Dobro večer xD
Evo, nakon jednosedmičnog gaga, da se i ja javim.
Naime želio bih vas upoznati sa jednom igricom (ako još niste čuli za nju). Naime riječ je o igrici koja se zove Risen. To je jedan od najboljih RPG-ova koje sam igrao u životu od Piranha Byets-a.

Priča
Naime, ljudi su protjerali bogove sa zemlje i tako ostvarili svoju konačnu slobodu. Bezimeni mage (bar ja do sada u igrici nisam shvatio njegovo ime) je pomoću tamne magije natjerao bogove da napuste zemlju, ali je i pri tome napravio još veći kaos : Oslobodio Titane (svako ko poznaje grčku mitologiju zna ko su Titani). Uporedo sa Titanima, tu su i snažne oluje te razne građevine koje su "izronile" iz zemlje i sa sobom donijele abnormalno velike "insekte". Priču započinjete kao jedan od preživjelih sa brodoloma. Budite se na plaži te tu počinje vaša avantura. Uskoro otkrivate da je otok naseljen te podijeljen na dvije "klase" : Don's Gang (Donova Banda) i Order (bez prevoda). Poput svakog RPG-a, na vama je da odlučite koju ćete stranu prihvatiti. Odlaženjem na stranu Ordera dobijate mogućnost da studirate za mage-a ili eventualno Warrior of the Order lika. Kao bandit ćete moći da pljačkate iste, te da usavršavate snagu sa ostalim "lopovima". Naime, u građevinama koje su izrasle iz zemlje se nalaze antički artifakti od velike važnosti. Veoma su cijenjeni, pogotovo u zlatu, s toga se Donova banda i Order otimaju za građevine (po cijelom otoku). Mapa otoka je zaista velika i nudi velike avanture.
Priča : 8/10
Gameplay
Kao što sam već rekao, u igri možete biti mage i Warrior of the Order. Mage uči o magiji detaljno te samo ponešto o tkz. "staff fighting". Nisam odabrao mage-a tako da vam o njemu nemam šta pričati. Pogledajte po YouTube-u ili Google-u za više informacija.
Što se tiče Warrior of the Order. tu učite samo osnove magije (da koristite magiju pomoću kristala i skrolova) i borbu štapovima (staff fighting) detaljno. Imate znatno bolji gear od mage-a i lakše farmate creepove. Ili ako odlučite da budete bandit, na vama je da otkrijete tajne lopova
.
Igra je jedna zaista novima u svijetu igara (pa bila je, jer je igrica izašla 2007-2008 godine) koja je donijela mnogo čega novog u RPG žanr. Imate kvalietan sistem obijanja brava, zatim tkz. "pickpocketing", tj. zaokupirate nekome pažnju pričom a zatim mu "zavučete" ruku u džep i uzmete jednu od stvari koju posjeduje. Važna stvar u igrici je zlato, zapravo najvažnija. Zlato ovdje, zlato ondje : Sve se vriti oko zlata. Za većinu ćete zadataka dobijati pokoji zlatnik, ali i zato za veliku većinu ćete dati zlato da prođete. Savjetujem vam da ne kupujete, u početnom "gradu" tkz. "Worker Clothes" jer je skup (500 golda) i retardiran. Zatim, sistem borbi je gotovo prejako urađen. U svakom većem mjestu imate Arenu gdje možete izazvati ostale borce na bitke. Udara se na lijevi klik mišem i ima se mogućnost kombiniranja do 5 napada (na najvećem skill levelu oružja). Pored napada, po meni je mnogo važnija odbrana, jer svaki od likova s kojima se sukobite u početku su 3x puta jači od vas, što u HP-u, što u DMG-u. Dakle, ja preferiram, još uvijek, "Odbrana je najbolji napad". Također, treba vam dobar tajmig ako želite da se borite protiv nekih boraca koji udarcem mogu "slomiti" vašu odbranu. Pod tim "tajmingom" podrazumijevam pravovremeno izbjegavanje napada a onda uzvraćanje (izbjegava se na SPACE). Inače, sistem borbi se mora doživjeti, jer je to nešto što se ne može tek tako opisati. Pored toga, imate par profesija. Nema ograničenja u učenju, zapravo preporučeno je da sve dovedete na maximum. Smithing, alchemy, hunting ... Ne mogu se sjetiti svih tačno ali to je to. Još jedna stvar koja je dobra je ta da nema ograničenja u inventoriju te da korisne iteme možete naći i u najvećoj zabiti (većinom u "chestovima" koje otključavate, većinom, lockpickom (vještina koja se uči od lopova za otvaranje brava) te neke skupocjene biljke u prirodi koje možete prodati za dosta golda). Zatim, tu su još i tkz. "Learning points". Ako želite nešto usavršiti, oni su vam potrebni. Svakim levelom dobijate 10 learning pointsa te vam predlažem da ih pažljivo trošite. Također vam predlažem da pažljivo trošite gold jer nikada ne znate gdje vam treba zatrebati. Pored svega ovdje navedenog, tu je i famozno ubijanje
. Naime, nekada ćete morati ubiti osobu koja vam je dosta koristila, dok ćete nekada morati poštediti osobu koja vas je sjebala totala. Ali opet, tu je ta famozna RPG-ova moć : Vaš izbor. Šta god vi odlučite, to će se desiti. Da previše ne pričam, pogledajte na YouTube-u gameplay i sami ocjenite.
