Preskoči na sadržaj
Ista raja. Nova runda.
GAMERZ.ba — REBORN
Diskusija

[Diskusija] Vrijeme prije nas

270 pregleda · 4 odgovora · otvorena 18.03.2010. u 02:08

Noc / Jutro ljudi.

Posto vidim odavno nije bilo neke diskusije reko da zapocnem jednu. Pa da krenemo.

Kako su ljudi uglavnom zaokupljeni sadasnjoscu ili buducnoscu i svim vezanim uz ta vremena, tako nam proslost u sjecanjima vremenom brzo izblijedi. Jedno pitanje iz proslosti, mozda i najmisterioznije opcenito, je prazno vrijeme prije nastanka svakog od nas. To se pitanje cesto preskace jer ljudi kako smo rekli vise su zaokupljeni pitanjem sta nam tek dolazi poslje naseg nestanka (smrti), dok preskacu ono prvo a to je vrijeme prije naseg nastanka (rodjenje) dok jos nismo ni u planu bili a odnosi se i na one koji ce tek da dodju uz pomoc nas, mozda izvucemo kakav odgovor.

Pokusajte sami sjetiti se ili ustvari zapitati se kako je cudno to ste se niceg ne sjecate, kao da je crna slika neko nepoznato prazno prostranstvo iza nas, kako li je proslo toliko vremena od kako je svako od nas koji trenutno citate ovaj tekst dosao na ovaj svijet, gdje li smo bili i da li smo uopste nekad negdje postojali ? Ali opet slika je crna, da li to znaci da i u buducem zivotu nekom obliku dimenzije ako se budemo pokusali sjetiti na ovaj zivot da ce nam slika biti crna i da li ce uopste biti to neceg buduceg ? Takodjer se ne sjecamo vremena kad smo se tek rodili dok smo bili u krevetcu kao bebe ali razvitkom organa kao sto je mozak, razvija nam se pamcenje i uz pomoc sjecanja dobijamo svijest o postojanju. Hmm cudno da se ne mozete nacudit, pa da li to znaci da ce nam biti potrebno materijalno sredstvo nesto kao organ mozak da imamo razvijenu svijest o postojanju u buducem zivotu ?. Takodjer, jos jedan svijet u kojem provedemo veliki dio zivota je san, u kojem se odigravaju cudne slike i radnje iz 'budnog zivota' a ustvari sanjamo nesto jer je opet taj organ mozak, dok spavamo u funkciji. To znaci da gasenje ovog zivota znaci gasenje funkcija mozga i tada nastupa misterija. Rjesavanje pitanja te vrste na koja danas tumacimo kao 'nemoguca za odgovorit' je kao da rjesavamo matematicku jednadzbu sa beskonacnim brojem, rjesavamo dio po dio ali kao da ne vidimo da je uzalud jer kolko god mi napredovali, rjesenje nikad necemo dobiti i sve to zakljuciti onom izrekom 'Sada znam da nista ne znam'. Ali kako god dat nam je mozak da razmisljamo, pa da cujem vasa misljenja i odgovore povodom ovog pitanja...

I sto rece dole xxxk pokusajte odgovoriti svojim misljenjima sa sto manje vjerskih oznacja.
Volio bih kad bi neki moji snovi bili iz "buduceg" zivota, jer ih je previshe wet (if u know what i mean) hahhaa :D

Kad se sjecas stvari iz mladosti, i ne sjecas ih se svih koliko bi ti to zelio, to je zato sto je nash mozak odbacio suvishne stvari. Tokom noci mozak obradjuje podatke, ne mora znaciti da obradjuje podatke samo od prethodnog dana, zato nekad imamo lude snove, nekad sasvim normalne...

