Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija Zaključana

[FA Obavijest] Sistem ocjenjivanja radova

1.316 pregleda · 43 odgovora · otvorena 21.01.2010. u 00:19

Dobro veče dragi gejmeri.

Uz podršku ostatka svakolike nam administracije, želio bih da vam prezentujem jednu ideju koja bi se primjenila na svima nam dragi Fan Art podforum.

Kao što vjerujem da već dobro znate, prezentativne teme (teme u kojima pokazujete svoje nove radove) su dozvoljene samo petkom, a kako se taj dan bliži palo mi je na pamet sledeće.

Kako svi čitamo i gledamo, a vjerujem i gadimo se na postove tipa „Kul, ekstra, 10/10“ napisane samo da se ugrabi kakav post, notifikacija ili čak posjeta profila, došao sam na ideju da se uvede sistem ocjenjivanja koji će biti primjenjen isključivo na te teme.

To bi dakle zvučalo i izgledalo nekako ovako :

1/5

• Ovu ocjenu dajete kada vam se radovi ama baš nimalo ne sviđaju. Nema drugog obrazloženja. Edit : Ova ocjena je zabranjena za davanje moderatorima i pojedinim članovima koji su se iskazali u ovom podforumu (ne na njihove teme, nego ih oni neće moći davati). Umjesto toga ćete biti upućeni na određene tutoriale, koji će vam objasniti baš ono u čemu smatramo da griješite.

2/5

• Ovu ocjenu dajete kada ste na bar jednom od korisnikovih radova pronašli nešto što vam se sviđa, nešto što vam je bar malo privuklo pažnju.

3/5

• Ovu ocjenu dajete kada vam se više od polovine korisnikovih radova sviđa. Ili ako vam se, kada je u pitanju manji broj radova, dopadne jedan ili više detalja, ili pak tehnika kojom su radovi rađeni.

4/5

• Ovu ocjenu dajete kada vam se svi radovi korisnika sviđaju, a imate i izdvojiti jedan od njih koji je za posebne pohvale. Npr. jedan od sigova mu je odličan!

5/5

• Ovu ocjenu dajete onda kada su vas korisnikovi radovi u potpunosti zasjenili i biće dozvoljena za davanje samo moderatorima i pojedinim članovima koji su se iskazali u ovom podforumu (ne na njihove teme, nego će ih samo oni moći davati).

Da ne pomislite da su ove slike postavljene radi utiska, evo objašnjenja.

U cilju podizanja FanArt foruma na jedan viši nivo i eliminacije laičkih komentara, bićete dužni da na kraju svog posta postavite sliku ocjene za koju ste se odlučili. Znači ocjenu nećete pisati! Samo slika vrijedi!

Postovi koji ne budu ispunjavali te uslove neće biti kažnjeni nego samo obrisani, da ne bi kvarili daljnju koncepciju teme.

Vjerujem da svi znate kako ćete postaviti te slike, ali evo i da ovjasnim. Otvorite ovu temu, kliknete desnim klikom na sliku željene ocjene, View Image (ili i Chrome-u Open image in a new tab), i dobijeni URL kod (ono što vam piše u adress baru) kopirate u BBCode => [im g] [/ img] (bez razmaka)

A sada vjerovatno ono što će vas najviše zanimati.

Biće pokušaj dogovora sa administracijom da se uvede medalja, nekog naziva tipa „Fan Art Respect“, koju će svaki korisnik dobijati nakon osvojenog određenog broja bodova. Npr. na jednoj temi dobijete 23, sledećeg petka 40, itd. i kada skupite npr. 100 dobijate tu medalju! Vjerujem da bi se ovo moglo izganjati, jer nije teško. (valjda)

Prije nego ovo uvedemo željeli bi smo da čujemo i vaše mišljenje, prijedloge i korektivne sugestije.

Što bi poštovani kolega smoki rekao, s’ postovanjem, ispred FA mod teama, v3Tr0x.