Gameplay : 10/10
Grafika / zvukovi / likovi / detalji
Ih ... O ovome bi se zaista moglo dosta pričati. Grafika u igri je zaista očaravajuća. Prije svega likovi su detaljno urađeni, zatim oružja, priroda, biljke ... Možda je jedina zamjerka podosta "plastičnog" ponašanja u razgovorima, ali ipak je to igra xD. Igra mi je ponudila zalazak sunca koji nikada ni u stvarnom životu nisam vidi a kamol' u nekoj igrici. Što se tiče zvukova, oni možda nisu baš dobri kao grafika ali su i oni više nego zadovoljavajući. Zvukovi prirode su realni, kao i zvukovi životinja. Udarci mačeva, štapova, vatra itd. ... Sve je u skladu i sve je više nego zadovoljavajuće. Što se tiče detalja ... Recimo samo da vam za detalje treba malo jači kompač. Igrica nudi detaljan pregled svijeta i svega u njemu : Sjena, sunca, neba, zalaska sunca, izlaska istog, odsjaji od mača, vatra, oružja, likovi ... Mislim, ako igrate sve na MAX, isto k'o da gledate LOTR u 3D-u
. Šalu na stranu, igrica je detaljisana do mjere do koje može biti. Možda mala zamjerka je ta što ima mnogo istih likova ... Ali jbg, to je nešto na što možemo zažmiriti.
Grafika / zvukovi / likovi / detalji : 8/10
Lika kontrolirate na W, A, S, D, E, Q. Ctrl je za šuljanje (to je nešto što morate naučiti), Shift za hodanje, Space za skakanje itd. ... Preporučio bih vam da isključite Autosave jer igrica uvijek zaštopa kada on naiđe, a ni Bog ne zna kad on nailazi ... Imate Quick Save (F9) pa se snalazite.
Ja sam trenutno 13 level, oficijelni Warrior of the Order, radim za samog Inquisitora, imam drama gear (
), drama štiti, drama štap, drama mač ... Iako je preda mnom još drama toga da istražim, do sada sam više nego zadovoljan onim što igrica pruža. Sljedeći screenovi nisu moji jer moj komp ne može podnijeti da minimiziram i maximiziram igricu jaku poput Risena par puta zaredom.

Dosta
Eto, ako ko želi početi, nek' mi se obrati na PM za lik i odgovarajući crack, ili jednostavno kupite igru
Ukupno : 9/10
P.S Po forumima čitam da je Last Boss Fight zaista glup, ali nisam do njega došao s toga ja vam ne mogu ništa oko toga reći. Pogledajte video

I za kraj System Requirements :
Required Hardware Specifications:
• CPU: 2.0 GHz
• GPU: Direct X 9.1; Pixel Shader 3.0; 256 MB (GeForce 7900 - ATI 1800)
• RAM: 1 GB
• Hard disk: ~2.5 GB
Recommended System Specifications:
• OS Win XP or Vista
• CPU: 3.0 GHz Dual Core
• GPU: Direct X 9.1; Pixel Shader 3.0; 512 MB (GeForce 8800 - ATI Radeon HD 2900)
• RAM: 2 GB
Eto ukratko o igrici ..