Ako se zapitash sta je onda s fenomenom zvanim "deja vu" kad si siguran da si neshto vec vidio, neku scenu, neko desavanje, i za to ima, po meni, poprilicno dobro objasnjenje. Mozak se na jedan veoma mali trenutak "restarta" i posljedica toga je osjecaj da smo to sot trenutno gledamo - vec vidjeli. :)
Pa mogu reci da mene samog vise zanima proslost nego buducnost.Sigurno mi na ovoj temi ne mozemo nista da dokazemo jer da hocemo barem 40% proslosti znati , trebali bi se cijel zivot posvetiti tome.Svi smo iz povjesti (historije) ucili o kromanjoncima , neandertalcima al samo 2% od toga je tocno.Covjek jeste nastao od neandertalaca(moje misljenje) , samo je tu bio proces po 10 000 godina.Ne bi za sada ulazio u nista dublje , jer i ja citam knjige o tome , al jos nisam potpuno shvatio sve to da bi mogao ostaviti jedan pristojan komentar na ovu temu.

Mislim samo da je plitkoumno mjesati vjeru u sve ovo.Ako moze jedna diskusija da se posveti znanju i obrazovanju , a ne sve svaliti na vjeru , tako je najlakse.Ako ste 100% sigurni da je vjera u svemu tome , barem nesto procitajte pa ostavite komentar na ovoj temi.Ako bude neki post s kojim se slazem citirat cu ga da razdijelimo misljenje , jer ovako da pocnem pisat tu nebi bilo kraja , a 80% sajta nebi razumjelo.

I da , malo sam skrenuo s teme.Sto se tice samoga mene , sjecam se oko 30% moga djetinstva , jos uvijek mogu imati neke prizore pred ocima.Sve se to moze 'nabildati' razvijem uma na toj bazi.
Pa neznam kakva je sa vama situacija ali ja licno se mogu pa slbodno mogu reci svega prisjetiti, cak i detalja svoje proslosti samo ako malo razmislim o tome, naravno ja sada verglam teme po glavi i stvarno sve sto sam mislio da mi je vazno u zivotu i do cega mi je stalo mogu se sjetiti, bilo to glupo padanje druga sa drveta prije 10 godina ili igranje u Francuskoj internacionalnog fudbala kada sam samo imao 9 godina, sada kada malo razmisljam mogu se sjetiti svakog dana, sta sam taj dan radio i zasto nisam neke radnje odredjene htio smio da uradim, mozda je razlog taj sto mi je puno toga u zivotu sada zao sto nisam uradio nezz stvarno ali ev stvarno svega sta god bi me neko pitao mogu mu reci detaljno sta sam radio i gdje sam sa kim bio

Jedini problem cega se nikako nemogu sjetiti su imena ljudi koji nezive u mom naselju a sa kima sam imao kontakt u djetinjstvu, nemogu se sjetiti nema boga da me ubijesh, ali svega ostalog vecinom ako ne i svega

Znam da zvuci glupo i malo unikatno ali stvarno je tako
Mudra diskusija za razglabanje ...

Niko od nas nazalost nece saznati sta je bilo prije, niti sta ce biti poslije nas. Nauka nas je uputila ka vjeri i svemu sto je napisano i izreceno po tom pitanju.

Ali, mogu reci da mi se cesto desi taj "deja vu" to jeste, primjera radi, nekad kada u skoli radim neku lekciju, ili vidim neki prizor u rl life, pomislim da sam to nekad vidio, tj. ubjedjen sam u to. Ali, to je nemoguce dokazati

Takodje, sto se tice i sjecanja, tacno je da neki trenuci u nasim zivotima brzo izblijede, i da ih se, pa skoro nemoguce sjetiti. Ali vrijedi i to sto je FGB rekao. Ako se malo bolje zamislimo i skoncentrisemo, sjeticemo se mnogih stvari.

Sve je to nas mozak. On nas upucuje, govori nam kako da se ponasamo sta da radimo, kako da se ponasamo itd. On nas kontrolise. Mada, koliko god da covjek napreduje, nikad nece saznati odgovore na neka pitanja.

Prijavi se da bi odgovorio/la na ovu temu.