Svi pametni prijedlozi biće naravno nagrađeni!
-Vec sam rek'o, super da se nešto radi, s dolaskom novih moderatora (citaj: v3tr0xa)

-Znači ovu ideju podrzavam u potpunosti, nema uopšte neke velike zahtjeve a dosta bi se poboljšao FanART na g.ba. Samo imam jedan mali prijedlog. A to jeste u slučaju da administracija prihvati da se dijele te medalje. To se odnosi na ovih 100 poena za medalju. Mislim da je to malo, jer dosta se korisnika javi na temu, tako da me ne bi cudilo da jednom temom dobiju medalju (dosta nubova sto bi dali 4 zvjezdice). Tako da mislim da bi taj broj trebali dosta povećati kako bi još više motivirali "fotošopere"

-Puno sreće u daljnjem radu.
Bas super , svaka cast za ovo vetroxe !
Svidja mi se nacin ocjenjivanja.
Tema i koncept fino zamisljeni.
Samo mi smeta ocjena sa 5 zvjezdica. Tacnije, da samo moderatori i odredjeni odabrani clanovi mogu korisitit.
Mozda je bolje da vudete jos neku 6. opciju i da ona bude iskljucivo za moderatore i kasnije (ako se uvede ono sa medaljama) osobe koje imaju te F.A. Respect medalje, a da ovih 5 zvjezdica mogu svi koristiti.

Otvorite ovu temu, kliknete desnim klikom na sliku željene ocjene, View Image (ili i Chrome-u Open image in a new tab), i dobijeni URL kod (ono što vam piše u adress baru) kopirate u BBCode =>

A sto se ovoga tice, pa zar nije laske desni klik na sliku i "Copy image URL"?

EDIT:
I jos jedna stvar. Glasove osoba sa manje od 50-100 postova ne treba uvazavati zbog mnogobrojnih duplih naloga. 
Veoma dobra ideja..
Nego nisam vidio da li se smije npr ovako

[img] slika npr 3 zvjezdice
i komentar

Ili samo slika

Evo mojih par ideja..
Cisto sumljam ali ako moze da se automatski ocjenjuje rad.
nova tema
Vrsta teme [OCjenjavanje]
I tu ocjenjuju i sada tako da forum sam sabire to kao i one medaljice.

Onda da se naprave pod forumi.
Izabrani Tutorijali cime samo moderatori stavljaju extra turorijale ali bas one cool.

Također još neke da se medaljice uvedu.
kao
FanArt Tutor maker
FanArt Avatar maker
etc.
Sada smijem li malo otici iz FanArt-a jer imam nesto za Web to mi odgovorite na PM pa da editujem
ovo je stavrno extra mislim da ce biti jos zanimljiivije na forumu,a onda bi ove zvjedice trebali ubaciti u smiles da nam je lakse stavljat i to nemora da bude samo za ovo vec ovako obicno kad dajemo ocjenu za nesto ljepse ce postovi izgeldat :)
Mislim da je ovo veoma dobar prijeglod i da se ta ocjena odnosno rad malo prokomentariše.

Pogotovo m ise sviđa to što ste i slikice napraviti ♥.

Eh sad , minus je što ocjenu 5/5 mogu dati samo moderatori / ugledni FA Korisnici jer ako se meni BAŠ  svidi zašto bihmomku uskratio taj BOD?

Stotinu bodova za tu medalju je malo jer ju je lako dostići ako dobrije u prosjeku od svakog membera 3/5 nek glasa desetak korisnika i nakon tri teme / tri nedjelje ima FA Respect.

Mislim da bi taj broj bodova mogao biti makar trostruko veći, ne podcjenjujem rad ali RESPECT se mora zaslužiti, hard work only.

Sretno!

Post dobio aplauz od ultranumb

Iskreno ?

Mislim da je smijesno da "obicni" memberi ne mogu dati ocjenu 5 / 5 ! Cuj samo moderatori i odabreni !?

cu
Podržavam te u svakom smislu, odma mi se šmaga da i ja krenem opet raditi u photoshopu

btw. ova ocjena 5/5 i ove zvjezdice su crvene boje, možeš li napraviti žutu verziju, ali malo jaču žutu odnosno svijetliju ...

Moj prijedlog je da se napravi onaj ocijenjivacki sistem slicno kao na yt.Tj. da se klikom misa daje ocjena a da se nepisu postovi., ovako nesto.I da se napravi sistem koji ce sam nakon odredjenog broja glasova npr. 100 glasova dodati medalju na profil korisnika.Slicno sto je napravljeno sa ovime "godine provedene na gamers portalu".Te da se to uvedu kao jedna vrsta tema npr. sto ima Ankete da bude i tako nesto sa tim opcijama za ocjenjivanje slike.

edit : kad sam ja poceo pisat ovaj post, nije bilo nijednog odgovora :S
hunt3r_ je napisao/la:
Moj prijedlog je da se napravi onaj ocijenjivacki sistem slicno kao na yt.Tj. da se klikom misa daje ocjena a da se nepisu postovi., ovako nesto.I da se napravi sistem koji ce sam nakon odredjenog broja glasova npr. 100 glasova dodati medalju na profil korisnika.Slicno sto je napravljeno sa ovime "godine provedene na gamers portalu".Te da se to uvedu kao jedna vrsta tema npr. sto ima Ankete da bude i tako nesto sa tim opcijama za ocjenjivanje slike.

