Pitanje
Riješeno
60 bodova
- Forum
163 pregleda · 2 odgovora · otvorena 16.06.2010. u 16:28
Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. u Zagrebu. Otac Spasa, oficir JNA, rodom je iz Kruševca, a majka Danica (rođ. Puharić) iz Makarske. Do svoje šeste godine Milan je živeo u Zagrebu, zatim se preselio u Sarajevo. „Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo. . . Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove gitare kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Posle sam se preselio u Beograd. Stalno sam svirao, pravio neke pesmice. A onda, kad sam upoznao Gagija, nastalo je Limunovo drvo. . . "
Krajem sedamdesetih, trojica gitarista: Dragomir-Gagi Mihailović i dva Milana (Stefanović i Mladenović) osnivaju rok-grupu Limunovo drvo; priključuju im se Goran Kovinčić i Dušan Dejanović-Džindžer (bubnjevi), koga kasnije zamenjuje Ivan Vdović-Vd, tada učenik trećeg razreda gimnazije. Svirali su na gitarijadama u Žarkovu i Železniku, u Bloku 45 (tzv. „ROK-BLOK"
, u Domu omladine, a održali su i dva samostalna koncerta u SKC-u. Poznatije numere Limunovog drveta bile su: „Da li se sećate?", „Sedmi krug", „Oko moje male glave", „Limunovo drvo" , „Ne veruj" i „Gubitak" . . .
GUBITAK
nešto staro osećam da gubim neke davne osmehe bez smisla moć da večno tragam za novim i da nosim žaoku pod miškom
moj je život skrenuo u vode mirnih reka i kratke trave uvek znam šta me napred čeka i više nisam budan kao pre
ako tražiš u meni onaj odsjaj vatre što je prestala da gori nećeš naći niti iskru što se protiv snova bori
deo mene je zakopan pod zemljom koju sada osećam pod nogom ostao sam usred ovog grada kao mrtvo drvo pokraj puta.
12
Aprila 1980. u SKC-u, kao predgrupa Pankrtima, prvi put se pojavio Šarlo Akrobata, u sastavu: Milan i Gagi (gitare), Dušan Kojić-Koja (bas) i Ivan Vdović-Vd (bubnjevi).
Posle tog koncerta u bendu ostaju Milan, Koja i Vd. 1981. godine izlazi album „Paket aranžman" - manifest beogradskog novog talasa, kompilacija pesama kultnih rokenrol grupa: Šarla, Idola i Električnog orgazma. Iste godine izlazi i solo album Šarla „Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." Po broju svirki bili su medu najaktivnijim muzičari¬ma u Beogradu.
18
„Koja je bio vrlo ozbiljan, Vd je u sve unosio dosta humora i ironije, a ja sam hteo da sve to zvuči kompaktno i melodičnije. Bio sam melodična stra¬na Šarla, ona koja je pravila pesme od nečeg što je bilo rastrzano i grubo. Na neki način, vršio sam organizaciju svih tih zvukova u nešto što liči na pesmu. Njih dvojica su svirali užasno slobodno, a ja sam to kočio. Nisam ni mogao da sviram tako slobodno kao oni, jer sam većinu stvari i pevao, pa sam držao stvar na okupu gitarom i glasom..."
RANO IZJUTRA
21
rano izjutra ulicom prođe tek po neko rano izjutra sve je vlažno posle kiše rano izjutra ne znam šta ću sa sobom rano izjutra kraj mene neko teško diše
oprezno bežim, gledam da me ne spaze
iz kioska za viršle, iz zadnje staze i bogaze
iz prolaza pod zemljom, iz svakih kola koja prođu
došli su po mene jer su morali da dođu
prete mi noću, u moju sobu tiho uđu nađu me budnog gde slušam otkucaje sata priđu mi tiho dok imam kamen umesto srca lagano sklope prst: oko moga vrata.
