Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[Text] Malo filozofiranja xD

373 pregleda · 20 odgovora · otvorena 14.04.2010. u 23:07

Evo "par" redova od mene. Opalila me inspiracija pa reko da podijelim sa vama =)

Mnogi su filozofirali o svijetu i ljubavi, mnogi su pokušali dokučiti visine iznad ljudskog uma : objasniti neobjašnjivo, spoznati ono što je ne moguće spoznati, naučiti ne naučeno ... Ne želim biti jedan u nizu od propalih filozofa čije su poslovice zasmijavale generacije poslije, želim biti neko ko će svojim shvatanjem doprinijeti da tih ljudi bude manje. Pametovati o svijetu je glupa stvar, zašto se zamarati činjenicama i teorijama kada možemo uživati u životu ?
Zašto filozofirati o ljubavi ? Zar nije dovoljno reći da je ljubav uzvišeno osjećanje koje do sada nije prevaziđeno ? Zašto spominjati prijateljstvo kada smo svjesni da je prijateljstvo nešto što je teško naći ali što je iskreno i vječno ? Zašto godinama nastojimo biti pametni kada nam svi odgovori leže pred očima, pred nosom, što bi neki rekli. Biti pametan ne znači smišljati poslovice i mudre izreke, biti pametan znači shvatiti ono što moramo, što nam je dato. Ljudi su od postanka pokušavali shvatiti Boga, njegovo djelovanje, nastanak čovjeka, postanak života, a sve nam je bilo tako blizu.
Potrošili smo pola našeg postojanja na pitanja višeg razuma, više spoznaje od naše. Muka nam je kada ne možemo uraditi zadatak na kontrolnom, bojimo se da je to možda odlučujući zadatak. Muka nam je kada izađemo pred tablu a nismo učili, muka nam je kada nas ismijavaju, muka nam je kada smo nesretno zaljubljeni ... Svi cmizdre i žale svoju sudbinu pravdajući se time da "život nije fer". Život nikada nije bio fer, on je tu da nas iskuša, da nam ponudi opcije, da nas uzdiže i da nas baca na dno. Pretendirati ka vrhu je ono što čini naš život uspješnim. Da li će ta jedna ocjena iz kontrolnog utjecati na tebe kao ličnost nekada kada odrasteš ? Da li ćeš se ikada više sjetiti tog momenta, te nervoze, kada svoju djecu budeš podučavao stvarima sa kojima si se ti prije mučio ? Da li ćeš žaliti što nisi pitao neku curu da izađe s tobom u prvom srednje ? Ne, nećeš. Glupo je kada vidimo da sada mladi postaju oni koji se žale na život, mladi koji mogu promjeniti toliko stvari, samo da hoće. "Na mlađima svijet ostaje" - Ne možete shvatiti koliko je istinita ova poslovica. Svako je nadaren za nešto, svako će uspijeti u nečemu ako se trudi, svako će naći svoj put u život.

"Mladost je tu da se zabavimo a starost da se prisjećamo tih trenutaka sa smijehom" - Psujem onome ko je ovo sranje izmislio jer nije tačno. Mladost je tu za spoznamo, da se pripremimo i naučimo, život je tu da se zabavljamo, smijemo, radujemo i veselimo a starost je tu da se odmorimo. Često stvaramo pogrešne ideale, ideale koji vode u propast, ideale nižeg ranka, ako bih mogao tako reći. Često stvaramo pogrešne ciljeve, često se pogrešno nosimo sa problemima i često padnemo na ispitu života. U školi je lahko, ako dobiješ jedan to možeš popraviti. U životu je drugačije, ako danas povrijediš onog koga voliš, sutra to nećeš moći popraviti, možda nikad. Pokušavamo shvatiti bit postojanja, svijet, život, sreću, ne sreću i sve neobjašnjive pojave u nama poznatom svijetu, a zaboravljamo spoznati ono za šta smo stvoreni. Kao bebe spoznajemo moć govora, kao djeca moć sporazumijevanja, kao tinejdžeri moć razmišljanja, kao ljudi moć rada, kao zreli ljudi moć ljubavi i sreće, dok kao dede i nane spoznajemo život, tek tada shvatamo zašto smo se borili i za šta smo se žrtvovali sve vrijeme. Tada pak počinjemo opet gledati svijet drugačijim očima, sa gađenjem, kada vidimo šta je postao. Srećni ljudi su oni ljudi koji se ne boje suočiti s nevoljom u četri oka, srećni ljudi su oni koji uživaju u sreći a nastoje izaći iz nesreće. Svijet je postao monoton, jadan, totalno hronološki ispričan. Svakodnevnica je, blago rečeno, umrtvljena, smrvljena kao mrvice hljeba poslije obroka. Mladi "pokošeno srce" liječe pjesmama, snovima i maštanjem. Liječe ga na pogrešan način, na način koji čak nije vrijedan spomena. Ponosimo se time što smo postali "experti" u fizici, ponosimo se tim što smo otišli u svemir, istražili razna prostranstva, a ne ponosimo se tim što smo uspiješno prevazišli nevolje života. Često mi glavom proleti misao : "Kuda mi idemo ? Da li će se uskoro natalitet održavati preko mašina, da li ćemo uskoro razmišljati kao oni roboti iz Spy Kid's 1, da li ćemo biti kao životinje, ali životinje koje nisu kontrolirane nagonom već naređenjima.?"
Možda previše razmišljam, ali razmišljam za sebe, nastojim svoje razmišljanje podijeliti sa osobama za koje mislim da će ga shvatiti, da će pokušati naći dublje značenje od običnog.