edit : kad sam ja poceo pisat ovaj post, nije bilo nijednog odgovora :S
Citas li ti forum 
Ja sam to vec napisao gore 

Nego u vezi ovog 5/5 to ej glupo jedino da ima 5/5 golden koji ve vrijediti nesto vise i to da modovi koriste i neki clanovi
Molim vas nemojte se citirati, nastaje haos od teme. Jednostavno stavite @ i naziv korisnika kojem dajete sugestiju. Pregledam ja temu svakih 30 sekundi, biće vam na vrijeme odgovoreno.

Da vam odgovorim odmah svima koji ste do sada postali.

@ Rešad :

Ne koristim Chrome toliko, ne znam. Hvala na podršci prilikom pisanja teme. Prijedlog za neuvažavanje ocjena članova sa manje od 50ak postova će biti uvažen.

@ Uzi :

Komentar na radove se naravno podrazumijeva. Ocjenu dajete na kraju posta, i očekuje se da bude dobro obrazložena.

@ KRYSTAL, cntr :

Razmišljao sam čak da obični memberi ne mogu dati više od 3 zvjezdice. Zašto ? Naravno momci bez uvrijede, ali teško da će ko od onih koji nikada nisu otvorili Photoshop® moći prepoznati kvalitet i povrh svega trud uložen u izradu. Uostalom, pretpostavljeni broj bodova koji trebate skupiti je svega 100. To vam je 30x3 zvjezdice. Ma da će se broj bodova razmotriti.

@ hunt3r_ :

To zahtjeva pristup bazama podataka, a to nemamo. Tako da taj prijedlog odmah otpišeš i da takve prijedloge više ne dajete.
Evo da ponovim ono...

Znaci imam ideju da se napravi medalja za Drawn Osobu
Tj ovako koje dobro crtaju rucno bez dodatk PhotoShopa

To bi isto dobro doslo

Ja imam sada 4 rada 2 friska 2 stara i jso ima ovdje gamera koji dobro crtaju

v3Tr0x :

Ideja nema veze sa temom. O tome nekom drugom prilikom. 

KK i ja nema boje tako da ti je propao fazon sa color red 

Srry na OffTopic
Jedan iskeren prijedlog....
E ovako, otvorite onda vi svoj forum,nemojte dolaziti na g.ba jer je ovo prvenstveno gejmerski,a ne art sajt. Na g.ba ima 10 ljudi koji se razumiju u photoshop i koji izlazu svoje radove, a ostali su svi wannabe Justice,arcie... Vjerujem da se mnogi slazu samnom, ali zbog neke vrste straha ne smiju to da kazu. Kao sto imam If,preporucujem vam da podijelite i FanArt-glasacke medaljice pojedinicima koji se iskazuju svojim umjecem i bas kao i IF samo oni mogu ocjenivati. Ovim samo pokazujete nama obicnim memberima da nam u jednu ruku nije mjesto ovdje, jer sve cesce vrsite selekciju na poznate i nepoznate membere. Necu da ulazim u sistem po kojima su se dijelile IF medaljice, ali moramo priznati da su je dobili mnogi koje je ne zasluzuju.
Preporucujem vam da ostavite na istom, s tim da se formira odredjeni ziri koji ce odlucivati o krajnoj ocjeni.. Evo primjera.. Imamo neko muzicko takmicenje,trazi se ocjena publike (koliko je glasan aplauz) plus konacna odluka zirija... Zamisli samo da li bi bilo aplauza kada bi aplaudirali samo oni koji se razumiju u muziku (nebitno sviraju,pjevaju,idu u muz skolu)...takav je slucaj i ovdje...znaci uvazite sve ocjene,s tim da cete, artovci, izmedju sebe odabrati ziri koji ce dati konacni sud...

Svaka vam cast na radovima,stvarno pratim rad par membera sajta i divim se njihovom talentu i iskustvu, ali isto tako mislim da ne trebam poznavati rad u ps, a da prepoznam sta je kvalitetno (čitaj lijepo za oko), a sta ne...

Bice edit, nista se ne brinite ima se tu jos mnogo toga za reci. Pljujte po meni, nije me briga, vrijedjajte me, ne dotice me se. Hvala
@ MorgaN

Razdvajanje onoga što je kvalitetno od onoga što je lijepo za oko i jeste cilj ove inovacije.

Te 2 riječi nemaju apsolutno nikakve veze, kada je dizajn u pitanju.

