Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

Html,php i jos nesto.

341 pregled · 14 odgovora · otvorena 04.07.2012. u 20:04

Eh ovako prije svega da kazem da necete biti uskraceni za bodove.

Nagrada je jedno 40 bodova , cim budem imao,ko me iole bolje poznaje zna da nisam cicija i da kad kazem nesto bude tako.AKo neko od vas oce da da 40 bodova kao donator bio bi zahvalan(ta osoba ce dobiti od mene prvom prilikom)

Ovako gledao sam forum i search i nisam bas zadovoljan kako stvari stoje.
Naime maloprije sam nesto gledao po netu i vidio neka cuda koja se zovu : HTML , PHP , JOOMLA , CSS ili tako nesto , mysql,. Bilo je jos par izraza ali nisam zapamtio , web dizajn je jos bio.

Eh sad : Svi koji se razumiju u ove pojmove molio bih da mi detaljno odgovore za sta sluze i u kojim programima se koriste , jel se sta placa , imal kakvog hajra od toga i slicno.

Eto nadam se da sam bio jasan , ako nisam pitajte.

Ili u zamjenu dajem 78 tutorijala za photoshop , svi su prevedeni na nas jezik .Jako korisni , ja sam ih morao kupovati.
Joomla je slobodni sistem za upravljanjem sadrzajem otvorenog koda koji je napisan u PHP jeziku.
Sustina je da skines JOOMLU, instaliras je na svoj webhost i onda upravljas njome prema svojim potrebama(izgled,sadrzaj).
Sa Joomla lahko mozes napraviti svoj sajt. Netreba ti nikakvo znanje kodiranja.

CSS je skraćenica od "Cascading Style Sheets", a služi za definisanje stilova koji određuju izgled HTML elemenata (font, boje, pozadine, razmake...). Sa CSS mozes da definiras boje,fontove, tabele i slicno u html kodu

HTML i HTM su ekstenzije fajlova koji su zapravo Vaše stranice na internetu. Sa ovim ekstenzijama se predstavljaju isključivo statičke web strane.

HTML (HyperText Markup Language) predstavlja zapravo jednostavan programski jezik koji služi za obeležavanje teksta koji se prikazuje korisniku i programiranje jednostavnih objekata na internetu. Ujedno je i standard za Internet dokumente.

VECINA JE COPY/PASTE al mislim da ce ti pomoci koliko toliko.
Eh ovako, hajra imaš 100 %, eto na pik.ba traže posao, traže programere.
Da bi bio uspješan programer, treba ti najmanje 1 godina, sve zavisi za koliko se programskih jezika odlučiš, da napomene HTML i CSS nisu programski jezici, oni se koriste za izradu web template-a i tome slično.

PHP ti najkorisniji, najlakši i najučinkovitiji programerski jezik, njega možeš naučiti samo trudom, radom, ja ti toplo preporučujem da gledaš samo tutorijale na engleskim jezicima, evo ti link : http://www.thenewboston.org, imaš ukupno 200 tutorijala o php-u.
HTML + CSS također možeš naučiti na tom linku, vrlo je lahko, mada HTML + CSS najbolje ćeš shvatiti na http://www.xtorials.com.
Ne plaća se ništa od navedenog, sve imaš free, jedino da kupiš knjigu, kojih imaš pregršt, i nisu skupe, kreću se oko 30ak KM-ova.

A što se tiče Joomla, phpBB, myBB, smf cms-ova, to koriste oni koji baš i nemaju toliko vremena za učenje programskih jezika. CMS - gotovi izrađeni kodovi skupljeni u jednom direktorijumu...

PS: Ako te još bilo šta zanima, možeš mi poslati PM, pozdrav ;)
Huh iz pocetka. Ukratko

Pocet cemo od onoga pocetno a to je web server. Webserver ti je software koji omogucuje komunikaciju izmedju klijenta ( browsera: firefox, opera, etc ) i servera ( na njemu je instaliran web server najcesci je apache ). Eh sada komunikacija se najcesce ostvaruje u smislu pregledavanja web stranica tj survanje mada ima jos mnogih drugih funkcionalnosti.

Server salje HTML kod do pretrazivaca preko HTTP protokola, i pretrazivac to obradi i prikazie ti kao web stranicu.

Eh sada html su ti obicni tekstualni fajlovi koje mozes mjenjat sa bilo kojim text editorom. HTML ti je u biti kod pomocu kojeg "izgradimo" izgled stranice.