Svijet je pokretna materija, nikada ne staje. Svijet je kao sfera u kojoj se neprestano događaju akcije i reakcije, svijet je čudo koje još treba istražiti. Svijet je mlad još, ostavimo razmišljanje o robotima generacijama poslije, uživajmo u blagodatima u kojima su naši preci uživali : U ljubavi i porodici.
Budimo ono za što smo stvoreni, ne budimo kontrolirana bića sa jednim ciljem, budimo spontana bića bez određenog cilja ali sa hiljade njih na raspolaganju. To je bit postojanja.

Izvinjavam se na mogućim gramatičkim greškama, one su sasvim slučajne
kamannn 72 pregleda 1 odgovor
koliko god ti ovo profesionalno napiso koristo neke metafore vamo tamo gluposti svega..... ja nisam uzivao citajuci ovo ... znaci ono glavno sto treba da uspijees sa svojim textom nisi ... to je jedna stvar koju je uspio momak kojeg ti toliko kritikujes kako nema pojma vamo tamo (ney)..
BTW ovo je moje licno misljenje mozda se nekom svidja meni ne
Ja cu ti reci zasto je toliko pregleda, a samo 1 odgovor (sada 2) ... To je zato sto je text predobar, jednostavno ostavio si nas sve bez texta! Svaka cast! Trebalo bi cesce da te ovako nesto inspirise pa bi mogao i pisati knjige ;)
Peace
- Niko se nije rodio pametan, svi moraju proci testove koje nudi zivot. Za svaki problem ima rijesenje, samo je pitanje da li mozes naci izlaz. U svakoj savrsenosti postoji neka rupa, ali je pitanje da li je mozes naci. Razna pitanja pokrecu i razne odgovore, tako da je o nekim stvarima suvisno pricati. Sto se tice danasnje omladine sanse su veoma male da mladi nesto mogu promjenuti. Uistinu ima onih koji se trude, ali kada bi se svi aktivirali za nesto bilo bi sjajno. U danasnje vrijeme svakodnevne rijeci su: ne mogu, necu, mrsko mi, dosadno mi itd. Ako ti je dosadno ucini nesto za svojom zivotom, ucini ga zanimljivijim. Ako ti je mrsko promisli u glavi zasto ti je mrsko i pokusaj se malo trgnuti iz duboke neradi. O svijetu necu pricati jer ako pocnem nema me nigdje.. Rijetko ko danas voli uciti , a kada dodje pred tablu i dobije jedinicu onda se upita zasto to nije mogao nauciti. Kasno razmisljaju a svi znaju onu, bolje sprijeciti nego lijeciti.. Uvijek ima izlaz, samo sto treba malo zagledati i shvatiti neke cinjenice. Nemoze sve doci samo od sebe. Uvijek trebas biti u akciji, biti u nekom planu, biti dio necega. Samo trebate promislite koliko pametnih stvari uradite u jednom danu..Surfate pola dana na internetu (neki cak i vise), slusate muziku, jedete , spavate..Najpametnije sto ste uradili je to da ste jeli i spavali..A to je veoma jadno jer se to podrazumjeva. Isto tako ima nekih koji i ne spavaju dva - tri dana a to se, vjerujte, nemoze nadoknaditi.

