Dobar dan gameri
danas sam odlucio napraviti tutorial kako kreirati animaciju koristeci:
+ Adobe Photoshop CS4 - UPOZORENJE: PS mora biti CS3 Extended ili noviji (cs4,cs5)
+ Cinema 4D
prije pocetka da naglasim najvaznije opcije za cinemu kojima pomjerate,povecavate i rotireate objekat:

Da pocnem
...
- U Photoshopu kreirati obican logo (Mozete koristiti svoj logo,svog klana...):

- U PS-u izabrati opciju "Stroke Path" i oznaciti svaki unutrasni i vanjski rub logo-a,izgledalo bi ovako:

- Kada smo to uradili,idemo na
File > Export > Paths to Illustrator spremite na radnu povrsinu
- Zatim otvorimo Cinemu 4D
File > Open > Nadjete path koji ste spremili i zatim Open

- Otvorivsi path,na desnoj strani pojavit ce se padajuca lista "path":

- Otvorivsi tu listu,sve pat-ove cemo oznaciti i izvuci iz grupe,zatim cemo izbrisati grupu:

- Sljedeci korak predstavljen na slici:

Prthodni korak ponoviti 4 puta jer imaju 4 patha
- Svaki path posebno smjestit cemo u jednu "podgrupu" koju smo kreirali,tako cemo stvoriti 3d objekat:

- Sada cemo podgrupe ponovo grupisati
:

- Dolazimo do bojanja logo-a proizvoljnim bojama,1. korak:

- Na "Krug sa efektom" koji se pojavio ispod kliknut cemo 2 puta,zatim ce se otvoriti novi prozor u kojem namjestate efekte(mozete "cackati" sta zelite,namjestati boju,reflekciju,prozirnost,sjaj...) nije tesko za shvatiti,zatim "drag and drop" principom obojati zeljeni dio logo-a:

- Jedan dio logo-a obojao sam crvenom,a jedan dio crnom,crni efekat cemo dobiri na isti princip kao i crveni(napravimo novi efekat,i odredimo sadrzaj):

- Sljedeci korak jeste povecavanje,smanjivanje,prosirenje...,mozete uraditi po slici:

- Radi ljepseg izgleda logo-a napravit cemo light efekte na sljedeci nacin:

- Ja sam koristio 2 light-a,jedan ispred logo-a,jedan iza,takodjer pomjerate,povecavate kao i svaki objekat:
[
- Preview:

- Da bismo dobili pozadinu (c4d ne moze spremiti sliku,video bez pozadnie) moramo postaviti "cube objekat" koji takodjer povecavate i pomjerate,stavljate efekat itd.:

- Preview:

- Postavio sam jedan cube objekat iza logo-a te jedan ispod logo-a da bismo imali ljepsi efekat reflekcije,light-a ...:

- Sada cemo podesiti logo po sljedecim opcijama:
Render > Render settings:


- Dolazimo do najvaznijeg djela,tj. do kreiranja animacije...
Na slici cemo vidjeti timeline traku na kojoj su oznaceni frame-ovi,te istaknutu opciju koju moramo ukljuciti da bismo mogli napraviti animaciju,pri ukljucivanju opcije,oko "radne povrsine u cinemi" pojavi se crvena linija:

- Liniju na timeline traci pomjerit cemo na 50ti frame,zatim cemo zarotirati logo oko svoje ose tako da vidimo zadnju stranu logo-a:

- Liniju na timeline traci pomjerit cemo na 100ti frame,zatim cemo zarotirati logo na pocetni polozaj:

- Animacija obavljena,sada mozete kliknuti play button da vidite kako je ispalo...
- Animaciju morate spremiti kao video,na sljedeci nacin:
Render > Render preview i pokazat ce vam se ovaj prozor,namjestite opcije ovako:

- Video se treba spremiti na lokaciju koju ste odabrali u render settings.
Sto se cinema 4d tice zavrseno je,ostaje da spremimo animaciju u PS-u kao gif. file.
- U PS-u ukljucimo opciju Window > Animation,zatim idemo na:
File > Open pronadjemo video file koji smo spremili i otvorimo ga,pojavit ce se sljedece:

- Zatim idemo na :
File > Save for Web & Devices...
i spremimo kao gif file na lokaciju koju zelite
animacija napravljena,outcome:

(Nisam stavio da se animacije ponavlja,a vi to mozete ispraviti
)
Path logo-a mozete skinuti:
- Ovdje
Hvala na gledanju
Moguce su greske tokom pisanja
www.eldin94.deviantART.com | ©EldinDesign
danas sam odlucio napraviti tutorial kako kreirati animaciju koristeci:
+ Adobe Photoshop CS4 - UPOZORENJE: PS mora biti CS3 Extended ili noviji (cs4,cs5)
+ Cinema 4D
prije pocetka da naglasim najvaznije opcije za cinemu kojima pomjerate,povecavate i rotireate objekat:

Da pocnem
...- U Photoshopu kreirati obican logo (Mozete koristiti svoj logo,svog klana...):

- U PS-u izabrati opciju "Stroke Path" i oznaciti svaki unutrasni i vanjski rub logo-a,izgledalo bi ovako:

- Kada smo to uradili,idemo na
File > Export > Paths to Illustrator spremite na radnu povrsinu
- Zatim otvorimo Cinemu 4D
File > Open > Nadjete path koji ste spremili i zatim Open

- Otvorivsi path,na desnoj strani pojavit ce se padajuca lista "path":

- Otvorivsi tu listu,sve pat-ove cemo oznaciti i izvuci iz grupe,zatim cemo izbrisati grupu:

- Sljedeci korak predstavljen na slici:

Prthodni korak ponoviti 4 puta jer imaju 4 patha
- Svaki path posebno smjestit cemo u jednu "podgrupu" koju smo kreirali,tako cemo stvoriti 3d objekat:

- Sada cemo podgrupe ponovo grupisati
:
- Dolazimo do bojanja logo-a proizvoljnim bojama,1. korak:

- Na "Krug sa efektom" koji se pojavio ispod kliknut cemo 2 puta,zatim ce se otvoriti novi prozor u kojem namjestate efekte(mozete "cackati" sta zelite,namjestati boju,reflekciju,prozirnost,sjaj...) nije tesko za shvatiti,zatim "drag and drop" principom obojati zeljeni dio logo-a:

- Jedan dio logo-a obojao sam crvenom,a jedan dio crnom,crni efekat cemo dobiri na isti princip kao i crveni(napravimo novi efekat,i odredimo sadrzaj):

- Sljedeci korak jeste povecavanje,smanjivanje,prosirenje...,mozete uraditi po slici:

- Radi ljepseg izgleda logo-a napravit cemo light efekte na sljedeci nacin:

- Ja sam koristio 2 light-a,jedan ispred logo-a,jedan iza,takodjer pomjerate,povecavate kao i svaki objekat:
[- Preview:

- Da bismo dobili pozadinu (c4d ne moze spremiti sliku,video bez pozadnie) moramo postaviti "cube objekat" koji takodjer povecavate i pomjerate,stavljate efekat itd.:

- Preview:

- Postavio sam jedan cube objekat iza logo-a te jedan ispod logo-a da bismo imali ljepsi efekat reflekcije,light-a ...:

- Sada cemo podesiti logo po sljedecim opcijama:
Render > Render settings:


- Dolazimo do najvaznijeg djela,tj. do kreiranja animacije...
Na slici cemo vidjeti timeline traku na kojoj su oznaceni frame-ovi,te istaknutu opciju koju moramo ukljuciti da bismo mogli napraviti animaciju,pri ukljucivanju opcije,oko "radne povrsine u cinemi" pojavi se crvena linija:

- Liniju na timeline traci pomjerit cemo na 50ti frame,zatim cemo zarotirati logo oko svoje ose tako da vidimo zadnju stranu logo-a:

- Liniju na timeline traci pomjerit cemo na 100ti frame,zatim cemo zarotirati logo na pocetni polozaj:

- Animacija obavljena,sada mozete kliknuti play button da vidite kako je ispalo...
- Animaciju morate spremiti kao video,na sljedeci nacin:
Render > Render preview i pokazat ce vam se ovaj prozor,namjestite opcije ovako:

- Video se treba spremiti na lokaciju koju ste odabrali u render settings.
Sto se cinema 4d tice zavrseno je,ostaje da spremimo animaciju u PS-u kao gif. file.
- U PS-u ukljucimo opciju Window > Animation,zatim idemo na:
File > Open pronadjemo video file koji smo spremili i otvorimo ga,pojavit ce se sljedece:

- Zatim idemo na :
File > Save for Web & Devices...
i spremimo kao gif file na lokaciju koju zelite

animacija napravljena,outcome:

(Nisam stavio da se animacije ponavlja,a vi to mozete ispraviti
)Path logo-a mozete skinuti:
- Ovdje
Hvala na gledanju

Moguce su greske tokom pisanja
www.eldin94.deviantART.com | ©EldinDesign