PHP ti je takodjer softwerski paket koji se integrise u gore spomenuti apache, i .php fajlovi su takodjer obicni fajlovi kao HTML. Razlika je u tome sto su skriptnog tipa, tj PHP software ih prvo obradi ( izvrsi kod) i na osnovu toga generise HTML kod (php se moze koristiti i u ostale programske aplikacije ne moraju biti web stranice ) i taj HTML kod se ponovo salje pretrazivacu i tebi se prikaze stranica.

CSS ti je da kazem atributski jezik, i on se integrise u html stranice, i kroz CSS mozes odrediti sve atribute ( boja, velicina, ponasanje - izgledne atribute ), u html-u.

Mysql ti je standalone softver, tj relaciona baza u koju koristimo, logicno za smjestanje nasih podataka.

Eh sada yoomla ti je CMS ( content managment system) sofware pisan, kao sto mu ime kaze, laksim manipuliranjem podacima i pravljenje dinamicne web stranice). Pisan u PHP-u i mysql ( naravno mogu se koristit i dodatni alati tipa AJAX, JAVASCRIPT, JAVA, CSS itd itd )

Have fun 

Post dobio aplauz od coop

Mogu te ja uputiti na jedan forum , to je najjača grupa hakera na balkanu , tu su ti ova 4-5 programska jezika 0 , kakvih možeš naučiti ( C , C++ , Visual Basic itd.) , ako hoćeš javi mi se pp 
Evo da rezimiramo sve , odlucio sam da se baziram na php pa ako mozete da mi kazete sve sto znate o tom pojmu , onako iz prve ruke , ne sa neta jer evo ja upravo googlam.
Jedan kvalitetan vodic na hrvatskom jeziku.

Zaboravih link xD

http://php.com.hr/vodic
Samo da znate, ja ću dati bodove, tako da pomagajte momku 
amAr_r je napisao/la:
Mogu te ja uputiti na jedan forum , to je najjača grupa hakera na balkanu , tu su ti ova 4-5 programska jezika 0 , kakvih možeš naučiti ( C , C++ , Visual Basic itd.) , ako hoćeš javi mi se pp :)
LOL

Post dobio šamar od skile

O php-u preporučujem ti prvo da se uvedeš na tekstualni način.
Ovo je najpogodnija stranica za to : http://www.php.com.hr/vodic
Sve osnove su obuhvaćene.
Php kodove pišeš u notepad, preporučujem ti da skineš Notepad++.
A da ti ne bih pisao ovde tutorijale o php-u, dao sam ti finu potporu sa tim linkom. Kada to shvatiš možeš mi se javiti za dalje objašnjenje, kako lakše savladati programiranje.
amAr_r je napisao/la:
Mogu te ja uputiti na jedan forum , to je najjača grupa hakera na balkanu , tu su ti ova 4-5 programska jezika 0 , kakvih možeš naučiti ( C , C++ , Visual Basic itd.) , ako hoćeš javi mi se pp :)
HAHAHAAHAHAHAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHHAHHAAHAHAHAHAHAHHAAH

ošamari me al nemogu da vjerujem sta napisa lik

EDIT:

koju posluku porati?
http://prntscr.com/bkk63

Post dobio šamar od skile

Sta je ovo, danas bi svi bili neki developeri hu ha, sve vise vidim djecurlije koja "uce" na staroj dernek scripti ciji je code odavno outdated i neke "pro" designere koji prepravljaju vec gotove stvari...
Coop je napisao/la:
Sta je ovo, danas bi svi bili neki developeri hu ha, sve vise vidim djecurlije koja "uce" na staroj dernek scripti ciji je code odavno outdated i neke "pro" designere koji prepravljaju vec gotove stvari...
Ja nisam "djecurlija" i zamolio bih te ako mozes nekako da mi pomognes da to i uradis.

Hvala.
Zhak je napisao/la:
Ja nisam "djecurlija" i zamolio bih te ako mozes nekako da mi pomognes da to i uradis.

Hvala.
Ako si stvarno zainteresiran za web development, nauci vec navedene osnove cjeline, nakon cega bi trebao nauciti OOP/koristiti prebuilded FWove/MVCove ( ukoliko se zelis baviti profesionalno prateci, ofc, standarde, mada nije na odmet nauciti za private stuff jer sluzeci se time dobiju se mnogo bolji i brzi rezultati ) .

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.