Eto dosta od mene, pozz
Jos jedan u nizu tinejdzerskih tekstova "pronalazaka samog sebe i shvatanja elemenata zivota" i to na gaming portalu po ko zna koji put. Izgubljeni ste u prijevodu.
Bit postojanja je davno isparila.
Ljudi se drze "morala", "ideala", "globalnih ideja"... samo sebi namecemo nesto sto je "ispravno" iako ne znam ni znacenje rijeci ispravno. Da bi znali sta je ispravno, moramo znati sta je neispravno, jer ono sto je ispravno nije neispravno i obrnuto. Dvije strane jedno kovanice. Ali kako saznati sta je to ispravno, a sta neispravno? Po osjecanjima? Ne mozemo se ravnati na osonovu necega potpuno subjektivnog. Po iskustvu? Opet je opet je previse subjektivno?
Ima li ista sta covjek moze spoznati, a da je objektivno?
Nema. Sa kako onda spoznati?
Nikako.

Covjek je nasta kao slobodno bice. Neogranicen, spontan. Medjutim, ljudi su takvi da ne mogu postojati, a da nemaju nesto po cemu da se ravnaju, stoga su stvorili moral i ideale. Ogranicili su nas nasi pretci, a mi nista tu ne mozemo uraditi.
Nebitno sto ne zelimo biti ograniceni, sto zelimo biti potpuno spontani, sto zelimo da zivimo zivot. sve je to nebitno, jer pri samom rodjenju, mi potpisemo ugovor sa drzavom da nas drzava posjeduje i da se moramo drzati njihovog zakona.

Nebino sto mi ne prihvatamo taj ugovor, sto se racuna kao nase prirodno pravo. Pa ako je pravo, kako to da se ono namece? Na to pitanje nemam odgovor, a vjerovatno ga nema ni sama drzava. Jednostavno su se nasi pretci davno ogranicili time i sada mi moramo da ispastamo.

Zivot vise nije zivot. Biti ziv nije isto kao i zivjeti. Kao djeca i omladina, zivimo da bismo ucili. Ucimo da bismo znali raditi.
Kad odrastemo, radimo da prezivimo. Prezivljavamo da bismo stvorili potpmke. Potomci ponavljaju nas ciklus. Sta je tu smisao? Gdje je smisao raditi 8 sati dnevno? Zar je potrebno raditi 8 sati dnevno? Ova kriza koja trenutno hara svijetom kao kuga u mracno doba nauke je nastala zbog tih 8 sati.
Radimo 8 sati jer je to neki standard. Kako i zasto, niko vise ne zna. Ali svi prihvataju to kao zdravo za gotovo. Iako nema potrebe da radimo tih 8 sati.
U tih osam sati, uradimo cak i previse. Tako lagano dolazi do nagomilavanja vise proizvoda, sve do jednom kada se vise taj visak ne moze skladistit.
Tada ljudi postaju visak. Umjesto da se roba reciklira, da se baci, odstrani, odstranjuju se ljudi. Tada mi postajemo visak.
Postali smo robovi nase imovine.

Kao sto vec rekoh, zivot vise nije zivot, a biti ziv nije isto kao zivjeti. Danas nema osoba koje zive. Svi prezivljavaju, svi su zivi. Zivot je postao samo akumulacija iskustava. Svi zudimo da zavrsimo stom akumulacijum. Da to iskustvo prestane.
Da umremo. Cilj u zivotu nam je da umremo. Nazalost, tako je.

Kako promjeniti? Jako tesko. Jako tesko.
Trebali bi unistiti temelje danasnje civilizacije. Unistiti moral, indeale, zakone i najvaznije, drzave.
Treba stvorti drustvo. Drustvo bez bilo kojeg oblika diskriminacije. Drustvo gdje je moral i svaki ideal stvoren zbog dobrobiti pojedinca, a ne covjecanstva u cjelini.
Danasnje drzave su spremne zrtvovati pojedinca da bi "pomogle" covjecanstvu. To nije uredu. Kako cemo pomoci covjecanstvu ako ga zrtvujemo? Da necemo mozda ostati bez pojedinaca ako tako nastavimo.
Svakog covjeka treba cijeniti, svakog pojedinca. Svaki zivot je vrijedan kao cijelo covjecanstvo, tako nesto se ne smije zrtvovati.