Šta vi mislite ako ste je igrali ?
Evo, nakon jednosedmičnog gaga, da se i ja javim.
Naime želio bih vas upoznati sa jednom igricom (ako još niste čuli za nju). Naime riječ je o igrici koja se zove Risen. To je jedan od najboljih RPG-ova koje sam igrao u životu od Piranha Byets-a.

Priča
Naime, ljudi su protjerali bogove sa zemlje i tako ostvarili svoju konačnu slobodu. Bezimeni mage (bar ja do sada u igrici nisam shvatio njegovo ime) je pomoću tamne magije natjerao bogove da napuste zemlju, ali je i pri tome napravio još veći kaos : Oslobodio Titane (svako ko poznaje grčku mitologiju zna ko su Titani). Uporedo sa Titanima, tu su i snažne oluje te razne građevine koje su "izronile" iz zemlje i sa sobom donijele abnormalno velike "insekte". Priču započinjete kao jedan od preživjelih sa brodoloma. Budite se na plaži te tu počinje vaša avantura. Uskoro otkrivate da je otok naseljen te podijeljen na dvije "klase" : Don's Gang (Donova Banda) i Order (bez prevoda). Poput svakog RPG-a, na vama je da odlučite koju ćete stranu prihvatiti. Odlaženjem na stranu Ordera dobijate mogućnost da studirate za mage-a ili eventualno Warrior of the Order lika. Kao bandit ćete moći da pljačkate iste, te da usavršavate snagu sa ostalim "lopovima". Naime, u građevinama koje su izrasle iz zemlje se nalaze antički artifakti od velike važnosti. Veoma su cijenjeni, pogotovo u zlatu, s toga se Donova banda i Order otimaju za građevine (po cijelom otoku). Mapa otoka je zaista velika i nudi velike avanture.
Priča : 8/10
Gameplay
Kao što sam već rekao, u igri možete biti mage i Warrior of the Order. Mage uči o magiji detaljno te samo ponešto o tkz. "staff fighting". Nisam odabrao mage-a tako da vam o njemu nemam šta pričati. Pogledajte po YouTube-u ili Google-u za više informacija.
Što se tiče Warrior of the Order. tu učite samo osnove magije (da koristite magiju pomoću kristala i skrolova) i borbu štapovima (staff fighting) detaljno. Imate znatno bolji gear od mage-a i lakše farmate creepove. Ili ako odlučite da budete bandit, na vama je da otkrijete tajne lopova
.Igra je jedna zaista novima u svijetu igara (pa bila je, jer je igrica izašla 2007-2008 godine) koja je donijela mnogo čega novog u RPG žanr. Imate kvalietan sistem obijanja brava, zatim tkz. "pickpocketing", tj. zaokupirate nekome pažnju pričom a zatim mu "zavučete" ruku u džep i uzmete jednu od stvari koju posjeduje. Važna stvar u igrici je zlato, zapravo najvažnija. Zlato ovdje, zlato ondje : Sve se vriti oko zlata. Za većinu ćete zadataka dobijati pokoji zlatnik, ali i zato za veliku većinu ćete dati zlato da prođete. Savjetujem vam da ne kupujete, u početnom "gradu" tkz. "Worker Clothes" jer je skup (500 golda) i retardiran. Zatim, sistem borbi je gotovo prejako urađen. U svakom većem mjestu imate Arenu gdje možete izazvati ostale borce na bitke. Udara se na lijevi klik mišem i ima se mogućnost kombiniranja do 5 napada (na najvećem skill levelu oružja). Pored napada, po meni je mnogo važnija odbrana, jer svaki od likova s kojima se sukobite u početku su 3x puta jači od vas, što u HP-u, što u DMG-u. Dakle, ja preferiram, još uvijek, "Odbrana je najbolji napad". Također, treba vam dobar tajmig ako želite da se borite protiv nekih boraca koji udarcem mogu "slomiti" vašu odbranu. Pod tim "tajmingom" podrazumijevam pravovremeno izbjegavanje napada a onda uzvraćanje (izbjegava se na SPACE). Inače, sistem borbi se mora doživjeti, jer je to nešto što se ne može tek tako opisati. Pored toga, imate par profesija. Nema ograničenja u učenju, zapravo preporučeno