4 kremena su u pakovanju. U Banjaluci košta 3.50KM, pa vjerujem da je toliko i u Sarajevu. Kod nas ima u knjižari "Kultura" i zlatari "Sarač", jer su oni generalni zastupnici u BL.
Mimo toga, provjeri na kioscima. I ja sam kupovao kod tih zastupnika, dok mi nisu rekli da skoro svaki kiosk to ima. Uglavnom, cijena ti je svagdje ista. Kremenje je oko 3.50KM, fitilj oko 2.50KM, a benzin maksimalno 5KM.
Kako se mijenja kremen ?
Izvadiš mehanizam iz "oklopa". Odvrneš šaraf na dnu. Vidjećeš da se na šarafu nastavlja poveća opruga/feder, koja na vrhu ima kao malo "postolje". Na tom "postolju" ti stoji kremen, tj. opruga ga gura da bude uz točkić koji kad okreneš, trenjem o kremen, stvara iskru.
Kad si izvadio šaraf u žlijeb u iz kojeg si ga izvadio ubaci kremen. Okreni upaljač naopačke, da ti otvor od šarafa dođe gore i onda pogledaj da li ti je novi kremen došao do točkića.
Ako jeste, ubaci šaraf i zavrni do kraja, tj. koliko god možeš.
I to je to.
Što se fitilja tiče, njega ne mijenjaš dok ga ne potrošiš skroz. Ne znam da li znaš, ali u Zippo-u imaš fitilj dužine 15-ak cm, i kad ti sagori onaj dio koji ti viri, uzmeš kliješta i povučeš ga, da izvučeš sledećih otprilike pola centimetra fitilja, a sagoreni višak odsiječeš.
Jedan fitilj ti u prosijeku može trajati 5 godina.
Kad njega potrošiš, da bi stavio novi, moraćeš izvaditi svu vatu iz unutrašnjosti i ubaciti novi fitilj, pa sve vratiti na svoje mjesto.
Eto, srećno.