ONA SE BUDI
ona puni osamnaest
godina u junu
i ne zna šta da radi
kad položi maturski ispit
ljudi su vrlo zlobni
dok gledaju njene grudi
ljudi su zlobni
dok gledaju njen ten
ona se budi.. .
celoga života
nečim joj pune glavu
lutkice, krpice, suknjice
su stvari za devojčice
igrati lastiš
ona nikad nije znala
skuvati ručak
nikad nije bila njena stvar
ona se budi. . .
ona nema nikoga da joj kaže ti si moja ti si moja ti si moja...
ljudi se čude
zar ona može da misli
ljudi se čude
zar ona srne da zna
ljudi su vrlo zlobni
dok gledaju njene grudi
ljudi su zlobni
dok gledaju njen ten
Cijeli tekst ovdje
Krajem sedamdesetih, trojica gitarista: Dragomir-Gagi Mihailović i dva Milana (Stefanović i Mladenović) osnivaju rok-grupu Limunovo drvo; priključuju im se Goran Kovinčić i Dušan Dejanović-Džindžer (bubnjevi), koga kasnije zamenjuje Ivan Vdović-Vd, tada učenik trećeg razreda gimnazije. Svirali su na gitarijadama u Žarkovu i Železniku, u Bloku 45 (tzv. „ROK-BLOK"
, u Domu omladine, a održali su i dva samostalna koncerta u SKC-u. Poznatije numere Limunovog drveta bile su: „Da li se sećate?", „Sedmi krug", „Oko moje male glave", „Limunovo drvo" , „Ne veruj" i „Gubitak" . . .GUBITAK
nešto staro osećam da gubim neke davne osmehe bez smisla moć da večno tragam za novim i da nosim žaoku pod miškom
moj je život skrenuo u vode mirnih reka i kratke trave uvek znam šta me napred čeka i više nisam budan kao pre
ako tražiš u meni onaj odsjaj vatre što je prestala da gori nećeš naći niti iskru što se protiv snova bori
deo mene je zakopan pod zemljom koju sada osećam pod nogom ostao sam usred ovog grada kao mrtvo drvo pokraj puta.
12
Aprila 1980. u SKC-u, kao predgrupa Pankrtima, prvi put se pojavio Šarlo Akrobata, u sastavu: Milan i Gagi (gitare), Dušan Kojić-Koja (bas) i Ivan Vdović-Vd (bubnjevi).
Posle tog koncerta u bendu ostaju Milan, Koja i Vd. 1981. godine izlazi album „Paket aranžman" - manifest beogradskog novog talasa, kompilacija pesama kultnih rokenrol grupa: Šarla, Idola i Električnog orgazma. Iste godine izlazi i solo album Šarla „Bistriji ili tuplji čovek biva kad..." Po broju svirki bili su medu najaktivnijim muzičari¬ma u Beogradu.
18
„Koja je bio vrlo ozbiljan, Vd je u sve unosio dosta humora i ironije, a ja sam hteo da sve to zvuči kompaktno i melodičnije. Bio sam melodična stra¬na Šarla, ona koja je pravila pesme od nečeg što je bilo rastrzano i grubo. Na neki način, vršio sam organizaciju svih tih zvukova u nešto što liči na pesmu. Njih dvojica su svirali užasno slobodno, a ja sam to kočio. Nisam ni mogao da sviram tako slobodno kao oni, jer sam većinu stvari i pevao, pa sam držao stvar na okupu gitarom i glasom..."
RANO IZJUTRA
21
rano izjutra ulicom prođe tek po neko rano izjutra sve je vlažno posle kiše rano izjutra ne znam šta ću sa sobom rano izjutra kraj mene neko teško diše
oprezno bežim, gledam da me ne spaze
iz kioska za viršle, iz zadnje staze i bogaze
iz prolaza pod zemljom, iz svakih kola koja prođu
došli su po mene jer su morali da dođu
prete mi noću, u moju sobu tiho uđu nađu me budnog gde slušam otkucaje sata priđu mi tiho dok imam kamen umesto srca lagano sklope prst: oko moga vrata.
ONA SE BUDI
ona puni osamnaest
godina u junu
i ne zna šta da radi
kad položi maturski ispit
ljudi su vrlo zlobni
dok gledaju njene grudi
ljudi su zlobni
dok gledaju njen ten
ona se budi.. .
celoga života
nečim joj pune glavu
lutkice, krpice, suknjice
su stvari za devojčice
igrati lastiš
ona nikad nije znala
skuvati ručak
nikad nije bila njena stvar
ona se budi. . .
ona nema nikoga da joj kaže ti si moja ti si moja ti si moja...
ljudi se čude
zar ona može da misli
ljudi se čude
zar ona srne da zna
ljudi su vrlo zlobni
dok gledaju njene grudi
ljudi su zlobni
dok gledaju njen ten
Cijeli tekst ovdje
Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.