je da sve dovedete na maximum. Smithing, alchemy, hunting ... Ne mogu se sjetiti svih tačno ali to je to. Još jedna stvar koja je dobra je ta da nema ograničenja u inventoriju te da korisne iteme možete naći i u najvećoj zabiti (većinom u "chestovima" koje otključavate, većinom, lockpickom (vještina koja se uči od lopova za otvaranje brava) te neke skupocjene biljke u prirodi koje možete prodati za dosta golda). Zatim, tu su još i tkz. "Learning points". Ako želite nešto usavršiti, oni su vam potrebni. Svakim levelom dobijate 10 learning pointsa te vam predlažem da ih pažljivo trošite. Također vam predlažem da pažljivo trošite gold jer nikada ne znate gdje vam treba zatrebati. Pored svega ovdje navedenog, tu je i famozno ubijanje
. Naime, nekada ćete morati ubiti osobu koja vam je dosta koristila, dok ćete nekada morati poštediti osobu koja vas je sjebala totala. Ali opet, tu je ta famozna RPG-ova moć : Vaš izbor. Šta god vi odlučite, to će se desiti. Da previše ne pričam, pogledajte na YouTube-u gameplay i sami ocjenite.Gameplay : 10/10
Grafika / zvukovi / likovi / detalji
Ih ... O ovome bi se zaista moglo dosta pričati. Grafika u igri je zaista očaravajuća. Prije svega likovi su detaljno urađeni, zatim oružja, priroda, biljke ... Možda je jedina zamjerka podosta "plastičnog" ponašanja u razgovorima, ali ipak je to igra xD. Igra mi je ponudila zalazak sunca koji nikada ni u stvarnom životu nisam vidi a kamol' u nekoj igrici. Što se tiče zvukova, oni možda nisu baš dobri kao grafika ali su i oni više nego zadovoljavajući. Zvukovi prirode su realni, kao i zvukovi životinja. Udarci mačeva, štapova, vatra itd. ... Sve je u skladu i sve je više nego zadovoljavajuće. Što se tiče detalja ... Recimo samo da vam za detalje treba malo jači kompač. Igrica nudi detaljan pregled svijeta i svega u njemu : Sjena, sunca, neba, zalaska sunca, izlaska istog, odsjaji od mača, vatra, oružja, likovi ... Mislim, ako igrate sve na MAX, isto k'o da gledate LOTR u 3D-u
. Šalu na stranu, igrica je detaljisana do mjere do koje može biti. Možda mala zamjerka je ta što ima mnogo istih likova ... Ali jbg, to je nešto na što možemo zažmiriti. Grafika / zvukovi / likovi / detalji : 8/10
Lika kontrolirate na W, A, S, D, E, Q. Ctrl je za šuljanje (to je nešto što morate naučiti), Shift za hodanje, Space za skakanje itd. ... Preporučio bih vam da isključite Autosave jer igrica uvijek zaštopa kada on naiđe, a ni Bog ne zna kad on nailazi ... Imate Quick Save (F9) pa se snalazite.
Ja sam trenutno 13 level, oficijelni Warrior of the Order, radim za samog Inquisitora, imam drama gear (
), drama štiti, drama štap, drama mač ... Iako je preda mnom još drama toga da istražim, do sada sam više nego zadovoljan onim što igrica pruža. Sljedeći screenovi nisu moji jer moj komp ne može podnijeti da minimiziram i maximiziram igricu jaku poput Risena par puta zaredom. 

Dosta
Eto, ako ko želi početi, nek' mi se obrati na PM za lik i odgovarajući crack, ili jednostavno kupite igru
Ukupno : 9/10
P.S Po forumima čitam da je Last Boss Fight zaista glup, ali nisam do njega došao s toga ja vam ne mogu ništa oko toga reći. Pogledajte video

I za kraj System Requirements :
Required Hardware Specifications:
• CPU: 2.0 GHz
• GPU: Direct X 9.1; Pixel Shader 3.0; 256 MB (GeForce 7900 - ATI 1800)
• RAM: 1 GB
Recommended System Specifications:
• OS Win XP or Vista
• CPU: 3.0 GHz Dual Core
• GPU: Direct X 9.1; Pixel Shader 3.0; 512 MB (GeForce 8800 - ATI Radeon HD 2900)
• RAM: 2 GB
Eto ukratko o igrici ..
Šta vi mislite ako ste je igrali ?
)