Dobar dan dragi gameri i svima jos draze gamerice.
Vidim zadnjih dana sve vise usera trazi avatare "na isti kalup" pa sam odlucio da napravim jedan jednostavni tutorial koji ce vam pomoci da i sami napravite sebi, ili drugima, animirani avatar a i da naucite nesto novo.
Pokusat cu da napisem ovaj tutorial sto jednostavnije i sto jasnije, takodjer sam mislio ostaviti DL za .PSD file ali sam se predomislio jer sam sve napisao do najmanjeg detalja. (Manje snalazljivi i manje iskusni useri se mogu spobodno javiti na PM/GB za bilo koju vrstu pomoci.)
Ja licno koristim Adobe Photoshop CS6 (koji mozete i sami skinuti - https://creative.adobe.com/products/photoshop)
Ok, za pocetak trebamo da kreiramo novi file (novi list, stranicu) na kojoj cemo da kreiramo nas animirani avatar.
File > New > stavit cemo dimenzije 75x75 (G.BA Avatar)

Sljedeci korak je da napravimo ili nadjemo na internetu sliku koja ce nam sluziti kao pozadina. (Licno za ovaj tut sam koristio google slike > floral background) Spremit cemo sliku na desktop te je otvoriti sa photoshopom. File > Open > Desktop > "slika.jpg"
Kada otvorite sliku sa photoshopom primjetit ce te novi tab.

Selektujte tab od slike koju ste skinuli, pritisnute CTRL+A (da selektirate cijelu sliku), CTRL+C (da kopirate selekciju, sliku) te ugasite taj tab i pritisnite CRL+V (da zaljepite kopiranu sliku na novi file koji ste kreirali namjenjen za G.BA avatar). Ako ste sve dobro uradili na desnoj strani, u sekciji Layers, bi trebalo izgledati ovako.

Kliknite na Layer 1, da ga selektujete, te na radnoj povrsini na odabranoj slici kliknite desni klik i odaberite Free Transform.

Ovo nam omogucuje da smanjimo sliku i prilagodimo je nasim dimenzijama (75x75). To cemo uraditi tako sto cemo drzati Shift i misem kliknuti u kut slike na kockicu i povuci prema sredini. Shift se drzi da se ne bi mijenjala proporcija slike.

Dubli klik na katanac, pored layera Background ce nam omoguciti da ga otkljucamo.

Drzeci Shitf na tastaturi i klikom misa na layer selektirat cemo oba layera.

Pritisnite CTRL+E da dva obiljezena layera spojite u jedan.

Kreirajte novi layer. Layer > New > Layer (ili Shift+Ctrl+N)

Odaberite brush tool i obojite layer 2 u boju po zelji. Layer 2 mora biti selektovan.
Brush tool:
Boja po zelji:

Selektovan Layer 2:

Obojen Layer2:

U efektima layera ce te odabrati Pin Light (takodjer mozete i sami pokusati neke trude efekte, mozda vam se neiki vise svidi)

Odmah ce te i sami vidjeti promjenu na radu koja ce izgledati od prilike ovako (ovisno od efekta koji ste odabrali).

Odaterite Text tool, kliknite na rad i napisite tekst po zelji.

U opcijama koje se pojave nakon napisanog texta mozete odabrati font, velicinu fonta i boju napisanog teksta.

Na stranici http://www.dafont.com/ mozete skidati fontove. Dupli klik na skinuti file, pa Install. To je sve. Font je spreman za koristenje.

Sa desne strane, u sekciji Layers kliknut cemo desnim na tekst koji smo napisali na slici i odabrati prvu opciju Blending Options.


Odabrat cemo i unjeti iste vrijednosti kao na slikama ispod. (takodjer mozete sami mjenjati boje i efekte po zelji)



Pritisnit cemo Ok. Sada bi nas rad trebao izgledati ovako.

Napravit cemo novi layer. Pobrinuti se da je selektiran na desnoj strani i odabrati Rectangular Marquee Tool.

Napravit cemo selekciju usku selekciju visine avatara. I obojati je je u bijelo sa Brush Tool.


Odaberite Filter>Blur>Gaussian blur i unesite sljedeci vrijednosti.


Selektujte Layer 3 te u efektima layera namjestite Soft Light.

Izaberite prvi tool, Move tool.

Odaberite Window i budite sigurni da je opcija TimeLine ukljucena. Time dobijate mogucnost pravljenja animacije, pojavit ce se na dnu ekrana i izgledat ce ovako.

Move toolom, koji smo prethodno odabrali, cemo pomaknuti ovaj "sjaj" sa sredine na lijevu stranu. Pomaknut cemo ga izvan okvira slike. (klikni i povuci)

Sada cemo na TimeLine opciji kreirati novi layer. To cemo uciniti klikom ovdje.

Dok je TimeLine Layer obiljezen pomaknite sjaj ali ovaj puta na desnu stranu i takodjer da izlazi iz okvira slike.


Zavrsni korak jeste da napravite animaciju, sto je najlakse od svega
. Kliknite na Tweens Animation Frames. Te unesite sljedece vrijednosti.

Sada spremite sliku. Inace kada spremate sliku iz photosopa idete File>Save as> i odaberete lokaciju i extenziju slike, ali gif se sprema na drugi nacin. Gif slike tj animacije spremate na File>Save for Web> Save

Vas avatar bi trebao izgledati ovako.

To je to za danas. Ako vas sta zanima ili ako ste negdje zapeli slobodno se javite. Sve je detaljno napisano i objasnjeno.
Ako nekim slucajem ne vidite layere da desne strane, ukljucite ih. Window> Layers (mora biti strihir). TimeLine takodjer mozete iskljuciti u istom dropdown menu-u.
Ispricavam se za sve greske u kucanju, tipkovnica koju trenutno koristim ima jako tvrde tipke tako da nekada otkuca duplo slovo a nekada niti jedno. Nova je narucena cekam da stigne

Jos jednom, za sve sto vam nije jasno mozete pitati ovdje na temi, na PM ili GB. Takodjer ako vas zanima bilo sta vezano za PS mozete mi se obratiti. Toliko od mene, nadam se da vam se tutorijal svidja.
Ostavite komentar kako vam se svidja tutorial i sta bih zeljeli da radim u sljedecem tutoriau!l



