Pozdrav.
Odlučio sam da počnem praviti neke tutorijale, kako bi koliko toliko osvježili ovaj podforum.
Danas ću pokazati kako raditi sa overlays, mislim da svi koji se imalo razumiju u moviemaking čuli za taj "efekat".
Ako ipak ne znate i niste nikad čuli za overlays pogledajte par primjera:

Na ovom linku imate neke fine overlaye:
http://www.youtube.com/watch?v=6BhHmLgK4lQ
Skinite overlays koji vam se sviđa.
Za praćenje ovog tutorijala potreban vam je samo Sony Vegas (bilo koja verzija).
Otvorite Sony Vegas i kreirajte 2 video tracka:
(desni klik na prazno)
Ubacite overlay koji imate na prvu traku, a frag na drugu:

Kad ovako uradite, vidjećete da se samo overlay bez fraga prikazuje na previewu, da bi se vidio i frag i overlay:
kliknite na "compositing mode" i izaberite "Add" (to je 1. traka, gdje se nalazi overlay)

Kad sve to uradite trebalo bi ovako izgledati:

Naravno možete taj overlay još urediti u pan/cropu i namjestiti ga pod kojim uglom želite da bude.
Nadam se da će nekome pomoći.
Tema odobrena od strane miireta!
Hvala
Odlučio sam da počnem praviti neke tutorijale, kako bi koliko toliko osvježili ovaj podforum.
Danas ću pokazati kako raditi sa overlays, mislim da svi koji se imalo razumiju u moviemaking čuli za taj "efekat".
Ako ipak ne znate i niste nikad čuli za overlays pogledajte par primjera:

Na ovom linku imate neke fine overlaye:
http://www.youtube.com/watch?v=6BhHmLgK4lQ
Skinite overlays koji vam se sviđa.

Za praćenje ovog tutorijala potreban vam je samo Sony Vegas (bilo koja verzija).
Otvorite Sony Vegas i kreirajte 2 video tracka:
(desni klik na prazno)Ubacite overlay koji imate na prvu traku, a frag na drugu:

Kad ovako uradite, vidjećete da se samo overlay bez fraga prikazuje na previewu, da bi se vidio i frag i overlay:
kliknite na "compositing mode" i izaberite "Add" (to je 1. traka, gdje se nalazi overlay)

Kad sve to uradite trebalo bi ovako izgledati:

Naravno možete taj overlay još urediti u pan/cropu i namjestiti ga pod kojim uglom želite da bude.
Nadam se da će nekome pomoći.
Tema odobrena od strane miireta!
Hvala