Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

[TuT] Prva "igra" u VB-u

214 pregleda · 7 odgovora · otvorena 28.05.2009. u 23:12

Moj drugi tut o VB-u 2008.

Prvi :

Web Browser

Kao i u prvom molio bih vas da mi oprostite ako bude kakvih gramatickih gresaka.

Pa pocnimo.

U ovom tutorijalu objasnit cu vam kako da napravite jednu jednostavnu igru koju cemo nazvati Blackjack

Napravite novu windows aplikaciju i u form editovanju (dolje desno) promjenite text u ime vaseg programa (igre u ovom slucaju) , zatim nadjite MinimizeBox i iz True stavite na False.
Nakon toga nadjite FormBorderStyle i stavite FixedSingle.

Sada kreirajte novi label i pod edit opcijama na text stavite Limit 21 :

Sada ispod kreirajte novi Label i dajte mu ime : Vase Karte : 0 :

Sada kreirajte novi Label bez texta i pod edit opcijama nadjite Font i kliknite tri tackice i stavite velicinu na 20.
Sliku vam necu postavljati jer nema nista samo stavite negdje malo desno od ova dva a otprlike na sredini.

Sada kreirajte dva buttona. Jednom dajte ime Daj karte a drugom dajte ime Stani :

Nakon sto ste to uradili selektujte ih oboje (pritisnete jedno i drzite Shift i pritisnete drugo i onda nadjete pod edit opcijama Anchori stavite Bottom, Right.

Zatim povucite ova dva dugmeta slektirana negdje dolje skroz u desni cosak (da beze ne postavljam sliku).

Na kraju smanjite vas Form1 window na otprilike ovaku velicinu :

Sada je vrijeme za CODE.

Idite dupli klik na Daj Karte button i ukucajte sljedeci code :
SVE POBRISITE I KUCAJTE OVO :
Public Class Form1
Public VaseKarte As Integer = 0

Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
Dim TheRandomClass As New Random
Dim i As Integer = 0
i = TheRandomClass.Next(1, 15)
Label3.Text = i.ToString
VaseKarte += i
Label2.Text = "Vase Karte : " + VaseKarte.ToString
If VaseKarte > 21 Then
MsgBox("Izgubio si!", MsgBoxStyle.Critical, "Greska"
VaseKarte = 0
Label3.Text = ""
Label2.Text = "Vase karte: 0"

End If
If VaseKarte = 21 Then
MsgBox("POBJEDIO SI !", MsgBoxStyle.Information, "POBJEDA!"
End If
End Sub
End Class
.
Kod dugmeta Stani samo dodajte code Close().

Evo slika programa :

Ovo je jedan "jednostavan" (ali jeste) program/igra kao sto i sami primjecujete.
Kod kodova mozete editovat msgboxstyle iz information stavit critic i tako to .... kao i text narevno.
Ako kome treba Source Code :

Blackjack.rar.

Uskroro (to jest vec sutra) ocekujte jos 2 moja tuta o VB-u pa cu vas uvesti u svijet programiranja malo po malo. Ako mislite download imate Microsoftovu stranicu pa skidajte...

Tut created by mandA.

fisker je napisao/la:
Nidje veze.

Ime windowa "Greska"
Text "Izgubio si".
Mislim da uopste nisi (a nisi) procitao tutorijal u kome sam napomenuo da mozete mjenjati jbni text ....

1.Nemas pojma o VB-u i javljas se nes...
2.Nisi ni pogledo text samo zadnju sliku
3.Napravi ti nes slicno

Post dobio aplauz od Philosopher

empty_king je napisao/la:
Mislim da uopste nisi (a nisi) procitao tutorijal u kome sam napomenuo da mozete mjenjati jbni text ....

1.Nemas pojma o VB-u i javljas se nes...
2.Nisi ni pogledo text samo zadnju sliku
3.Napravi ti nes slicno
Ja sam kodirao u vbu dok se ti nisi rodio, samo sto sam se ostavio jezika jer je karina teska i uhvatio se visual c#-a.
Shvatio sam da ako se zelim baviti desktop programiranjem da moram nauciti neki "realni" jezik - c++, java, python ili sl. jer ti ovdje sta radis je koristis vec napravljena microsoftova sranja i samo ih sastavljas u jednu "aplikaciju" koja je portabilna ko ovaj ormar pored mene.