Ali... ali, ali, ali....
Ali da bi se takve promjene dogodile, da bi covjecanstvo islo napijed, potrebno je da se neko zlo dogodi. Ali ne bilo kakvo zlo. Zlo epski razmjera. Ma kakvih epskih. Biblijskih, Kur'anskih razmjera treba da se desi. Zlo i dobro je isto kao i ispravno i neispreavno. Dvije strane jedne medalje.
Sto je vece zlo, to iz njega proizilazi vece dobro i obrnuto.
Jedina stvar koja moze ujediniti covjecanstvo, zalosno ali istinito, je mrznja. Svo covjecanstvo kada bi mrzilo to zlo iz sveg srca i kada bi se to zlo nakon toga unistilo, razbio bi se lanac mrznje u ljudima. Ljudi bi bili spremni da traze buducnost kakvu zasluzuju, a ne buducnost laznog morala, ideja i ideologija.

Eto malo i moje filozofije. Nadam se da ne smeta.
Inace, fin ti je tekst, neke stvaro sto sam napisao su odgovor na neke tvoje izjave, skontat ces koje vec. Neda mi se sada traziti.
Filozof u krvi, srcu, dusi i mozgu.
Philosopher.
svaka cast za ovaj text,ali tek kad covjek ovo sam shvati onda ce tek biti sretan,a ne kad bude trazio odgovore u drugima
codex je napisao/la:
Jos jedan u nizu tinejdzerskih tekstova "pronalazaka samog sebe i shvatanja elemenata zivota" i to na gaming portalu po ko zna koji put. Izgubljeni ste u prijevodu.
Ovo jest gaming portaj,ali je podforum coffe shop,tj može se razgovarati o bilo čemu.A to bilo što da valjda ne podudara od drugih podforuma,ne cod stvari u coffe shop.
mrxilix je napisao/la:
Ovo jest gaming portaj,ali je podforum coffe shop,tj može se razgovarati o bilo čemu.A to bilo što da valjda ne podudara od drugih podforuma,ne cod stvari u coffe shop.
Jeste coffe shop ali nije uredu da taj podforum bude pet puta popularniji i korisceniji od podforuma koji sluze za ovaj portal a to su gaming podforumi. Trebali bi nadlezni da vise kontrolisu taj balans.
Bez muzike, život nema smisla, ćao.

>>>>>>[NOW PLAYING] [Sejo Kalac - KAFANSKA PJEVACICA] [NOW PLAYING]<<<<<<
ney je napisao/la:
- Niko se nije rodio pametan, svi moraju proci testove koje nudi zivot. Za svaki problem ima rijesenje, samo je pitanje da li mozes naci izlaz. U svakoj savrsenosti postoji neka rupa, ali je pitanje da li je mozes naci. Razna pitanja pokrecu i razne odgovore, tako da je o nekim stvarima suvisno pricati. Sto se tice danasnje omladine sanse su veoma male da mladi nesto mogu promjenuti. Uistinu ima onih koji se trude, ali kada bi se svi aktivirali za nesto bilo bi sjajno. U danasnje vrijeme svakodnevne rijeci su: ne mogu, necu, mrsko mi, dosadno mi itd. Ako ti je dosadno ucini nesto za svojom zivotom, ucini ga zanimljivijim. Ako ti je mrsko promisli u glavi zasto ti je mrsko i pokusaj se malo trgnuti iz duboke neradi. O svijetu necu pricati jer ako pocnem nema me nigdje.. Rijetko ko danas voli uciti , a kada dodje pred tablu i dobije jedinicu onda se upita zasto to nije mogao nauciti. Kasno razmisljaju a svi znaju onu, bolje sprijeciti nego lijeciti.. Uvijek ima izlaz, samo sto treba malo zagledati i shvatiti neke cinjenice. Nemoze sve doci samo od sebe. Uvijek trebas biti u akciji, biti u nekom planu, biti dio necega. Samo trebate promislite koliko pametnih stvari uradite u jednom danu..Surfate pola dana na internetu (neki cak i vise), slusate muziku, jedete , spavate..Najpametnije sto ste uradili je to da ste jeli i spavali..A to je veoma jadno jer se to podrazumjeva. Isto tako ima nekih koji i ne spavaju dva - tri dana a to se, vjerujte, nemoze nadoknaditi.

