte koje on verzije podržava, jer ako se ne podudara, neće pravilno raditi)
Kada ste skinuli, uđite na vaš FTP server i uploadujte to.
Zatim u addres bar ukucajte link vašeg sitea npr.www.webspell.info.
Prije toga morate kreirati mysql bazu(ako već niste)- Kako kreirati mysql Eh sad, dolazi onaj dio na kojem je večina odustala. Kada ste ukucali vaš link pojavit će vam se:
Odmah bi se upitali, kako mysql? kada sam već kreirao.. pokušajte poslije vaše domene dodati /install(www.webspell.info/install)
Instalacija je započela
Tako jednostavno a toliko problema stvara. E sad idete te standardne korake.
U 1.koraku dovoljno će biti ako kliknete na I aggre licence i kliknete next,
a na drugom koraku samo next.
1.Korakimg]http://img17.imageshack.us/img17/8929/bild10kq.jpg[/img]
2.Korak
Treći korak će zahtjevati mjenjanje CHMOD-a na nekim fileovima ili folderima a to su:
-_mysql.php
-_stylesheet.css
-demos/
-downloads/
-tmp/
-images/articles-pics
-images/avatars
-images/banner
-images/bannerrotation
-images/clanwar-screens
-images/flags
-images/gallery/large
-images/gallery/thumb
-images/games
-images/icons/ranks
-images/links
-images/linkus
-images/news-pics
-images/news-rubrics
-images/partners
-images/smileys
-images/sponsors
-images/squadicons
-images/userpics, na ove fileove potrebno je staviti CHMOD 777.

U četvrtom koraku potrebno je staviti "No update / New insallation i kliknuti next.

Peti korak zahtjeva unošenje podataka o hostu mysql bazi i Adminu.Mislim da ovo i nije neki problem,ali evo slika za početnike(da ne potrošim sve kalorije kucajući)

Šesti korak je ustavi čestitka da ste uspješno instalirali Webspell, ali potrebno je još obrisati cjeli /install folder i staviti chmod 644 na "_mysql.php"[/b]

Eto toliko od mene, kada ste sve uradili i otvorili vas site izgleda ovako:
[img]http://img8.imageshack.us/img8/5467/bild17x.jpg[img]
Ako vam se sviđa njihov template(a čisto sumnjam), nastavite, a ako ne, nađite neki free ili platite.
PS. Nadam se da nema nekih gramatičkih grešaka(al, siguran sam ja u svoju gramatiku
)
-Tutorijal napisao autor, slike preuzete sa Google.ba(ako želite tutorijal predstaviti na drugim siteovima, javite se autoru!)
[color=white]TUTORIAL BY [/color] [color=dodgerblue]| eLLyx |[/color]
[color=dodgeblue]Ako imate neki problem javite se na PM/MSN(prvo pitaj pa ću prihvatiti)[/color]
Instalacija WebSpell CMS-a
Prvo što ćemo uraditi jeste skinuti neku verziju ovog popularnog cms-a(ako imate već neki template spreman prvo pogledajte koje on verzije podržava, jer ako se ne podudara, neće pravilno raditi)
Kada ste skinuli, uđite na vaš FTP server i uploadujte to.
Zatim u addres bar ukucajte link vašeg sitea npr.www.webspell.info.
Prije toga morate kreirati mysql bazu(ako već niste)- Kako kreirati mysql Eh sad, dolazi onaj dio na kojem je večina odustala. Kada ste ukucali vaš link pojavit će vam se:
Odmah bi se upitali, kako mysql? kada sam već kreirao.. pokušajte poslije vaše domene dodati /install(www.webspell.info/install)
Instalacija je započela
Tako jednostavno a toliko problema stvara. E sad idete te standardne korake.U 1.koraku dovoljno će biti ako kliknete na I aggre licence i kliknete next,
a na drugom koraku samo next.
1.Korakimg]http://img17.imageshack.us/img17/8929/bild10kq.jpg[/img]
2.Korak

Treći korak će zahtjevati mjenjanje CHMOD-a na nekim fileovima ili folderima a to su:
-_mysql.php
-_stylesheet.css
-demos/
-downloads/
-tmp/
-images/articles-pics
-images/avatars
-images/banner
-images/bannerrotation
-images/clanwar-screens
-images/flags
-images/gallery/large
-images/gallery/thumb
-images/games
-images/icons/ranks
-images/links
-images/linkus
-images/news-pics
-images/news-rubrics
-images/partners
-images/smileys
-images/sponsors
-images/squadicons
-images/userpics, na ove fileove potrebno je staviti CHMOD 777.

U četvrtom koraku potrebno je staviti "No update / New insallation i kliknuti next.

Peti korak zahtjeva unošenje podataka o hostu mysql bazi i Adminu.Mislim da ovo i nije neki problem,ali evo slika za početnike(da ne potrošim sve kalorije kucajući)

Šesti korak je ustavi čestitka da ste uspješno instalirali Webspell, ali potrebno je još obrisati cjeli /install folder i staviti chmod 644 na "_mysql.php"[/b]

Eto toliko od mene, kada ste sve uradili i otvorili vas site izgleda ovako:
[img]http://img8.imageshack.us/img8/5467/bild17x.jpg[img]
Ako vam se sviđa njihov template(a čisto sumnjam), nastavite, a ako ne, nađite neki free ili platite.
PS. Nadam se da nema nekih gramatičkih grešaka(al, siguran sam ja u svoju gramatiku
)-Tutorijal napisao autor, slike preuzete sa Google.ba(ako želite tutorijal predstaviti na drugim siteovima, javite se autoru!)
[color=white]TUTORIAL BY [/color] [color=dodgerblue]| eLLyx |[/color]
[color=dodgeblue]Ako imate neki problem javite se na PM/MSN(prvo pitaj pa ću prihvatiti)[/color]