Zato se usuti.
fisker je napisao/la:
Ja sam kodirao u vbu dok se ti nisi rodio, samo sto sam se ostavio jezika jer je karina teska i uhvatio se visual c#-a.
Shvatio sam da ako se zelim baviti desktop programiranjem da moram nauciti neki "realni" jezik - c++, java, python ili sl. jer ti ovdje sta radis je koristis vec napravljena microsoftova sranja i samo ih sastavljas u jednu "aplikaciju" koja je portabilna ko ovaj ormar pored mene.

Zato se usuti.
hhahha

Nek si mu rekao brate

C sharp aka c# ftw
fisker je napisao/la:

Zato se usuti.
Pa ta "microsoftova" sranja imaju vise koristi neg tvoja desk. cuda ... Ako si brate tako pametan aj ti nes napravi a ne porsipat ovdje ormarske portabile i neke Ajnstajn recenice vec pokazi to djelom ...

Mogu i ja pricat ja napravio IE 8 i koja ce mi budala povjerovat ?
Dok god se ne uvjerim u ova tvoja realna cuda , smatram te samo spamerom... (s obzirom na tvoje postove ... khhh)
empty_king je napisao/la:
Pa ta "microsoftova" sranja imaju vise koristi neg tvoja desk. cuda ... Ako si brate tako pametan aj ti nes napravi a ne porsipat ovdje ormarske portabile i neke Ajnstajn recenice vec pokazi to djelom ...

Mogu i ja pricat ja napravio IE 8 i koja ce mi budala povjerovat ?
Dok god se ne uvjerim u ova tvoja realna cuda , smatram te samo spamerom... (s obzirom na tvoje postove ... khhh)
Vidim da ocito nisi bio ni blizu shvatanja mojeg prethodnog posta.
Vas debilizam je postao smijesan, ironicno ali tako je.
Ocete se prestat furat jedni na druge sa tim zavrsnim recenitama trivijalnog znacenja vise ?
I neznas me dovoljno da mi me smatrao spamerom / ugledim forumasem ili slicno.

"desk. cuda"... sta ce ti vise ... pogledaj sta si napisao jedno 37 puta.
fisker je napisao/la:
Vidim da ocito nisi bio ni blizu shvatanja mojeg prethodnog posta.
Vas debilizam je postao smijesan, ironicno ali tako je.
Ocete se prestat furat jedni na druge sa tim zavrsnim recenitama trivijalnog znacenja vise ?
I neznas me dovoljno da mi me smatrao spamerom / ugledim forumasem ili slicno.

"desk. cuda"... sta ce ti vise ... pogledaj sta si napisao jedno 37 puta.
Nit si mi dao konkretan odgovor niti nista...
Tvoji postovi iritiraju (tipa onog na temi Logo plati liku 100 km ? alo bolan sta je nije Bog da za logo placa 100 km) ...
Dovoljno te i netrebam znat.... vec vidim da si spamer po tvojim bukvalno glupim postovima... Ako ces samo ovako da pljues trud da se objasni nesto onda zasto da ga pravi neko ? To ce neki dbl. koji fura c# i pise nesto po g.ba "ukaljati" svojim postom ... Napravi ti neki tutorijal u kome ces nekome objasniti nesto a nekoga ko je pokusao objasniti nesto popljuvati i reci da tut ili sta vec sucksa samo sto je pocetnicki... Ako mislis da mozes bolje izvoli.. Samo prestani pljuvati na teme koje su mnogo korisnije od tvoje (kako napraviti msn sa svojom domenom... to je moja mama vise naucila kolko se prica o tome jbt...).
I ko si ti da pricas o jbnom debilizmu na g.ba ? Nisi ovdje je****h 5 dana dok neki ljudi ovdje vise 12 sati dnevno 1,2,3,4,5 godina ... Pregledo si par tema i poceo pametovati ovdje... Mislim bez uvrede ali ostavljas utisak ne odgojenog djeteta ...

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.