U današnjem tijeku razvoja tehnolgije, mlade osobe su, gotovo, zaboravile na nekada naše najveće blago : Knjige. Znanje se uvijek upijalo iz njih, a sada ih je zamijenila novonastala tehnologija : Internet. Složit ćete se sa mnom, a i priznati, da većina vas jedino čita knjige koje im trebaju za školu (ako i to pročitaju) što je zaista u neku ruku tužno. Knjiga, sem podsticaja da shvatimo neke stvari, nam pruža i veću grupu riječi i jaču sposobnost da izrazimo ono što zaista, duboko u sebi, osjećamo. Broj knjiga na svijetu je nezamisliv, baš kao i broj pisaca. Koliko je od vas pročitalo jedan od najprodavanijih romana svih vremena : "
a Vinčijev kod" od Dana Browna, ili jedan dio epohe o "Harry Potteru", ili pak emocinalnu ugušenost i stvarni život koji je prikazao Lav u "Ani Karenjinoj", ili fantazijski svijet "Gospodara Prstenova", ili mističnost novonastalog bestselera "Izgubljeni simbol", ili, na prvi pogled, neobjašnjivu knjigu jedne od najboljih pisaca ikada, Gabriel Marques, "Sto godina samoće" ? Koliko vas je zavirilo dalje od površine koje nam daju školske lektire te šaljive i ne toliko ozbiljne pripovjetke u čitankama ?
Ono što mladi danas gledaju kod knjiga je, većinom, broj stranica. Ako je preko 200, odmah nam pada moral i nada da ćemo uspješno to pročitati.
U biti, ko je od vas čuo dalje od Ive Andrića, Meše Selimovića, Ezopa, Maka Dizdara (koji, ne mogu lagati, su bili izvanserijski pisci) i još ponekog balkanskog pisca/pjesnika ?
Pogledajte - da li ste uopšte čuli za i jednu od ovih knjiga ?
Uzmite, pročitajte, moja preporuka
Knjiga je u suštiti neiscrpan izvor blaga i mjesto odakle dopiru najdublja ljudska osjećanja. Samo knjiga može opisati stanje čovjeka kada ga nešto boli, kada je psihički i emocionalno skrhan. Ne mogu reći da knjige nisu čitane (dovoljan podatak je činjenica da je "
a Vinčijev kod" prodan u preko 82 miliona primjeraka, a 7 dio Harry Pottera u preko 11 miliona primjeraka za jednu noć na samo jednome mjestu), ali dovoljno vam je samo otvoriti ovaj, ili neki drugi, forum i pogledati komenatre. Gramatiku i nekako možemo pretrpiti (nisu svakoga zanimali načini i mjesta tvorbe, glasovne promjene i mnoga druga pravila pisana riječi), ali ta poražavajuća činjenica u oskudnosti našeg vokabulara zna biti zaista ispod nivoa. Ne smatram se nekim izrazitim poznavalacem književnosti niti bilo kojeg njenog stupnja, ali smatram se čovjekom koji voli čitati i kojeg dobra knjiga uvijek bolje raspoloži od američkog, gangsterskog filma. Istina, nekada čitanje zna biti dosadno, ali i iz te dosade vi možete dosta naučiti. Ne mora uvijek biti radnja ono što vas pokreće, što vam daje motiv da nastavite čitati. Nekada je dovoljna izrazita maštovitost i mističnost pisca pri opisima nečega da vam probudi neku neočekivanu želju i radoznalost za onime što će se desiti kasnije u knjizi. Kroz petnaestogodišnji, uskoro šestaestogodišnji, život sam pročitao tucet knjiga; što manje, što više korisnih. Nekada nam predrasude ugrađuju pogrešnje činjenice u mozak i njih se prihvatimo sa snažnim osjećajem odlučnosti da to zaista nećemo pročitati (primjera radi, Harry Potter je navedena kao dječija knjiga, mada koliko mi je poznato stariji je čitaju sa mnogo većim uzbuđenjem jer to nije knjiga koja opisuje putovanje dječaka koji na kraju uništava zlo, već nosi mnogo dublju pouku (primjera radi, čovjekov strah od smrti kao neko površno značenje)).
Kada ipak shvatite da ste mladost proveli pred televizorom uz određenu dozu koka kole i masnog čipsa te da sa 22 godine na fakultetu govorite profesoru "ne znam kako da se izrazim", upale vam se vijuge i želja za povratkom u prošlost.
Kao neki podstrek diskusiji, evo par pitanja uključujući i primjere odgovora, mada bi bilo zanimljivo da uz to i dodate vlastito mišljenje o ovom pitanju.
Koliki broj knjiga se pročitali tokom posljednje godine ?
Iako ne brojim, niti zapisujem, sve knjige koje sam pročitao, brojka je sigurno od 30-70 knjiga, a osjećam da će ove godine biti i više.
Koje su zadnje dvije-tri knjige koje ste pročitali ?
Trenutno čitam Izgubljeni simbol (zapravo od juče, a namjeravam ga završiti večeras), a prije njega sam pročitao gore navedeni primjerak "Tajna" te "Sto godina samoće" i "Sve misterije svijeta" od Ahmeda Bosnića.
Najduža knjiga koju ste pročitali ?