Eto dosta od mene, pozz
Jak samo tako

Samo nastavite momci jaki tekstovi
codex je napisao/la:
jebiga .. oni ne znaju za drugi portal ! nekima je ovo kuca,grad,zivot drug .. sta ces previsne su ovisni o jednom sajtu :)
ney je napisao/la:

Eto dosta od mene, pozz
g.ba nije sajt za pokazivanja znanja vaseg knjizevnog jezika.
Riley je napisao/la:
jebiga .. oni ne znaju za drugi portal ! nekima je ovo kuca,grad,zivot drug .. sta ces previsne su ovisni o jednom sajtu
A sta je sa onima koji jednostavno zele da iznesu svoje misljenje i iskustvo svojoj online raji sa g.ba?

Vi umjesto da budete sretni sto se na ovom portalu ima sta za procitato, osim nekih sranja kako popraviti ping i fps u CS-u, vi se zalite. Arogantnim ljudima se nikada nije moglo i nikada nece moci ugoditi.

Haj ti pisi kako smanjiti latency u CS. To je sigurno pametnije nego malo ukljuciti mozak, razmisliti o necemu i to sve sastaviti u cjelinu.
Philosopher je napisao/la:
A sta je sa onima koji jednostavno zele da iznesu svoje misljenje i iskustvo svojoj online raji sa g.ba?

Vi umjesto da budete sretni sto se na ovom portalu ima sta za procitato, osim nekih sranja kako popraviti ping i fps u CS-u, vi se zalite. Arogantnim ljudima se nikada nije moglo i nikada nece moci ugoditi.

Haj ti pisi kako smanjiti latency u CS. To je sigurno pametnije nego malo ukljuciti mozak, razmisliti o necemu i to sve sastaviti u cjelinu. :-X
halo filozofuuu dje si ti sta ima??? sta me citiras kojeg vraga..

ja sam reko svoje sto sam imao, i ti me nadjes tu citirati ..

Iznosi svoje misljenje i iskustva, nekoga ce zanimati a nekoga ne(ja).. I znaci ne smijem reci da me ne zanima njegovo preseravanje koje nema poente, niti ikakve svrhe.

Procitaj text i shvatices da nema pouke, niti svrhe.Pise neke metafore nidje veze ..

"Vi umjesto da budete sretni sto se na ovom portalu ima sta za procitato, osim nekih sranja kako popraviti ping i fps u CS-u, vi se zalite. Arogantnim ljudima se nikada nije moglo i nikada nece moci ugoditi."

Coffe shop, o svemu pomalo. Jel tako?? Znaci trebam ja otvoriti temu kako mi ne ide sa djevojkom, kako smo se posvadjali i vi tu iznosite svoja misljenja savjete.. Pa kralju nije ovo Sarajevo-x, teen.ba.
Previse se neki preseravaju sa sastavima, pismima i ostalim glupostima.. nadjite neki sajt kojem to dolikuje i gdje cete dobiti strucne komentare,sugestije i odgovore.

a teme cs, lag i to uvijek ce ih biti smetale nekome ili ne. To je bit gamersa.Htjeli neki ili ne cs je glavna tema ovog gamersa i sve se vrti oko csa. 80 % postova je o csu, ostalih 19 je coffe shop Uvijek ce biti likova koji ce se regati na ovu stranicu radi nekog problema sa kanterom...Da bi pitali/trazili nesto vezano za cs...
Ja stwarno ne znam dali je sunce grijalo jako u Sarajevu, ali sumnjam da tebe nije opalila insiracija nego sunce te udarilo u glavu ....

hAHAAHHA šalim se ....

Prejako :)

Ti ćeš mi raditi sledeći pismeni naravno za uzvrat bodovi ...
Sve procitah, inache mi je draze citat ovo nego neka sranja o nekoj crvenokosoj..

Citiram:

". Srećni ljudi su oni ljudi koji se ne boje suočiti s nevoljom u četri oka, srećni ljudi su oni koji uživaju u sreći a nastoje izaći iz nesreće."

Potpisujem ;), savrshen text + razmishljanje.
Mrš vani i uzivajte u zivotu.
Lijepo napisano
Procitao sam ovih prvih dva-tri pasusa i mislim da si dobro napisao +1 ^^

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.