Svaki rad rađen po dobrom tutorialu je lijep za oko, ali ne i kvalitetan, jer nema grama tvoje mašte u njemu.

Pročitaćeš još jednom u samoj temi da je još jedan od ciljeva svega ovoga podizanje Fan Art-a na viši nivo, a vjeruj mi u to ne spada nikakvo otvaranje nekog novog foruma. Time bi g.ba znatno izgubio na posjetama i članovima.

Poenta je da ljudi koji žele da se bave tim dizajnom na svoje radove dobiju konstuktivne komentare, kako da se poboljšaju, a ne da se zavaravaju da nešto znaju čitajući laičke komentare.
Svidja mi se ideja super je!Mada nemam pojma o fanART-u,al znam sta je po meni dobar rad,a sta los!Mozda od njih i mozda bude neki umjetnik,sta znas sve je moguce!:D:D
U vezi medalje svaka casta tako ce se nagraditi svi dobri radovi!
Dobra ideja i neka je se jedna od mnogo ideja i realizovala!!!
Budimo iskreni, na sajtu ima 20 ljudi kojima je stalo do FanArt podforuma, ostalima sluzi za ofiran spam i nabijanje postova. Podijelite te medaljice, napravite zasebnu sekciju na g.ba, recimo teme odvojene od ostalih,i to je to. Isto kao u IF forumu,odgovarace oni koji imaju medalju,i cao zivio...
mozda jeste to tako kako ti kazesh, i slazem se sa cinjenicom da ovo jeste "gamers.ba" ... ali sto se onda ne zalish na magicni coffee shop, koji dnevno ima po 50 tema ? koliko znam, nije ni "coffe-shop.ba". to sto vi niste sposobni da istaknete svoje cs,wow,gache podforume, to nije nasha briga. valjda si skonto na sta mislim, no offense, ali meni se ova ideja svidja sto se tice davanja ocjena. OBAVEZNO: obicni clanovi samo do 4/5 (i zanima me odmah koji su to 5/5 clanovi pored modova)

i da se vratim na nabijanje postova sto si spomeno:

sta je s onih tema "fnatic vs sk" (ovo primjer navodim), svako ce tu napisat "ma joj uzet ce ih taj i taj jer taj i taj nick deru cs" ... isti djavo ko i ovdje  , samo sto ovdje pishu "trebo si malo popunit rad jer je prazan"

EDIT: pa po toj tvojoj teoriji bi svaki podforum trebao imat svoje clanove ... je**e, isto kao da ja ne mogu skupljat postove u cs,wow ili bilo gdje ... zar nije tako ? ja sam svoje rekao, a ti opet razmisli prije nego napises :]

nhf 
TRL je napisao/la:
mozda jeste to tako kako ti kazesh, i slazem se sa cinjenicom da ovo jeste "gamers.ba" ... ali sto se onda ne zalish na magicni coffee shop, koji dnevno ima po 50 tema ? koliko znam, nije ni "coffe-shop.ba". to sto vi niste sposobni da istaknete svoje cs,wow,gache podforume, to nije nasha briga. valjda si skonto na sta mislim, no offense, ali meni se ova ideja svidja sto se tice davanja ocjena. OBAVEZNO: obicni clanovi samo do 4/5 (i zanima me odmah koji su to 5/5 clanovi pored modova)

i da se vratim na nabijanje postova sto si spomeno:

sta je s onih tema "fnatic vs sk" (ovo primjer navodim), svako ce tu napisat "ma joj uzet ce ih taj i taj jer taj i taj nick deru cs" ... isti djavo ko i ovdje  , samo sto ovdje pishu "trebo si malo popunit rad jer je prazan"

EDIT: pa po toj tvojoj teoriji bi svaki podforum trebao imat svoje clanove ... je**e, isto kao da ja ne mogu skupljat postove u cs,wow ili bilo gdje ... zar nije tako ? ja sam svoje rekao, a ti opet razmisli prije nego napises :]

nhf 
A da izbjegnete to s tim sto cete samo vi artovci imati pristup vasoj sekciji. IF FanArt i udri...
Mi "obicni memberi" ne trebamo uopste iznositi svoje misljenje.

@ TRL :

Zamislio sam to ovako. Da svaki od moderatora izabere po 1-2 člana, neka svoja pulena, da se tako izrazim. Moj izbor bi bili :

• Damir &
• Armin

Ovo je naravno samo moja vizija, a pored mene ovaj podforum ima još 4 moderatora, tako da se ja važim samo 20%.

@ MorgaN :

Nemoj smarati sa tim otvaranjem novog podforuma. Nemam pristup bazi i ne možemo to uraditi.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.