Ako uzmem u obzir oba dijela Ane Karenjine, to je knjiga sa najvećim brojem stranica koju sam pročitao, a pojedinačno je Harry Potter i Darovi Smrti
Nadam se koliko-toliko uspješnoj diskusiji. (ako primjetite gramatičke greške, zanemarite ih, jer nisam tekst poslije pisanja niti jednom pročitao ^.^)
a Vinčijev kod" od Dana Browna, ili jedan dio epohe o "Harry Potteru", ili pak emocinalnu ugušenost i stvarni život koji je prikazao Lav u "Ani Karenjinoj", ili fantazijski svijet "Gospodara Prstenova", ili mističnost novonastalog bestselera "Izgubljeni simbol", ili, na prvi pogled, neobjašnjivu knjigu jedne od najboljih pisaca ikada, Gabriel Marques, "Sto godina samoće" ? Koliko vas je zavirilo dalje od površine koje nam daju školske lektire te šaljive i ne toliko ozbiljne pripovjetke u čitankama ? Ono što mladi danas gledaju kod knjiga je, većinom, broj stranica. Ako je preko 200, odmah nam pada moral i nada da ćemo uspješno to pročitati.
U biti, ko je od vas čuo dalje od Ive Andrića, Meše Selimovića, Ezopa, Maka Dizdara (koji, ne mogu lagati, su bili izvanserijski pisci) i još ponekog balkanskog pisca/pjesnika ?
Pogledajte - da li ste uopšte čuli za i jednu od ovih knjiga ?
Uzmite, pročitajte, moja preporuka
Knjiga je u suštiti neiscrpan izvor blaga i mjesto odakle dopiru najdublja ljudska osjećanja. Samo knjiga može opisati stanje čovjeka kada ga nešto boli, kada je psihički i emocionalno skrhan. Ne mogu reći da knjige nisu čitane (dovoljan podatak je činjenica da je "
a Vinčijev kod" prodan u preko 82 miliona primjeraka, a 7 dio Harry Pottera u preko 11 miliona primjeraka za jednu noć na samo jednome mjestu), ali dovoljno vam je samo otvoriti ovaj, ili neki drugi, forum i pogledati komenatre. Gramatiku i nekako možemo pretrpiti (nisu svakoga zanimali načini i mjesta tvorbe, glasovne promjene i mnoga druga pravila pisana riječi), ali ta poražavajuća činjenica u oskudnosti našeg vokabulara zna biti zaista ispod nivoa. Ne smatram se nekim izrazitim poznavalacem književnosti niti bilo kojeg njenog stupnja, ali smatram se čovjekom koji voli čitati i kojeg dobra knjiga uvijek bolje raspoloži od američkog, gangsterskog filma. Istina, nekada čitanje zna biti dosadno, ali i iz te dosade vi možete dosta naučiti. Ne mora uvijek biti radnja ono što vas pokreće, što vam daje motiv da nastavite čitati. Nekada je dovoljna izrazita maštovitost i mističnost pisca pri opisima nečega da vam probudi neku neočekivanu želju i radoznalost za onime što će se desiti kasnije u knjizi. Kroz petnaestogodišnji, uskoro šestaestogodišnji, život sam pročitao tucet knjiga; što manje, što više korisnih. Nekada nam predrasude ugrađuju pogrešnje činjenice u mozak i njih se prihvatimo sa snažnim osjećajem odlučnosti da to zaista nećemo pročitati (primjera radi, Harry Potter je navedena kao dječija knjiga, mada koliko mi je poznato stariji je čitaju sa mnogo većim uzbuđenjem jer to nije knjiga koja opisuje putovanje dječaka koji na kraju uništava zlo, već nosi mnogo dublju pouku (primjera radi, čovjekov strah od smrti kao neko površno značenje)). Kada ipak shvatite da ste mladost proveli pred televizorom uz određenu dozu koka kole i masnog čipsa te da sa 22 godine na fakultetu govorite profesoru "ne znam kako da se izrazim", upale vam se vijuge i želja za povratkom u prošlost.
Kao neki podstrek diskusiji, evo par pitanja uključujući i primjere odgovora, mada bi bilo zanimljivo da uz to i dodate vlastito mišljenje o ovom pitanju.
Koliki broj knjiga se pročitali tokom posljednje godine ?
Iako ne brojim, niti zapisujem, sve knjige koje sam pročitao, brojka je sigurno od 30-70 knjiga, a osjećam da će ove godine biti i više.
Koje su zadnje dvije-tri knjige koje ste pročitali ?
Trenutno čitam Izgubljeni simbol (zapravo od juče, a namjeravam ga završiti večeras), a prije njega sam pročitao gore navedeni primjerak "Tajna" te "Sto godina samoće" i "Sve misterije svijeta" od Ahmeda Bosnića.
Najduža knjiga koju ste pročitali ?
Ako uzmem u obzir oba dijela Ane Karenjine, to je knjiga sa najvećim brojem stranica koju sam pročitao, a pojedinačno je Harry Potter i Darovi Smrti
Nadam se koliko-toliko uspješnoj diskusiji. (ako primjetite gramatičke greške, zanemarite ih, jer nisam tekst poslije pisanja niti jednom pročitao ^.^)

teško pitanje